T.C. Kimlik No doğrulama, sorgulama işlemini sadece Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü online işlemler web sitesinden yapabilirsiniz. Aşağıda verilen linklerden bu siteye ulaşabilirsiniz. T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik numarası sorgulama sayfalarından yapabileceğiniz online sorgulamalar aşağıda listelenmiştir. Sayfaları açmak için ilgili başlığa tıklayınız
T.C. Kimlik Numarası ilçe nüfus müdürlüklerine başvurularak veya http://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden online sorgulanıp öğrenilebilir.
T.C. Kimlik Numarası 11 basamaktan oluşur. Bu numaranın son iki rakamı doğrulama sayısıdır. T.C. vatandaşlarına verilmek üzere 2000 yılında T.C. Kimlik Numarası havuzu oluşturulmuştur. Oluşturulan havuzdaki T.C. Kimlik Numaraları, ilçe, cilt, aile sıra numarası ve birey sıra numarasına göre sıralı olarak kaydedilmiş vatandaşlara verilmiştir. Bir kişinin T.C. Kimlik Numarasından akrabası olan başka bir kişinin kimlik bilgilerini elde etmek mümkün değildir. Ayrıca kişilerin T.C. Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur.?
Hayır, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.?
Size en yakın ilçe nüfus müdürlüğüne başvurarak nüfus cüzdanındaki bilgiler ile MERNİS sistemindeki kimlik bilgilerinizinn karşılaştırılarak kontrol edilmesini sağlamanız gerekmektedir.
1 - Çalışma izni vermeye veya aynı zamanda ikamet izni yerine geçen "Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi" düzenlemeye yetkili kurumlardan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Ekonomi Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, YÖK Başkanlığına, müracaat eden yabancıların kayıtlarının bu kurumlar tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmesi halinde yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.
2 - Türkiye'de "Vatansız Kişi Kimlik Belgesi" alanlar ve herhangi bir amaçla "en az doksan gün süreli ikamet izni" verilenler, "tutuklu veya hükümlü olarak cezaevlerinde ya da idari gözetim altında geri gönderme merkezlerinde bulunan yabancılar", "Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi" düzenlenen yabancılar, "geçici koruma" statüsünde bulunan yabancılar ve "Türkiye'de yasal olarak bulunan yabancılar" Göç İdaresi İl Müdürlüklerine başvurmaları ve kayıtlarının Genel Müdürlüğe elektronik ortamda gönderilmesi durumunda yabancılara mahsus kimlik numarası verilir.
3 - İkamet şartına tabi olmayan "KKTC vatandaşları" nın bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurmakla yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.