Anavatanı Güney, Batı ve Orta Avrupa olan böğürtlenlerin kültür çeşitlerinin hemen hepsi Kuzey Amerika kökenlidir. Böğürtlenlerin kültür formları üzerindeki ilk çalışmalar; 18.yy ortalarında başlamış, 1930’lu yıllarda dikensiz böğürtlenler bulunmuş ve son yıllarda değişik bölgelere adapte olabilen yüksek kaliteli böğürtlen çeşitleri geliştirilmiştir.
Böğürtlen, meyveler içerisinde çok beğenilen, çekici bir meyveye sahiptir. Ülkemizde henüz yeterince tanınmamaktadır. Böğürtlenlerin bilinen diğer isimleri dağ çileği, ağaç çileği, sultan böğürtleni ve İdea dağı böğürtlenidir.
Böğürtlen, zengin vitamin, mineral madde içerikleri ve antioksidant kapasitesi ile son yıllarda özel bir önem kazanan meyve türüdür.
Böğürtlen meyve suyu, reçel, marmelat ve içki sanayi, konservecilik, pasta ve dondurma sanayisinde aranan bir üzümsü meyvedir.
Böğürtlen Yetiştiriciliği:İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;
Böğürtlen Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (MEB)
Ahududu - Böğürtlen Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Marem)
Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Samsun İl Tarım Müdürlüğü)