Araç Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler

Araç Muayene Ön Hazırlık Listesi:


araç muayene
Araç Muayene Ön Hazırlık
Bu sayfada yer alan bilgiler “Araç Periyodik Muayene”, “Araç Zorunlu Muayene” ve “Araç Tadilat Sonrası Muayene” ile ilgilidir.

Araç muayenesinin sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi ve aracınızın muayeneye kabulü için, aşağıda belirtilen kontrollerin tarafınızca yapılması, işlemlerinizin hızlıca ve kolaylıkla hayata geçmesini sağlar. Muayene öncesi belirtilen hususları kontrol etmenizi ve belirtilen tüm belgelerin asıllarını yanınızda bulundurmanızı öneririz.

ÜCRETSİZ RANDEVU ALIN, BORÇ DURUMUNUZU KONTROL EDİN!

1. Mutlaka ücretsiz randevunuzu alın! Muayene zamanı gelen araç sahipleri, TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden, belirledikleri gün ve saat için randevu alabilmektedir. Randevular, www.tuvturk.com.tr internet sitesinden ve Çağrı Merkezinden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Bu hizmet istasyonların çoğunda bulunmaktadır.

2. Randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılmaktadır ve trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü, otoyol borçları sorgulanmaktadır. Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek araç muayene istasyonuna gidiniz.

3. Büyükşehir merkezlerindeki yoğun istasyonlara randevu alıyorsanız, tüm muayene süreci için en az 2 saat ayırın, zaman planınızı buna göre yapın...

İSTASYONA GELMEDEN ÖNCE BELGELERİNİZİ KONTROL EDİN!

4. Muayeneye gelirken araç ruhsatınızı yanınızda getiriniz. (Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noterler tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noterlerce verilen “EK-44 Araç Tesciline ilişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.)

5. T.C. Kimlik No'sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.

6. Muayeneye getireceğiniz araç size ait değilse, vekalet durumunu gösterir belgeleri mutlaka beraberinizde getirin. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr , den bilgi alabilirsiniz.

7. Trafik sigortanızın tarihi, muayene öncesi kontrol edilmelidir. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi gerekmektedir.

8. Geçerli Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü’nün olmaması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda verilmektedir.

Aracınızda LPG/CNG takılıysa....

9. LPG’li araçların tank ve regülatörlerinin marka ve seri numaralarının yer aldığı etiketin okunabilir durumda olması gerekmektedir. Bu bilgilerin okunamaması ve LPG tankının bir önceki muayenede kayıtlı tanktan farklı bir tank olduğunun tespit edilmesi halinde ayrıca Montaj Tespit Raporu gerekmektedir. Gaz Sızdırmazlık Raporu’nun bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirildiğinden muayenenizin yapılmasına engel değildir. Ancak, LPG sisteminde bir kusur tespit edilmesi halinde muayene tekrarında bu rapor mutlak suretle temin edilmelidir. Eğer aracınızdaki LPG ruhsata işli değilse, bir sonraki maddede anlatıldığı gibi Tadilat Muayenesi süreciyle ruhsata işlenmiş olmalıdır.

Araçta Tadilat Varsa...

10. Aracınızda tadilat yapılmış ise, bu tadilatın proje ve hesaplarının onaylatılmış ve tadilatın ruhsata işlenmiş olması gerekmektedir. Eğer bu işlem yapılmadıysa, “Tadilat Muayenesi’’ne başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları, TŞOF’a bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesi; LPG/CNG takılan araçlarda ayrıca Gaz Sızdırmazlık Raporu ve Montaj Tespit Raporu istenmektedir. Aracınızın “Tadilat Sonrası Muayenesi” ve “Periyodik Muayenesi” birlikte tamamlanacak ve bu iki işlem için tek ücret alınacaktır.

KENDİ KENDİNİZE ARACINIZI KONTROL EDİN!

11. Araç cinsine uygun, kullanılabilir durumda yangın tüpü, ilk yardım çantası (içeriği tam), 2 adet üçgen reflektör gibi “Araç Donanımları”nın tam olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca; traktör römorkları ile kamyonların arkasına ve motorlu bir araç ile çekilen römorkların arkasına uygun arka işaret levhası takılı olmalıdır. Ayrıca, motorlu bir araç ile çekilen römorkların yan tarafında aracı çevreleyen uygun renkte reflektif şeritler bulunmalıdır.

Ayrıca tüm araç cinslerine göre değişen ekipman listesi için "lütfen tıklayınız" veya www.tuvturk.com.tr internet sitesinden ve Çağrı Merkezinden bilgi alabilirsiniz.

12. Aracınızın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller ve iç aydınlatma sistemleri çalışır durumda olmalıdır.

13. Emniyet kemerlerinin, ilgili yönetmeliklerde belirtilen özelliklere haiz, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

14. Aracınızın ön ve varsa arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları ise eksiksiz olmalıdır.

15. Minibüs ve otobüs araç sahipleri, araçlarda, acil çıkış levhalarının ve yeterli adette acil çıkış çekicinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.

16. Aracınızın genişlik, yükseklik ve uzunluk gibi boyut bilgilerinin Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yönetmelik gereği frigorifik araçlarda maksimum genişlik 2.600 mm’ye kadar kabul edilirken diğer araçlarda 2.550 mm’dir. Maksimum yükseklik 4.000 mm’dir ve bu sınırın üzerindeki araçların muayenesi onaylanmaz.

17. “Trafik ve Tescil Belgeleri”nde belirtilen “Şasi Numarası”nın aracın gövdesi üzerinde belirtilen numaralarla aynı ve tam olması gereklidir. Aracınızın şasi numarasının kaza, tadilat, tamir, çürüme veya eskime sonucunda orijinalliğini kaybetmesi veya okunamaması halinde yetkili kurumlardan orijinallik raporu alınmalıdır.

Yetkili kurumdan alınacak raporun sonucuna göre, şasi numarası orijinalliğini kaybetmiş ise, tescil kuruluşu tarafından aracın şasi numarası yeniden şasi gövdesine vurularak mühürlenmelidir. Şasi gövdesi veya şasi numarasının bulunduğu parça orijinalliğini kaybetmiş ise, ilave olarak ayrıca yetkili mühendisler tarafından çizilmiş, onaylı tadilat projesi ve hesapları ile bu durumun teknik olarak uygun olduğu onaylatılmalıdır.Bu onayın ardından, tadilat projesi ve hesapları ile birlikte TÜVTÜRK Araç Muayene istasyonları’na gelinerek aracın “Tadilat Sonrası Muayene”sinin yaptırılması gereklidir.

 

* Yukarıda bahsi geçen kontrolleri yaparak aracınızın basit sorunlardan ötürü muayenede başarısız olmasını önleyebilirsiniz. Ancak, aracınızda belirtilen sorunların olmaması, araç muayenenizin olumlu sonuçlanacağına işaret etmez. Muayene sırasında, aracınızda, sadece uzman teknisyenlerce tespit edilebilecek kusurlar mevcut olabilir.

İletişim: 0850 222 88 88