Kiraz: Çiçek açmış kirazlar baharın habercisidir. Gülgiller ailesinden olan kirazın Latince ismi Prunus avium’dur.
Meyveleri özellikle mineral madde açısından oldukça zengin olan kirazın, sanayide kullanılan birkaç çeşidi dışında hemen hepsi taze olarak tüketilmektedir. Kiraz, Protein, karbonhidrat, Vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, C), ve Minerallerce ( Fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum) zengindir.
Kirazın Anavatanı: Kirazın (Prunus avium, L.) anavatanı güney Kafkasya, Hazar denizi ve Kuzey-Doğu Anadolu’dur. Bu gen merkezlerinden doğuya ve batıya doğru yayılarak dünya üzerinde geniş bir alanı kaplamıştır. Bu gün yabani olarak doğuya doğru İran ve Afganistan’da, batıya doğru Balkanlar, İsviçre ve hatta İskandinavya’da yetişmekte olduğunu görüyoruz. Bu bölgelere çok eski çağlarda ve belki de kuşlar tarafından götürüldükleri, Yunanistan’da prehistorik çağlardan önce yetişmekte olduğunun tespit edilmesiyle ve İsviçre’de göller üstü artıkları arasında ve yine İskandinavya’daki höyüklerde bulunmasıyla anlaşılmıştır. Memleketimizde yabani olarak kuzey Anadolu dağlarında, Toros'larda ve Doğu Toroslarda bol miktarda rastlanmaktadır.
Kaynak: Başyayla İlçe Tarım Müdürlüğü
Fotoğraf: Sinop İl Tarım Müdürlüğü
Kiraz yazın en sulu ve şekerli meyvelerinden biri olmakla beraber sağlık açısından da oldukça faydalıdır. A, B1, B2, B5 ve bol miktarda C vitamini, perilil alkol, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum bulunur.
Kiraz Yetiştiriciliği: İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;
Kiraz Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Alata)
Kiraz Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (MEB)
Kiraz Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Marem)