Hizmet Pasaportu - Gri Pasaport

 
hizmet pasaportu (gri)

Hizmet Pasaportu;

Dış kapak rengi gri olan hizmet pasaportları pasaport Kanununun 14 – B maddesine göre kendilerine diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alındıklarında verilir. Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere de aynı nevi pasaport verilir. Hizmet damgalı pasaportlar 27’si vize sayfası olmak üzere; toplam 30 sayfadan oluşmaktadır.

 

Hizmet damgalı pasaport alanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilir.

Hizmet Pasaportu başvurusu için hangi belgeler gerekmektedir?

1) Nüfus Cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

2) 2 adet biyometrik fotoğraf

3) Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont

4) Görev onayı ve talep formu

5) Öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi

6) Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

7) Varsa eski pasaport

8) Engelli olan çocuklar için sağlık raporu.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Hizmet pasaportu başvurusu nereye yapılır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü NVİGM internet sitesinde umuma mahsus pasaport başvuru kısmında belirtilen ilçe nüfus müdürlüklerine yapılabilir. Online pasaport randevusu alırken Pasaport Başvuru Merkezine sahip İlçe Nüfus Müdürlüklerinin listesine sistemde gözükmektedir.

Pasaport Başvuru Ücreti Ne Zaman Yatırılmalı?

02.04.2018 Tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Pasaport başvuru bedellerinin başvurudan önce vergi dairesine ait ilgili birimlere veya anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir. İnternet Vergi Dairesinden online https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla yatırılmaktadır. Bu ödemelerde makbuz almayı veya bastırmayı unutmayınız. Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmelidir. PTT Şubelerininde pasaport harçı ve defter ücreti tahsiline yetkili olduğunu unutmayınız.

Hizmet Pasaportu Geçerlilik Süresi