Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

 
akü takviyesi

Akü Takviyesi Nedir?

Akü takviyesi, bitmiş bir aküyü aküsü dolu olan başka bir araç ya da dolu bir aküden bağlantı kabloları vasıtasıyla şarj etme işlemidir. Bunun için de akü takviye kablosuna ihtiyaç vardır. Tabi bu konuda bilgi sahibi değilseniz ya da uğraşmak istemezseniz ve eğer aracınızın kasko sigortası varsa sigorta şirketinizin araç yol yardımı hizmetinden faydalanmanız da mümkün.

 

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Şayet akünüzü başka bir araç vasıtasıyla şarj edecekseniz akü takviye kablosuyla paralel bağlantı yapmanız gerekir. Bu bağlantıyı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Örneğin akü takviye kablolarını doğru kutuplara bağlamanız gerekir. Bunun yanı sıra bu kabloların egzoz veya pervane gibi hareketli parçalara ya da sıcak noktalara temas etmemesine özen göstermelisiniz. Ayrıca aküsü dolu araç çalışır vaziyette iken akü takviyesi yapılacak aracın kontak kapalı halde olması gerekir. Akü takviye kablosunun kırmızı maşalı ucunu öncelikle aküsü sağlam olan araçtan başlayarak her iki aracın (+) kutuplarına tutturun. Sonra da siyah maşalı ucu aküsü çalışır durumdaki aracın (-) kutbuna tutturun. Diğer ucunu ise boş akülü aracın hareketsiz bir aksamına ya da silindir bloğa tutturun. Sonra aküsü sağlam araç rölantide yaklaşık 10 dakika bekletildikten sonra yavaşça gaza basarak devrini yükseltin. Sonra da akü takviyesi yapılacak aracı çalıştırıp en az 20 dakika çalışmasını sağlayınız.

Akülerin Bakım ve Kontrolü Nasıl Yapılır?

Aracınızda kullandığınız akü açık veya kapalı sistemde olsa belli periyodlarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun sürecini normal kullanımlarda altı ay ticari kullanımlarda ise üç ay olarak akü üreticisi firmalar tavsiye etmektedir. Kendinizin de yapabileceği bu kontrollerde ilk bakılacak yer akü üstündeki kutup başlarıdır. Buralarda oksitlenme varsa sıcak su ile bunlar temizlenmelidir. Oksitli kutup başı ile akünün kullanılması kutup başının erimesine ve kesintili enerji iletimine sebep olur. Buda araçta arıza yapabilir. Diğer önemli bir husus ise akünün araca sabitliğinin sıkı olmasıdır. Bu kısımda gevşeme olursa akünün hareket halinde oynaması aküye zarar verecektir. Buda sizin rahatlıkla kontrol edebileceğiniz bir husustur. Akü değerlerinin ölçülmesi ve açık akülerde su tamamlanması başka bir bakım çalışmasıdır. Akü değerlerinin düşük çıktığı durumlarda sanayide akünüze şarjı işlemi yaptırabilirsiniz.