Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur

Kaza Tespit Tutanağı Düzenlenirken Dikkat Edilecek Hususlar

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 152. maddesi sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalarda; kazaya karışan sürücülerin tümü, yetkililerin gelmesine gerek görmez ve aralarında kazayı kendi düzenleyecekleri tutanakla tespit etmek noktasında anlaşırlarsa “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” düzenleyip birlikte imza altına alarak olay yerinden ayrılabilirler, der.

 

Yine Trafik Yönetmeliğine göre anlaşarak olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın sigortaları tarafından veya kendilerince doğrudan karşılanacağını kabul etmiş sayılırlar ve sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemezler.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılacaktır.

3 numaralı alan varsa görgü tanıklarının ifadesine ayrılmıştır. Alanın yeterli olmadığı durumlarda tanık ifadeleri beyaz bir sayfa kullanılarak tamamlanabilir

4, 5 ve 6 numaralı alanlara sürücüye, araca ve Trafik poliçesine ilişkin bilgiler yazılacaktır.

7 numaralı alanda yer alan kutucuklardan uygun olanı (x) ile işaretleyiniz. Bu alanın doldurulması zorunlu olmamasına rağmen şirketin olayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.

8 numaralı alan yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş ve trafik sigortası yerine geçen Yeşilkart - Green Card belgesine sahip araçlar için doldurulacaktır.

9 numaralı alanda yer alan araç türleri üzerinde aracın ilk darbeyi aldığı yeri işaretlemeyi unutmayınız.

10 numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağını mutlaka çiziniz. Taslak üzerinde cadde ve sokak ismi belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmeli, yol çizgileri çizilmelidir. Araçlar A ve B aracı olarak işaretlenmelidir.

11 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazacaklardır. Sürücü görüşleri için 10 numaralı alanın yeterli olmadığı durumlarda görüşler beyaz bir sayfa kullanılarak tamamlanabilir. Elektronikcihazlar üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin sağladığı uygulamalar üzerinden iletilen ses, video vb. dosyalar da kaza görüşü olarak yeterli olacaktır

11 numaralı alanın açıklamadaki şekilde doldurulmasından sonra 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur.

İmzalanmayan tutanaklar geçersizdir. Ancak elektronik cihazlar üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin sağladığı uygulamalar aracılığı ile elektronik ortamda doldurulan ve cihaz eranı üzerinden imzalanan tutanaklarda geçerli sayılır.

Kaza tespit tutanağı hangi durumlarda doldurulmayacaktır?

Aşağıdaki sırlanan hallerde kaza tespit tutanağı DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesindeyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermek gerekmektedir.

1. Kazaya bir aracın karışması (tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası ise),

2. Taraflardan herhangi birinin sürücü belgesinin bulunmaması veya belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması,

3. Araçlardan herhangi birinini ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunmaması,

4. Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı şüphesinin bulunması,

5. Kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum ve kuruluşlarına ait olması (Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç),

6. Kazada kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmiş olması,

7. Kazanın ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmış olması durumu.