Emekli Maaşı Banka Değişikliği Nasıl Yapılır? 4A - 4B - 4C İçin

1. SGK'ya giderek banka değişikliği yapmak:

Emekli, dul ve yetimler tarafından, banka/şube değişikliği için SGK İl veya Merkez Müdürlüklerine verilecek dilekçe ile anlaşmalı bankalardan herhangi birisine emekli aylığının nakli yapılarak banka/şube değişikliği gerçekleştirilebilmektedir.

2. İnternet üzerinden banka değişikliği yapmak:

Emekli aylığı banka veya banka şubesi değişikliğini internet üzerinden bankaya gitmeden de yapabilirsiniz. Banka veya PTT şube değişikliği talepleri “www.turkiye.gov.tr” internet adresine T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapılacak giriş sonrasında bu site üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

 

4B Banka Değişikliği

Ülkemizde emekli olan kişiler tercih ettikleri bankalardan emekli maaşlarını alabilmektedirler. Diledikleri takdirde de maaşlarını almak istedikleri bankayı değiştirme hakkına sahiptirler. Emekli maaşını almak istediği bankayı değiştirmek isteyen emeklilerin söz konusu değişiklik için izleyebilecekleri üç farklı yol bulunmaktadır. İlk olarak kendilerine ait e-Devlet sistemi üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirler. İkinci olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmaları halinde değişiklik işlemlerini gerçekleştirebilirler. Üçüncüsü ise kişiler doğrudan maaş hesabını taşımak istediği banka şubesine giderek işlemlerini gerçekleştirebilirler.

E-Devlet Üzerinden 4B Banka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Kişiler kendilerine ait e-Devlet sistemlerine giriş yaparak emekli maaşı banka değişikliği yapabilmektedirler.

E-Devlet sistemi üzerinden bu değişiklikte bulunurken izlenmesi gereken bir takım yollar mevcuttur:

• Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
• Bağlı bulunduğunuz sigorta türünü seçerek Banka ve Adres Değişikliği sayfasına tıklayınız.
• Banka ve Adres Değişikliği sayfasında çıkacak olan “ Banka ve Şube Bilgilerinizi Değiştirmek için Tıklayınız.” Yazısı üzerine tıklayınız.
• Karşınıza çıkacak olan “Yeni Banka Bilgileri" üzerinden istediğiniz şehir, banka ve banka şubesini seçiniz.
• Son aşama da ise tüm bu bilgileri güncelleyiniz.

E-devlet üzerinden bu aşamaları sırası ile takip ettiğiniz takdirde emekli maaşı banka değişikliği talebiniz için gereken işlemler yapılacaktır.

Aşağıda bu hizmete ulaşacağınız linkler, türkiye.gov.tr web sitesinde yapmanız gereken işlemlerin resimli açıklaması ve sayfanın altında SGK ile anlaşması olan ve emekli aylığı ödemesi yapan bankaların listesi bulunmaktadır.

Bu hizmetten yararlanmanız için e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E-Devlet Kapısı şifre zarfını T.C. Kimlik numaranızın yazılı olduğu geçerli bir kimlik kartınızla (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet, Evlilik Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği) birlikte tüm PTT Merkezlerimizden ve yetkilendirilen PTT şubelerinden 2 TL karşılığında alabilirsiniz. İlk şifreden sonra herhangi bir nedenle PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bunun dışındaki kimlik belgeleri kesinlikle kabul edilmemektedir. Aşağıdaki linkten size en yakın e-Devlet şifresi veren PTT şubesini ve adresini öğrenebilirsiniz. (Not: Her PTT Şubesi e-Devlet şifresi vermemektedir. Aşağıda gelen ekranda "Sadece e-Devlet şifresi dağıtan şubeleri listele" kutucuğunu işaretleyiniz.)

e-Devlet Şifresi Veren PTT Şubeleri >>

Hemen üstte yer alan emekli olduğunuz kurumun banka değişikliği linkine tıklayarak türkiye.gov.tr web sitesinin ilgili sayfasını açınız. E-Devlet şifreniz ile siteye giriş yapınız.

emekl maaşı banka değişikliği
Karşınıza sizin ve maaş aldığınız banka veya Ptt bilgileri gelecektir. Bunları kontrol ettikten sonra bilgilerin altında yer alan "Banka / Şube Bilgilerinizi değiştirmek için tıklayınız" bölümüne tıklayınız.

Sponsorlu Bağlantılar

emekli maaşı edevlet
2 ci ekranda karşınıza "Yeni Banka Bilgileriniz" gelecektir. Bu bölümde şehir, banka adı ve banka şubesi seçerek "Güncelle" butonuna basarak değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Üzerinden 4B Banka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Emekli, maaş değişikliği talebi doğrultusunda yazdığı dilekçesi ile bizzat Sosyal Güvenlik Kurumu merkez müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedir. Kişinin bu talebi doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu gereken işlemleri gerçekleştirecektir.

Banka Şubesine Giderek 4B Banka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Kişiler emekli maaşlarını taşımak için tercih ettikleri banka şubelerine giderek müracaatta bulunabilirler. Bu işlemi sadece Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile gerçekleştirebilmeleri mümkündür.

Emeklilik Sonrası İlk Maaş Hangi Bankaya Yatar?

Kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptıkları emeklilik başvurusunun kabul edilmesi durumunda dilediği bankadan maaşlarını alabileceklerdir. Yasal prosedür gereği işlemler devam ederken Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişiye tahsis talep formu verilmektedir. Bu formda kişiler istedikleri bankayı seçme hakkına sahiptirler. Eğer bu formda tercih edilen banka belirtilmemiş ise ilk maaş Ziraat Bankasına yatırılmış olacaktır.

4B Banka Değişikliği Hangi Durumlarda Yapılamaz?

Emekli olan kişinin maaş bankası değişikliği yapabilmesi için maaşını henüz almaya devam ettiği bankaya karşı borcunun bulunmaması gerekir. Aksi halde maaş bankası değişikliği yapmak mümkün olmayacaktır. Bir diğer emekli maaşı değişikliğinin yapılamayacağı durum da promosyon iadesi yapmak istemeyen kişiler için geçerlidir. Bazı bankalar emekli müşterilerinin hesaplarını başka bankalara taşımamaları halinde belirlenen sürelerde müşterilerine promosyon ödemesi yapmaktadırlar. Eğer emekli olan kişi bu prosedür çerçevesinde bir ödeme almış ve belirlenen süre henüz dolmamış ise banka değişikliği sırasında emekli, aldığı ücreti tekrar bankaya vermek durumundadır. Vermek istemeyen kişilerin banka değişikliği işlemini gerçekleştirmeleri mümkün olmayacaktır.

4-A SSK, 4-B Bağ-Kur, 4-C Emekli Sandığı, emekli aylığı ödemesi yapan bankalar:

1- Akbank T.A.Ş.
2- Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.
3- Alternatifbank A.Ş.
4- Anadolubank A.Ş.
5- Denizbank A.Ş.
6- Burgan bank A.Ş.
7- Finansbank A.Ş.
8- HSBC Bank A.Ş.
9- ING Bank A.Ş.
10- Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
11- Şekerbank T.A.Ş.
12- Tekstil Bankası A.Ş.
13- Turkısh Bank A.Ş.
14- Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
15- Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
16- Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
17- Türkiye Halk Bankası A.Ş.
18- Türkiye İş Bankası A.Ş.
19- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
20- Odea Bank A.Ş.
21- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
22- T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
23- PTT A.Ş.