Greyfurt Meyvesi - Greyfurt Ağacı

Greyfurt Ağacı
 

Greyfurt Ağacı ve Greyfurt Meyvesi (Citrus paradisi)

Tamamen kesin olmamakla birlikte, narenciyenin köklerinin Güneydoğu Asya’ya, Himalayalar’ın eteklerine dayandığına inanılmaktadır. Narenciye yetiştiriciliğine, ilk defa M.Ö. 800 ile 500 yılları arasında Hindistan ve Çin menşeli din kitaplarında rastlanılmıştır. Çin, narenciye çeşitlerinin önemli bir kısmının anavatanı kabul edilmektedir

Greyfurt: Kökleri Karaipler’e dayanan greyfurt, ilk defa 17. yy’da Portekiz’de ortaya çıkmıştır ve daha sonra ülkemizde, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. 4-6 m. kadar boylanabilen altıntop ağacının, toprakta derinlere inebilen sağlam kök bir yapısı ile dik ve düz bir gövdesi vardır. Çok iyi yapılı dallarında, koyu yeşil renkli sert, parlak ve pürüzsüz yüzeyli iri yaprakları pek sık olarak yer alır. Kışın yaprağını dökmeyen altıntop ağacı, ilkbaharda beyaz renkli, hoş kokulu iri çiçeklerini salkımlar halinde açar. Sonbaharda olgunlaşan ve portakal dan iri olan altıntop meyveleri, alt ve üstten basık yuvarlak biçimlidir. Çeşitlerine göre sarı, kırmızı yada pembe renklidir.

Kaynak: BATEM

Greyfurtun Faydaları: Greyfurt bugün bütün dünyada hoş ve ferahlatıcı tadı ve suyu ile sevilen bir meyvedir. Kalorisi düşüktür ama iyi bir flavonoid, potasyum, suda çözünen lif, C vitamini ve folik asit kaynağıdır. İçerdiği pektin kolesterol düşürücüdür. Greyfurttaki bir flavonoid olan naringin kandaki eski hücrelerin temizlenmesini sağlar. Pembe etindeki likopen kalp hastalığı, kanser ve göz hastalığı ile savaşta faydalıdır.

Dikkat: Greyfurt için dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta bazı ilaçlarla beraber alındığında ciddi yan etkilere sebep olabilmesidir. Bu etki bazı durumlarda 24 saat kadar sürer. Eğer herhangi bir ilaç alıyorsanız, doktorunuza danışıp onun onayını almadan kesinlikle greyfurt yemeyin, suyunu içmeyin.

Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı

Fotoğraf: http://nimetce.blogspot.com/

Greyfurt (Altıntop) Yetiştiriciliği: İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;

Greyfurt - Altıntop Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (MEB)

Turunçgil Yetştiriciliği Broşürü .pdf (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)

Turunçgil Yetştiriciliği Broşürü-2 .pdf

Turunçgil Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Broşürü .pdf (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)