Trafik tescil işlemleri Noterlere devir edilmeden önce bu sorgulama yine e-Devlet kapısı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü sistemleri aracılığıyla yapılmaktaydı. Bu sorgulama ile aracın çalıntı olup olmadığını ve üzerinde İcra Daireleri veya diğer kurumlar tarafından konulmuş ihtiyati haciz, haciz, rehin, yakalama gibi hak mahrumiyetleri olup olmadığını öğreniyordunuz.
Günümüzde ise bu sorgulama "Adıma Tescilli Araç Sorgulama (Gerçek Kişi)" hizmeti e-Devlet kapısı üzerinden Türkiye Noterler Birliği işbirliği ile yapılmaktadır. Aşağıdaki linki kullanarak e-Devlet kapısının ilgili sayfasına gidiniz. TC kimlik no ve şifrenizle sisteme girdiğinizde otomatik olarak adınıza kayıtlı araç veya araçlar listelenecektir.
Listede gösterilen araç bilgileri şunlardır, aracın plakası , aracın cinsi, aracın markası, aracın modeli, tescil belgesi seri numarası ve aracın hak mahrumiyeti olup olmadığıdır. Aracın üzerinde ihtiyati haciz, haciz, rehin, yakalama gibi hak mahrumiyetleri varsa burada gözükmektedir. Bu aramanın sadece gerçek kişiler (şahıslar) üzerine kayıtlı araçlar için yapıldığını unutmayınız.
Bu kısımda gelen bilgiler Türkiye Noterler Birliği bilgi sisteminden gelmektedir ve sadece bilgi amaçlıdır verildiği belirtilmektedir. Bu konuda gelen bilgiler için açıklayıcı veya daha detaylı bilgi almak için bulunduğunuz yerdeki veya herhangi bir yerdeki İl/İlçe trafik birimine başvurmanız gerekmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Sorgulama yapacağınız araç şirket aracıysa (tüzel kişi) bu sorgulamayı şirketi temsile yetkili kişiler doğrudan yapabilmektedir. Şirketi temsile yetkili olmayan kişiler yapamaz. Şirket adına yetki bilginizi e-Devlet Kapısı, T.C. Ticaret Bakanlığı (Mersis) siteminden almaktadır. Bu bilgilerde yanlışlık varsa Ticaret Bakanlığına başvurmanız gerekmektedir. Yetkili olmayan kişilerin sorgulama yapabilmesi için ne yapılması gerektiğinin bilgisi aşağıda verilmektedir.
Şirket aracı sorulama hizmetini şirketi temsile yetkili olmayan 3. kişiler tarafından kullanılmasının talep edilmesi halinde şu yol izlenmelidir. Şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerce (MERSİS) adresine giriş yapılarak T.C. Ticaret Bakanlığı'nın Merkezi Sicil Kayıt Sistemi üzerinden güvenli elektronik imza aracılığı ile 3. kişilerin yetkilendirilmesi gerekmektedir.
Şirket aracı sorgulamasında gelecek araç bilgileri şunlardır, aracın plakası, aracın cinsi, aracın markası, aracın modeli, tescil belgesi seri numarası ve aracın hak mahrumiyeti olup olmadığıdır. Diğer sorguda olduğu gibi bu sorguda da şirket aracı üzerinde ihtiyati haciz, haciz, rehin, yakalama gibi hak mahrumiyetleri varsa burada gözükmektedir. Şirket aracı hakkında daha detaylı bilgi almak için herhangi bir İl/İlçe trafik birimine başvuru yapmanız gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanan elektronik haciz sorgulamalarını e-Devlet Kapısı üzerinden giderek İnteraktif Vergi Dairesinde yapabilirsiniz. Dilerseniz direkt İnteraktif Vergi Dairesine girerek E-Haciz sorgulaması yapabilirsiniz. Bu sorgulamayı hem araç üzerine hem de banka hesaplarına uygulanan elektronik hacizler için yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için ilgili E-Haciz / Elektronik Haciz sayfamızı inceleyebilirsiniz.