Araç Muayene Sonrası / Araç Muayene Raporu

1 - ARACINIZIN MUAYENE SONUCUNU KONTROL EDİN
Araç Muayene Raporu’na göre aracınız; kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak değerlendirilebilir.

arac muayene raporu
Araç Muayene Raporu

2 - MUAYENE RAPORU

Aracınızın muayenesi kusursuz veya hafif kusurlu olarak tamamlandı ise muayene raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar saklayın. Aracınız ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak muayeneden kaldıysa 1 ay içinde gerekli tamiratları yaptırıp, ilk muayeneyi yaptırdığınız istasyonda ücretsiz olarak muayene tekrarına girmelisiniz.

Motorlu Araç Trafik Belgesi Kalktı: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan değişikliğe göre, 01.07.2017 tarihinden itibaren "Motorlu Araç Trafik Belgesi" uygulamadan kalkacak olup, muayenesi onaylanan araçların muayene geçerlilik süreleri, sadece araç muayene raporunda yer alacaktır. Bu nedenle, yetkili makamların talimatları doğrultusunda, TÜVTÜRK tarafından düzenlenmiş olan ve ayrı bir kağıt olan araç muayene raporunuzu her zaman aracınızda ruhsatınzın içinde bulundurunuz.

3 - MUAYENE TEKRARI ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER
Muayene tekrarına gelmeden önce ağır ve emniyetsiz kusurların giderildiğinden emin olun, aksi takdirde muayeneniz onaylanmaz. Bir sonraki muayeneye geldiğinizde muayene süreciniz en baştan başlar ve yeniden muayene ücreti ödemeniz gerekir. Muayene tekrarına gelirken Muayene Raporu’nu da mutlaka yanınızda getirin.

4 - MUAYENE TEKRARI İÇİN RANDEVU ALIN
Muayenenizi tam randevulu istasyonlarda yaptırdıysanız tekrar muayenesi için de randevu almayı unutmayın. Muayene Raporu’nuzu ve Muayene Tekrarı Raporu’nuzu bir sonraki muayeneye kadar saklayın.

Periyodik Araç Muayene Değerlendirmesi

TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda, periyodik muayenesi tamamlanan aracınızı, muayene raporu ile birlikte araç muayene uzmanımızdan teslim alabilirsiniz. Muayene raporu, aracın tesciline esas bilgilerle yapılan muayene sonucunda varsa tespit edilen kusurların belirtildiği belgedir. "Araç Muayene Raporu"na göre aracınız; "Kusursuz", "Hafif Kusurlu", "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olarak değerlendirilir.

Kusursuz:
Yapılan muayene sonrasında araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir.

Hafif Kusurlu:
Yapılan muayene sonrasında aracın, yeniden muayenesine gerek duyulmayan bir eksikliğin bulunması halidir.

Ağır Kusurlu:
Yapılan muayene sonrasında aracın, tamire ihtiyaç duyulacak derecede eksiklerinin tespit edilmesi halidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Emniyetsiz:
Yapılan muayene sonrasında aracın, can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksiklerinin tespit edilmesi halidir.

Muayene tekrarı için verilen 30 günlük süre; izin verilen azami tamir süresidir. Bu süre, araç sahibine veya kullanan kişiye trafikte serbest olarak dolaşma hakkı vermemektedir. Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz bulunan tüm araçların, mümkün olan en kısa sürede bu kusurları gidermesi gerekir. Ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş araçlardan muayenesi Ağır Kusurlu veya Emniyetsiz sonuçlanan araçların muayene raporlarına "Araç Trafiğe Açık Karayollarında Kullanılamaz" ifadesi yazılır.

 

araç muayene işlemleriAraç Muayene Öncesinde Yapılması Gerekenler:

 

Araç muayenesinin sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi ve aracınızın muayeneye kabulü için, aşağıda belirtilen kontrollerin tarafınızca yapılması, işlemlerinizin hızlıca ve kolaylıkla hayata geçmesini sağlar. Muayene öncesi belirtilen hususları kontrol etmeniz ve hazırlamanız önemlidir.

 

Araç Muayene Ön Hazırlık Listesi >>