57. Piyade Alayı

Vatanları için Bile Bile Ölüme Giden Kahraman Birlik, 57. Alay

Çanakkale Savaşları’nda tarihi bir destana imza atan 57. Alay, vatanın ve milletin bağımsızlığı uğruna gösterdikleri fedakarlıklarıyla biliniyor. Yarbay Mustafa Kemal’in “Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” diyerek seslendiği bu muazzam birlik, bir an bile düşünmeden canlarını ortaya koymuşlar ve adlarını “kahraman birlik” olarak tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırmışlardır. Tam 105 yıl önce yaşan savaşın mihenk taşları arasında yer alan bu kahraman askerler, 19. Tümene bağlı olan 57. Alay’ın askerleridir.

“Çanakkale geçilmez!” destanını yazan binlerce kahraman askerin arasında üstün kahramanlıkları ve başarıları ile hala gururla yad edilen 57. Alay’ın şehitliği Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikte her yıl milyonarca kişi tarafında ziyaret ediliyor. Çanakkale Şehitliği’ni ve savaşın geçtiği bölgeleri ziyaret edenler, o dönemde gerçekleşen savaşın ne denli çetin ve kanlı olduğunu hala hissedebiliyor. Ayrıca şehitlikte bulunan birçok askerin yaşlarının 16-19 olması ise hala yürekleri burkuyor.

57. Alay Resimleri

gelibolu 57. alay
57. alay yürüyüşü başlangıç noktası
57. alay yürüyüşü
57. alay sancağı
gelibolu bigalı köyü
bigalı köyü atatürk anıtı
bigalı köyü atatürk evi müzesi
gelibolu 57. alay şehitliği

Sponsorlu Bağlantılar

 

57.Alay’ın Tarihi

Çanakkale Savaşında unutulmaz bir kahramanlık destanı yazan 57. Alay’ın 1891 yılında kurulmuştur. Ancak bazı tarihi arşivlerde bu alayın 1880 yılında meydana getirildiği ve 15. Tümen’e bağlı olan 29. Tugay bünyesinde bulunduğu yönündedir. Kurulduğu yıllarda komutanlığını Mehmet İzzet Bey’in yaptığı biliniyor. Balkan Savaşları sırasında 19. Tümen bünyesinde cepheye giden 57. Alay, 1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ’ın Yerçeşme bölgesinde tekrar kurularak 3.Kolordu’ya bağlanmıştır.

57.,72. ve 77. olarak üç alaydan oluşan 19. Tümen, Tekirdağ’ın Yarkışla mevkiine geldiğinde 57. Alay’ın komutanı Hüseyin Avni Bey’dir. 19. Fırka ’ya bağlı olarak görev alan 57. Alay, ilk önce yedek birlik olarak Çanakkale Bigalı Köyü’ne intikal ettirilmiş ve bizzat Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni Bey tarafından eğitime tabi tutularak çok sıkı tatbikatlar gerçekleştirmiştir. Çok kısa bir süre içerisinde düşmana taarruz kabiliyeti kazanan birlik, Mustafa Kemal’in emriyle Conkbayırı’ndaki cepheye giderek düşman kuvvetlerini bozguna uğratmayı başarmıştır.

Çanakkale Savaşı’nda 57. Alay’ın Rolü

Osmanlı Devleti ordusuna mensup olan 57. Piyade Alayı, Çanakkale kara savaşlarının başlangıcı olarak kabul edilen Anzak Çıkarması ve sonrasında gerçekleşen muharebelerde ki destansı kahramanlığıyla tarihe geçmiştir. Osmanlı Padişahı Mehmet Reşit tarafından 30 Kasım 1915 tarihinde Altın ve Gümüş İmtiyaz Madalyası ve Harp Madalyası ile ödüllendirilen birliğin Çanakkale Savaşı’ndaki rolü oldukça önemlidir.

8 Mart 1915 tarihinde boğazdan geçmek isteyen düşman kuvvetleri, bu harekatlarının başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle karadan çıkarma yapma planını devreye sokarlar. Düşman birlikleri, bu eylemlerini 25 Nisan 1915 sabahında Arıburnu bölgesinde gerçekleştirmek için harekete geçmişlerdir.

Çanakkale kara muharebesinin başladığı o tarihte 19. Tümen Komutanı Olan Mustafa Kemal, kendisine herhangi bir bilgi ve emir gelmemesine rağmen düşmanın çıkartma yapacağını haber alır almaz, emrindeki 57. Alay’ı ve bir dağ bataryasını kişisel İnisiyatif kullanarak stratejik bir öneme sahip olan Conkbayır’ına doğru sevk etmiştir. 57. Alay’ın 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan toplam subay ve asker sayısı sadece 3600’dir. Conkbayır’ında karşılaşacakları Anzak askerlerinin sayısı ise Osmanlı askerlerinden en az 2-3 kat daha fazladır. O sırada Anzak birliklerine karşı taarruzda bulunan 27. Alay ve Komutanı Mehmet Şefik Bey’in yardımına yetişen Mustafa Kemal ve 57. Alay, savaşın kaderini değiştirerek büyük bir zafer kazanılmasına yardımcı olmuştur.

Onlar Dönmeyi Asla Düşünmediler!

25 Nisan 1915 sabahı Arıburnu bölgesindeki top seslerinin duyulması üzerine cepheye koşan 57. Alay, diğer destek birlikleriyle birlikte düşman kuvvetlerinin tam teşekküllü 8 taburuna karşı üstün bir başarı hikayesi yazmışlardır. İhtilaf Devletleri’nin çıkartma yaptığı önemli bir bölge olan Arıburnu’da adeta etten bir duvar örerek çelik gibi duran 57. Alay, yüce Türk askerinin gücünü ve Çanakkale’nin geçilemez olduğunu tüm dünyaya ispat etmişlerdir. Bir karış vatan toprağının dahi düşman güçlerinin eline geçmesini engelleyen bu kahraman birlik, canlarını ortaya koyarak bile bile ölüme gitmiş ve gösterdikleri kahramanlık destanını tarihe altın harflerle yazdırmışlardır.

Gözünü dahi kırpmadan üstün bir cesaretle düşman askerlerinin üzerine yürüyen 57. Alay ve diğer birliklerin katıldığı bu kanlı taarruzda İngiliz Komutan Hamilton’ın “Gebe dağlar Türk doğurmaya devam ediyor.” sözü o tarihte Türk askerinin ortaya koyduğu mücadelenin ne denli önemli olduğunu göstermeye yetiyor.

Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu

57. Alay Şehitliği nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster