Meyve Çeşitleri, Meyve Ağaçları, Meyve Resimleri, Meyve Yetiştiriciliği

Tropikal ve Subtropikal Meyveler

MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Dünya genelinde meyvecilik öncelikle su kanallarının yakınlarında yetiştirilirken 20. yüzyılda yapılan büyük sulama projeleri ile üretim yapılan alanlar artmış dolayısı ile üretim miktarı da artmıştır.

Ülkemiz konum itibari ile bahçe bitkileri yetiştiriciliği bakımından avantaja sahip olduğu gibi 75 kadar tür yetiştirilmektedir. Aynı zamanda farklı iklim ve toprak çeşitliğine sahip olduğundan ürün yelpazesi geniş, iç ve dış taleplere ürün pazarlama konusunda da söz sahibidir.

1. MEYVERELERİN SINIFLANDIRILMASI

Meyve türlerini meyve özelliklerine göre sınıflandıracak olursak;

Meyve türlerini iklim özelliklerine göre sınıflandıracak olursak;

Tropik ve subtropik meyveler gelir ve iş imkanı sağlamak amacıyla üretimi yapılan meyvelerdir.Muz, mango, avakoda papaya üretimde ilk sıralarda yer alır.

Ülkemiz iklim ve toprak çeşitliliği nedeniyle birçok tropik ve subtropik meyve üretimine uygundur. İncir, nar, muz, pomelo, ananas, mango, avakado, kumkuat, kivi ve ekmek ağacı üretimi yapılan meyvelerdir. Geleneksel meyve fiyatlarına kıyasla fiyatları daha pahalıdır.

2. ÜRETİM ŞEKİLLERİ

3. MEYVE BAHÇESİ TESİSİ

Ülkemizde farklı iklim ve toprak çeşitliliği görüldüğünden yetiştirilebilecek çeşit fazladır. Ancak başarılı bir yetiştiricilik için yöreye uyum sağlamış, kaliteli ve verimi barındıran çeşitler seçilmelidir. Kurulma aşamasında yapılacak hatalar uzun vadede karşımıza çıkacağından meyve bahçesi tesisinde bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz ;

4. MEYVE AĞAÇLARINDA SULAMA

Meyve ağaçlarında gelişmenin hızlandığı yaz mevsiminde su ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Tek yıllık bitkilere oranla kök derinlikleri daha fazla olduğu için sulama yapılması gereken toprak derinliği de daha fazla olmaktadır. Bölgede kış yağışları yeteriz olmuş ise sulamaya erken ilkbahar sulaması ile başlanmalıdır. Sonbahar ayları kurak geçmiş ise çiçek gözlerinin ilkbaharda meyve bağlaması için sonbahar sulaması yapılmalıdır. Kış sulaması ise yağış azlığından ağaçlar tam uyku devresinde iken kış fonlarından zarar görmemesi ve toprakta su depolamak amacıyla yapılır. Yaz aylarında yapılan sulama meyve ağaçlarının gereksinimi olan suyun yeteri miktarda verilmesidir. Fazla suçlamadan kaçınılmalıdır aksi takdirde bazı meyve türlerinde çatlamalara neden olur. Meyve ağaçlarında çanak sulama yöntemi., karık sulama yöntemi, salma sulama, yağmurlama sulama ve damlama sulama yöntemi kullanılabilir.

5. MEYVE AĞAÇLARINDA GÜBRELEME

Meyve ağaçlarında gübreleme bulunulan bölgenin iklimine göre değişmektedir. Ağaç tacının izdüşümüne daire şeklinde 15-20 cm derinliğinde çukur açılarak ilkbaharda fosfor ve potasyum içeren gübrelerin tamamı verilmelidir. Azotlu gübrelerin ise yarısı ağaç tacının altına atılarak çapa veya tırmık yardımı ile toprağa karıştırılması, diğer yarısı ise imkanlara göre bir yada iki defada yine aynı şekilde suçlamadan hemen önce verilmelidir.

6. MEYVE AĞAÇLARININ BUDANMASI

Ağaç taç gelişiminin düzenli olması, dalların sağlamlığını koruyarak verimde düşüş olmaması için açı genişletme, bükme, eğme ve kesme işlemlerine budama denir.

3 çeşit budama şekli vardır;

Budamanın amaçları:

Budama teknikleri:

Meyve Çeşitleri, Meyve Ağaçları, Meyve Yetiştiriciliği:

Meyve çeşitleri sayfalarımız aracılığıyla Türkiye' de yetişen meyveleri inceleyebilirsiniz. Tropikal ve subtropikal yeni meyvelerle tanışabilirsiniz. Meyvelerin besin değerleri ve insan sağlığına faydalarını öğrenebilirsiniz.

Meyve yetiştiriciliği bölümlerinden meyvelerin iklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, aşılama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları, pazarlama ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Meyve yetiştiriciliği broşürlerini (.pdf) bilgisayarınıza indirebilir, meyve yetiştiriciliği videolarını izleyebilirsiniz.

Meyve Ağaçları resim galerisinin bir amacı da beton yığınları içinde büyüyen çocuklarımızın, öğrencilerimizin meyveleri ağaçları ile birlikte tanıyıp öğrenmelerine katkı sağlamaktır.