Balkonda Saksıda Sebze Nasıl Yetiştirilir?

balkonda sebze yetiştirme
 

Balkonda Sebze Yetiştirmede Bilmeniz Gerekenler

Şehir hayatı yaşayanların hayali küçük de olsa bir bahçesinin ya da ekip dikilebilecek bir alanının olmasıdır. Bu küçük alanda yetiştireceği bitkiler ile günün yorgunluğunu üzerinden atar. Sabah kahvaltı sofrasına dalından sebze kopararak getirmek belki de o kadar zor değil. Ata tohumu diye nitelendirilen tohumlar sayesinde hormonsuz ve kimyevi ilaç içermeyen sebzeleri sizde üretebilirsiniz.

Hobi amaçlı ya da sağlıklı beslenmek için küçük denemelerle başlayacağınız üretime zamanla profesyonel bir şekilde devam edebileceksiniz. Hele birde yaşadığınız yerde büyük bir balkona sahipseniz durmanız hata. Sebzelerin büyüyebilmeleri ve yaptığınız işin karşılığını almak istiyorsanız geniş saksılara ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bitki yetiştirmeyi ilk defa yapacaksanız yeşilliklerle başlamak sizin için daha uygun olacaktır. Hazırsanız başlayalım.

Soğan-Sarımsak Yetiştirme

Dereotu Yetiştirme

Maydanoz Yetiştirme

Domates Yetiştirme

Biber Yetiştirme

Fasulye Yetiştirme

Salatalık Yetiştirme

Nane Yetiştirme

Balkonunuzdaki saksıda her zaman elinizin altında taze nane bulundurabilirsiniz. Balkonda nane yetiştirmek için 3 yol var. Birincisi yetişmiş köklü nane fidesi alıp ekmek. İkincisi tohumdan yetiştirmek. Ama üçüncüsü en kolay ve en pratik olan yol. Bahçedeki naneden veya pazardan alacağınız nane demetinden köklü olması şart değil 3 - 4 dal alarak (mümkünse kalınca ve alt kısımlarının odunumsu olmasına dikkat ediniz) saksıda dalın alt kısmını 3 cm kadar toprağa gömünüz. İki günde makul seviyede su vererek toprağının nemli kalmasını sağlayınız. Üstündeki mevcut yapraklar bozulup düşecektir, hatta diktiğiniz dal bile eğrilebilir. Bu sizi yanıltmasın bir haftadan sonra toprağa soktuğunuz dal dikilmeye ve yeni yapraklar vermeye başlayacaktır. Zaman zaman yetişen naneleri budayarak tekrar güçlü çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Kekik Yetiştirme

Balkonda kekik yetiştirmek için hazır köklü satılan fide alıp dikebilirsiniz. İnternetten veya yapı marketlerden tohumunu da bulabilirsiniz. Kekik tohumuna pazarlarda satılan kurutulmuş kekik demetleri ile de ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol ise yapacağınız doğa yürüyüşlerinde kekik bitkisini tanırsanız yabani kekik bulmaktır. Küçük bir kekiğe denk gelirseniz bunu köküyle çıkarıp balkonunuzdaki saksıya dikebilirsiniz. Doğal olan bu kekiğin kokusu çok farklı ve çok daha kuvvetli olacaktır.

Biberiye Yetiştirme

Biberiyede yetişmiş fide olarak son yıllarda satılmaya başlanmıştır. Bu fideleri balkonunuzda saksıya ekerek büyütebilirsiniz. Yine parklarda denk geleceğiniz biberiyeden kıracağınız bir dalı veya bir kaç dalı saksıya dikip sulayarak köklenmesini sağlayabilirsiniz. Balkonunuzda bu tür köksüz dalları daha kolay köklendirmek için toz halinde köklendirme hormonu bulundurabilirsiniz. Biberiye et ve tavuk soslandırmada ve zayıflama çayı olarak kullanmakta idealdir.

Fesleğen Yetiştirme

Yeşil salatalarınıza ayrı bir tat katacak olan geniş yapraklı fesleğeni fide olarak alıp veya tohum ekerek balkonunuzda yetiştirebilirsiniz. Ekmeden önce bir gün tohumların nemlendirilmesi çimlenme oranını arttıracaktır. Tohumların boyu küçük olduğu için toprağın üstüne bırakıp hafifçe gömmeniz yeterli olacaktır. Fesleğenler yetiştikten bir üre sonra çiçek açıp akabinde tohum yapacaktır. Kuruduğu zaman bu tohumları saklayabilir bir kısmının da saksının içine dökülmesini ufalayarak sağlayabilirsiniz. Bir müddet sonra sulama yaptıkça yeni fesleğen filizleri kendiliğinden topraktan çıkacaktır.

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere evde balkonumuzda burada yer verilmeyenler de dahil bir çok aromatik bitkiyi rahatlıkla yetiştirebiliriz. Evinizin balkonunu hobi bahçesine çevirebilirsiniz. Malzemelerin bir çoğuna internet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.