Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport

 
umumi pasaport

Umuma Mahsus Pasaport;

Dış kapak rengi bordo olan umuma mahsus pasaportlar 35'i vize sayfası olmak üzere toplam 38 sayfadır. Umuma mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 15’inci maddesine göre verilir. Türk vatandaşlarının umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportları yurt içinde Pasaport Başvuru Merkezlerince (Yetkili İlçe Nüfus Müdürlüğünce), yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından verilir. Pasaport talep eden her kişinin ayrı ayrı başvuru yapması gerekir. Yaş farkı gözetilmeksizin herkes için ayrı pasaport defteri düzenlenir.

 

Umuma mahsus pasaport süreleri nedir?

Umuma mahsus pasaportlar altı aydan az olmamak üzere; ergin olmayanlar için en fazla beş, ergin kişiler için ise en fazla on yılı aşmayacak şekilde Bakanlıkca belirlenecek sürelerde düzenlenir.

Umuma mahsus pasaport başvurusu için hangi belgeler gerekmektedir?

1) Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

2) Harç ve cüzdan bedeli makbuzu

3) 2 adet biyometrik fotoğraf

4) Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)

5) Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

6) Varsa eski pasaport

Umuma mahsus pasaport başvurusu nereye yapılır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü NVİGM internet sitesinde umuma mahsus pasaport başvuru kısmında belirtilen ilçe nüfus müdürlüklerine yapılabilir. Online pasaport randevusu alırken Pasaport Başvuru Merkezine sahip İlçe Nüfus Müdürlüklerinin listesine sistemde gözükmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Pasaport Başvuru Ücreti Ne Zaman Yatırılmalı?

02.04.2018 Tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Pasaport başvuru bedellerinin başvurudan önce vergi dairesine ait ilgili birimlere veya anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir. İnternet Vergi Dairesinden online https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla yatırılmaktadır. Bu ödemelerde makbuz almayı veya bastırmayı unutmayınız. Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmelidir. PTT Şubelerininde pasaport harçı ve defter ücreti tahsiline yetkili olduğunu unutmayınız.

Umuma Mahsus Pasaport Geçerlilik Süresi