Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Shengen Vizesi, aşağıda ülkeleri yazılı Shengen bölgesinde 90 güne kadar seyahat etme hakkı tanır.
Schengen’e üye ülkeler hangileridir?:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan Schengen’e üye ülkelerdir. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
Schengen Bölgesi:
Lüksemburg'un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Antlaşmasını uygulayan yirmi beş Avrupa ülkesini kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır.
Schengen Vizesi Alacakların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar;
Türkiye Cumhuriyeti Dışİşleri Bakanlığı Schengen Bölgesine seyahat edecek vatandaşlarını aşağıdaki şekilde uyarmaktadır. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.
Schengen ülkeleri ortak Schengen Information System-SIS adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.
Yurt dışına seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarımızın en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili olarak gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi alması gerekmektedir. Zira Schengen bölgesi ülkeleri (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir.
Schengen Vizesi İçin İstenen Evraklar;
Schengen Vizesi başvurusunda sizden istenen evraklar uyruğunuza, gidiş amacınıza, mesleğinize, seyahat aracınıza göre değişmektedir. Bu evrak listesini konsolosluklar adına hizmet veren aracı firmanın web sitesinin online başvuru bölümünde seçimleri yaparak görebilirsiniz. Ama gerek duyulması halinde başvurudan sonra vize bölümünce başka belgelerin de istenebileceğini belirtiliyor. Sizden istenen belgelerin ibraz edilmiş olması, vize başvurunuzun olumlu sonuçlanacağı anlamına gelmiyor.
Turistik Seyahat Vize Başvurusu İçin İstenen Belgeler: (Sadece bilgi içindir)
Ücretli ve memurlar için ilaveten:
Sponsorlu Bağlantılar
Firma/serbest meslek sahipleri için ilaveten:
Çiftçiler için ilaveten:
Aylık emekli maaşını gösteren emeklilik belgesi
Öğrenciler için ilaveten: