Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hakkında

İlin Adı: KKTC / KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 6 adet şehri vardır.)

KKTC İlçeleri: Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke

KKTC Başkenti: Lefkoşa

KKTC Resmi Dil: Türkçe

KKTC Para Birimi: Türk Lirası

KKTC Plaka Kodu: Üç harf ve üç rakamdan oluşmaktadır. (Örnek: ABC 123)

KKTC Telefon Alan Kodu: 392

KKTC Nüfusu: 326.000

Kıbrıs bağımsızlığı ilan edilmesine rağmen devlet olarak sadece Türkiye tarafından tanınmaktadır. Türkiye’de Kuzey Kıbrıs’a “Yavru Vatan” ve “Cennet Ada” olarak hitap edilmektedir. Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; plajları, tarihi yerleri ve gece hayatıyla popüler turizm merkezlerinden olarak ziyaret edilmesi gereken bir destinasyondur.
Dilinin Türkçe olmasının yanında farklı kelimelerinde içinde bulunduğu yöreye has Kıbrıs ağzı konuşulmaktadır. Bu tatlı konuşma ile birlikte Anadolu insanının samimiyetini ve misafirperverliğini bulabileceğiniz bir ülkedir.

KKTC Tarihi

Kıbrıs İsmi Nereden Gelir?

Kıbrıs ismini; kına çiçeği adıyla bilinen bir çiçekten ya da aşk ilahesi olarak bilinen Kipris’ten alındığı söylenmektedir.

Kıbrıs'ın Tarihi

Adanın güneyinde yapılan kazı çalışmalarında ilk yerleşimin Cilalı Taş Devri’ne kadar uzandığı anlaşılmıştır. Tarihte adanın ilk sahibi Mısırlılardır. Daha sonra sırasıyla; Hititler, Asurlular, Fenikeliler, Medler, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Müslümanlar, Emeviler, İngilizler, Latinler, Osmanlılar hüküm sürmüştür.

Yakın Tarihte

Türkiye, adada yaşayan Türkleri imha edilmekten kurtarmak için 20 Temmuz 1974 yılında barış harekatını gerçekleştirmek zorunda kalmıştır. I. Cenevre Konferansı; Türkiye, Yunanistan ve İngiltere dış işleri bakanları çalışmalarıyla başladı ve 30 Temmuz 1974'te konferansın sonunda Türk tarafının istekleri üzerinde; Rum ve Yunan işgalindeki Türk bölgelerin boşaltılması, hala esir olan asker ve sivillerin değişim edilmesiyle serbest kalarak sulhun sağlanmasıyla yeniden güvenli yerleşim olarak Kıbrıs Türk Toplumu ile Kıbrıs Rum Toplumu olarak iki yönetimin varlığı kabul ve ilan edilmiştir.
O dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, ada da yaşamın kötüye gitmesi ile Londra’da diplomatik görüşmeler yapmıştır. TBMM acilen toplanıp, kabineye savaş açma yetkisi verilmiştir.
Tarih 20 Temmuz 1974 sabahını göstermesiyle Türk ordusu harekata başlamış ve 22 Temmuz'da Girne'yi ele geçirmiştir. Yunan birlikleri Kıbrıs Türk Alayı'na saldırmasıyla çarpışmalar ada geneline yayılmıştır. Bu nedenle 22 Temmuz 1974 tarihinde ateşkes ilan edilmiştir. İdare Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Nikos Sampson iktidarına bırakılmış fakat yıkılmıştır.

8 Ağustos 1974 tarihinde II. Cenevre Konferansı'nın yapılırken, Türk Ordusu bazı köyleri boşaltmış olmasına rağmen Milli Muhafız Alayı ve EOKA-B ele geçirdikleri yerleri boşaltmamış, ellerindeki esirleri de serbest bırakmamışlardır. Konferansta yapılan görüşmelerde anlaşmanın olamayacağı düşüncesinin artması ile Başbakan Bülent Ecevit tarafından "Ayşe Tatile Çıksın" parolası ile harekat başlatılmıştır. Hemen Türk Ordusu yeniden ilerlemeye başlamış; 14 Ağustos günü Lefkoşa'ya girilip; 16 Ağustos Lefke ve Magosa geri alınmıştır.
Ada, 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti olarak kurulmuştur. Bir süre sonra 15 Kasım 1983 yılında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.

KKTC Çoğrafyası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Coğrafyası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuzeyinde Türkiye, doğusunda Suriye ve Lübnan, güneydoğusunda İsrail, güneyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır, kuzeybatısında ise Yunanistan yer almaktadır. Kuzey Kıbrıs’ın yüz ölçümü 3.355 kilometrekaredir.
Adanın yüzey şekilleri kuzeyden denize paralel olarak dağlıktır. Kuzey Kıbrıs’ta 160 km uzunluğu olan Beşparmak Dağları (Girae) yer alır. Güzelyurt Körfezi’nden Gazimağusa Körfezine kadar alçak düzlük vardır. Bu düzlüklere Meserya Ovası (Orta Çukurluk) denilmektedir. Meserya Ovasının güneyinde, Kıbrıs adasının en yüksek tepeleri olan Karlıdağlar (Trodos Dağları) bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs; Kıyılar, körfezler ve koylarla çevrilidir. Adanın kuzeydoğusunda Türkiye’ye doğru uzanan Karpaz Yarımadası yer alır. KKTC’de yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçmesiyle akarsuları, yağış aldığı zamanlar ve Karlıdağlardan inen dereler ile su taşımaktadır.
Kuzey Kıbrıs’ın en uzun ırmağı; Kanlıdere (Pidias)’dir. Karlıdağlardan gelen sular Gazi Mağusa Körfezine, Güzelyurt (Omorfo) Irmağı, Güzelyurt körfezine, önemli akarsu olan Jalias ile Meserya körfezine dökülmektedir.
Kıbrıs’ın en önemli diğer akarsuları; Karlıdağlardan, Güzelyurt körfezine dökülen, Kuri deresi, Lefke deresi, Kambos deresi, Limniti ve Stauro dereleridir.

KKTC İklimi

Kuzey Kıbrıs’ta Akdeniz iklimi görülmektedir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

KKTC Ekonomisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ekonomisi

KKTC’nin ekonomisi; tarım, ticaret ve imalat sanayisine dayanmaktadır. Kuzey Kıbrıs’taki tarım ürünleri: turunçgiller, tahıl, meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir.
Bir diğer önemli gelirler kaynağı olan turizmi, gösterişli otelleriyle birlikte yıl boyunca deniz kum güneş üçlüsünün tadının çıkartılabileceği tatil olanakları sağlamaktadır.

KKTC Ulaşım

Kıbrıs Şehir İçi ve Şehirlerarası Ulaşımı:

İlçeler arası mesafeler yakın olmasından dolayı özel otobüsler, dolmuşlar ve minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır.

Kıbrıs Havayolu Ulaşımı:

Sadece Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni devlet olarak tanımakta ve dünyada ise devlet olarak tanımadıklarından dolayı yalnız Türkiye’ye uçak seferleri düzenlenmektedir. Ercan Uluslararası Havalimanı (Lefkoşa) ve ticari uçuşlara kapalı olan Geçitkale Havaalanı (Gazimağusa) yasal olarak tanınmaktadır.

Ercan Uluslararası Havalimanı Telefon Numarası: 0392 611 10 23 (KKTC Muhaceret Dairesi)

Kıbrıs Denizyolu Ulaşımı:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne haftada üç gün Türkiye’nin Mersin ilinden Gazimağusa‘ya feribot seferleri düzenlenmektedir. Hatta Türkiye’nin Mersin ili Taşucu ilçesinden Girne’ye feribot seferleri vardır. Yoğun sezonda Türkiye’den Antalya, Alanya ve Mersin-Anamur'dan Girne'ye feribot seferleri düzenlenmektedir. KKTC’nin limanları; Girne Limanı ve Gazimağusa Limanı’dır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs arası ulaşım; Akgünler Denizcilik ve Filo Denizcilik şirketleri ile sağlanmaktadır.

Akgünler Denizcilik Destek Hattı İletişim: 0392 444 GEMI (4364)

Filo Denizcilik Müşteri Hizmetleri İletişim: 444 5 269

KKTC Gezilecek Yerler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gezilecek Yerler

Yavru vatan, bahar aylarında büyüyen yabani çiçekleri, limon, portakal, greyfurt meyvelerinin çiçek kokularıyla mest etmektedir. Karpaz yarımadasında yeşil kaplumbağaların yumurtlama yeri ile ünlüdür. Yaz sezonunda popüler tatil merkezi olan Akdeniz sahilleri yüzmek için güvenli ve uygun yerlerdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine tatil için geldiğinizde yanında doğal güzellikleri ve tarihi gezilecek yerlerini de görebilirsiniz.
Günümüzde Türk vatandaşları, Güney Kıbrıs'a KKTC'den Schengen vizesi olsa bile giriş yapamamaktadır. Fakat Kıbrıslı Rumlar, KKTC’ye kolay bir şekilde yürüyerek ve pasaportları ile geçiş yapabilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Lefkoşa

Lefkoşa şehri; adanın tam ortasında yer almaktadır. Şehir, Kıbrıs Barış Harekatı ile ikiye bölünmesiyle yapılan Yeşil Hat’ın bulunduğu ve şuan dünya üzerinde bölünmüş tek başkent özelliğine sahiptir. Surlarla çevrili şehrin tarihi ve mimari yapısı görülmeye değerdir. Lefkoşa’da alışverişin yapıldığı dükkanların bulunduğu bir sokak yer almaktadır.

Lefkoşa Gezilecek Yerler: Barbarlık Müzesi,
Bedesten Aziz Nikolas Kilisesi,
Selimiye Cami (St. Sophia Kilisesi),
Surlariçi,
Arap Ahmet Cami,
Girne Kapısı,
Lefkoşa Surları,
Büyük Han,
Derviş Paşa Konağı,
Kumarcılar Han,
Mevlevi Tekke Müzesi ve Venedik Sütunu gezilip görülmesi gereken yerleridir.

Gazimağusa

Girne, geçmişten bu yana liman kenti olmasının yanında eşsiz manzaraya sahip kalesi ile Kuzey Kıbrıs’ın en güzel şehri ve en ünlü turist destinasyonudur. Beşparmak Dağlarının eteklerinde uzanan bu şehir deniz kıyısındaki sahilleri, otelleri ve kulüpleriyle ünlüdür. Yaz boyu tatilcilerin cazibe merkezi olan Girne’de konserler, ünlü kulüpleri ile birlikte popüler bir turizm şehridir.

Girne Gezilecek Yerler:
Girne Kalesi,
Girne Yat Limanı,
Bellapais Manastırı / Beylerbeyi Köyü,
St.Hilarion Kalesi (Namıdiğer Disney Şatosu),
Batık Gemi Müzesi,
Bufavento Kalesi,
Mavi Köşk,
Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği,
Çıkartma Plajı,
Hz. Ömer Türbe ve Mescidi,
Türk Tankı,
İkon Müzesi (Arkhangelos Kilisesi),
Koruçam ve Akdeniz Köyleri gezilip görülmeye değer yerleridir.

Güzelyurt

Kuzey Kıbrıs’ın, narenciye ağaçları, portakal bahçeleri beldeyi süslemesiyle ve hoş çiçek kokularıyla mest eden, yeşilliyle gözlerimiz kamaştığı doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Geçmişte Rumların fazla, Türklerin ise az olduğu bir yer olarak bilinmesine karşı anlaşmalar neticesinde Türk tarafında kalmış tarihi bir kenttir.

Güzelyurt Gezilecek Yerler:
Soli Antik Kenti (Soli Harabeleri),
Soli Bazilikası,
Soli Tiyatrosu,
Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi,
Aziz Mamas (St. Mamas) Kilisesi,
Tumba Tu Skuru (Tumba Tu Skouru) ve Vuni Sarayı görülmeye değer bir şehirdir.

İskele

Karpaz Yarımadası olarak bilinen İskele; Kıbrıs’ın Türkiye’ye bakan bir şehridir. Kentte Türk ve Türk-Rum karışımı köylerin bulunduğu fazla gelişmemiş bir yerdir. Tertemiz denizi, altın sarısı kumu ve el değmemiş bir güzelliği vardır. Hatta yabani eşekleriyle ünlü bu belde de Carette Carettaları da görebilmeniz mümkündür.

İskele Gezilecek Yerler:
Anavatan Parkı,
Panayia Thedokou Kilisesi (İskele İkon Müzesi),
Ayios Yakavos Şapeli Kilisesi (Aziz James Kilisesi),
Buluşa Manastırı (Ağıllar) ve Doğal Hayat Bilgi Merkezi mutlaka görülmesi gereken yerleridir.

Lefke

Kuzey Kıbrıs’ın en batısında yer alan Lefke şehri; meşhur Lefke Portakalının yetiştiği ve üniversitenin bulunduğu şirin bir kenttir.

Lefke Gezilecek Yerler:
Soli Antik Kenti,
Vouni Sarayı,
Petra Tou Limnidi Kayalığı,
Tarihi Lefke Ve Osmanlı Konakları,
Lefke Su Kemerleri,
Piri Mehmet Paşa Türbesi,
Vezir Osman Paşa Türbesi,
Taç Giyme Anıtı,
Gemikonağı Göleti,
Cmc-5 Lokomotifi,
Acendu Çeşmesi,
Cengiz Topel Anıtı ve Cmc Golf Kulubü görülmeye değer yerleridir.

KKTC Festival ve Şenlikleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Şenlik ve Festivalleri

Girne Zeytin Festivali: Her yıl KKTC Girne ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Güzelyurt Portakal Festivali: Her yıl KKTC Güzelyurt ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenmektedir.
Büyükkonuk Eko Günleri: Her yıl KKTC İskele ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ve Ekim aylarında düzenlenmektedir.
Uluslararası Bellapais Müzik Festivali: Her yıl KKTC Girne ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ve Haziran aylarında düzenlenmektedir.
Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali: Her yıl KKTC Gazimağusa ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenmektedir.
Girne Kültür ve Sanat Festivali: Her yıl KKTC Girne ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Lefke Hurma Festivali: Her yıl KKTC Lefke ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
İskele Festivali: Her yıl KKTC İskele ilçesinde tahmini tarih ile Haziran Temmuz aylarında düzenlenmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Resmi Tatil Günleri

1 Ocak / Yılbaşı
23 Nisan / Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
19 Mayıs / Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
20 Temmuz / Barış ve Özgürlük Bayramı
1 Ağustos / TMT Kuruluşu
30 Ağustos / Zafer Bayramı
29 Ekim / Cumhuriyet Bayramı
15 Kasım /Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin Kuruluşu

KKTC'de Ne Yenir?

Kıbrıs mutfağının lezzetleri dünya mutfağı yemeklerinin değiştirilmesiyle oluşmuş zengin kültüre sahiptir. Kıbrıs’a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler:
Hellim Peyniri,
Ceviz Macunu,
Magarina Bulli,
Şeftali Kebabı,
Lalangı,
Hırsız (Küp) Kebabı,
Molehiya,
Kolakas,
Pirohu,
Gullurikya,
Pilavuna,
Bigla,
Samarella,
Çakisdez ve Tavuk Dolma’dır.

Kuzey Kıbrıs’a Ne Zaman Gidilir?

Yavru vatan Kuzey Kıbrıs’a yılın her mevsimi gidilebilirsiniz. Fakat yaz ayları çok sıcak oluyor bundan dolayı bahar ayları gezmek ve tatil yapmak için uygundur.

KKTC’den Ne Alınır?

Yavru vatana yolunuz düştüğünde sevdiklerinize ve kendinize Gazimağusa Surlar İçi, Girne Çarşısı, Lefkoşa Büyük Han gibi mekanlardan yöreye has hediyelikler satın alabilirsiniz.
Kıbrıs Hediyelik Gıda ve Eşyalar:
Seylan çayı,
Çilek,
Hellim peyniri,
Magnetler,
Alkol ve tütün mamulleri,
Tekstil, ayakkabı ve çanta,
Kozmetik ve parfüm ve Geleneksel el sanatları (Yemeniler, Lefkara İşi, Hesap İşi, İpek İşi, Bitkisel Örücülük) yöreye has motifli ürünleri alabilirsiniz.

KKTC Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

Lefkoşa Türk Belediyesi

Adres: Atatürk Caddesi No: 90 Yenişehir Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Telefon: 0392 228 52 21
Faks: 0392 228 43 87
Çağrı Merkezi: 185 (24 saat)

Gazimağusa Belediyesi

Adres: Polatpaşa Bulvarı Gazimağusa / K.K.T.C.
Telefon: 0392 630 05 00 - 444 4 GMB (444 4 462)
Faks: 0392 366 16 08
E-mail: info@gazimagusabelediyesi.org

Girne Belediyesi

Adres: Aşağı Girne Mahallesi, Ramadan Cemil Meydanı No:1 Girne/K.K.T.C.
Telefon: 0392 815 2119 – 0392 815 1884
Faks: 0392 815 3573
E-mail: info@girnebelediyesi.com - danisma@girnebelediyesi.com

Güzelyurt Belediyesi

Adres: Alemdar Sokak, Güzelyurt 99700 / K.K.T.C.
Merkez Bina Telefon: 0392 714 20 18 - 0392 714 20 19 - 0392 444 65 65
E-Posta: info@guzelyurtbelediyesi.com

İskele Belediyesi

Adres: Bozdağ Sokak, İskele / K.K.T.C.
Telefon: 0392 444 21 22
E-Posta: info@iskelebelediyesi.com

Lefke Belediyesi

Adres: Tahir Efendi Sokak No:1 Lefke / K.K.T.C.
Telefon Numaraları: 0392 728 73 47 - 0392 728 77 32
E-mail: info@lefkebelediyesi.com - lefkebelediyesi1@hotmail.com

KKTC Haritası

Haritayı Göster