Bitcoin'den Ethereum'a Kripto Madencilik Nedir?

 
bitcoin ethereum

Hayatımıza ilk defa 2009 yılında Bitcoin denen dijital para girmiştir. Bununla birlikte kripto madencilik gibi türlü kavramlar da yine hayatımıza girmiştir. Satashi Nakamoto adlı kişi Bitcoin'in yaratıcısı olarak görülen kişidir. Kendisi ise bunu reddetmektedir. İlk başlarda çok fazla talep görmeyen Bitcoin'in adı pek bilinmiyordu.

 

Bitcoin'in Tarihi

Bitcoin, ilk başlarda çok da değerli bir para birimi değildi zaten. İlk çıktığında 1 Bitcoin yaklaşık olarak 3-4 cent civarı paraya denk geliyordu. Fakat ilerleyen zamanlarda bu olay yaygınlaşmaya başlıyor ve Bitcoin'in değeri gitgide artmaya başlıyor. Daha fazla insan, daha fazla bilgisayar bu işin içine girdikce Bitcoin'in değeri de hızlı bir şekilde yükseliyor. 2012 yılında ise Bitcoin ve kripto madencilik resmen bir patlama yaşıyor. 3 cent değeri olan Bitcoin zamanla 3 dolar, ardından 5 dolar derken günümüzde 1 bitcoinin değeri 10.000-11.000 dolardır. 2012 yılından itibaren bu kripto madencilik olayı tüm dünyaya yayılmaya başlıyor. Birçok ülkeye giren kripto madencilik piyasası ülkemizde 2013-2014 gibi kullanılmaya başlanmıştır. 2015 ve 2016 yılları ise ülkemizde kripto madenciliğin patlama yaptığı yıllardır. Özellikle teknoloji forumlarında veri madenciliği, kripto madencilik, Bitcoin gibi birçok konu başlıkları açıldıkça insanlar merak ederek bu işe girmeye başladılar. Özellikle 2015 yılı hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bir tarihtir. Bu dönemde başta Bitcoin olmak üzere LiteCoin, Ethereum gibi kripto paralar o kadar popüler hale gelmiştiki artık bilgisayarı olan herkes bu işe girmeye başlamıştı.

Sistem oldukça basittir. Bilgisayarınıza gerekli yazılımları indiriyorsunuz. Gerekli hesapları alıyorsunuz ve kendi sanal cüzdanınızı oluşturuyorsunuz. Ardından sisteme dahil olarak çıkartmak istediğiniz para birimini seçerek madenciliğe başlıyorsunuz. Başlarda verimli bir işti. Çünkü yapacağınız işten kazandığınız para, bilgisayarınızı çalıştırmak için harcadığınız enerjinin fiyatından daha yüksek bir paraydı. Lakin günümüzde bu işler bu kadar kolay değildir. Bitcoin'in piyasaya yayılmasının ardından bu işe giren ilk kişiler elbette çok büyük paralar kazanmıştır. Fakat günümüzde bu iş maalesef böyle olmuyor. 2015 yılı dediğimiz gibi çok önemli bir yıldır. 2015 yılında herkes bu veri madencilik işine girmeye başlayınca Bitcoin'in güvenlik sistemi devreye girdi. Öncelikli olarak Bitcoin'i sınırsız şekilde üretemiyorsunuz. Ayrıca veri havuzuna herkes girip veri işlemeye başladıkça çözülmesi gereken algoritmalar daha da zorlaşmaya başlıyor. Bu sebepten ötürü de bu işi yapmak isteyenler daha fazla zaman ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden 2015-2016 yıllarından sonra veri madenciliği çok verimsiz hale gelmiştir.

Ethereum'un Bitcoin Karşısındaki Durumu

Ethereum ise Bitcoin'e alternatif olarak piyasaya sürülen bir dijital para birimidir. İlk defa 2015 yılında tanıtılan Ethereum, Bitcoin'den para kazanamayan kişiler için çok iyi bir alternatifti. Daha verimli, daha etkin, daha başarılı bir para birimi olarak sunulan Ethereum, bir Rus tarafından geliştirilmiştir. İlk başlarda çok fazla ilgi görmeyen Ethereum, 2016 sonlarından itibaren bir patlama yaşadı. O günlerden itibaren fiyatı yükselmeye başladı ve günümüzdeki değeri 300-350 dolar arasındadır. 2017 yılı başından itibaren Etherum birçok kullanıcı tarafından tercih edilen kripto para birimi olmuştu.