Anavatanı: Güney Asya, özellikle Doğu Hindistan, Burma ve Andaman Adaları.
Gıda Kullanımı: Genellikle taze olarak tüketilir. Çekirdekleri yakınında biraz lifi olan meyveler soyulup etli kısmı dilimlenir ve soğukluk olarak, meyve salatalarında, kuru baklagillerle birlikte ve krema ya da dondurmalar üzerinde servis yapılır. Olgun meyve eti baharatlanıp kavanozlarda korunabilir. İhtiyaç fazlası olgun mangolar soyulur, dilimlenir ve şurup içerisinde konservelenir veya reçel, marmelat, jel veya nektar yapılır. Mango suyu püskürtülerek kurutulup toz haline getirilir ve bunlar bebek ve hasta gıdalarında kullanılır ya da içine su katılıp meşrubat olarak içilebilir.
Kaynak: Batem
Mangonun Faydaları:
Mango potasyum, lif ve kuvvetli bir antioksidan deposudur. Kandaki kolesterol miktarının, özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşmesini sağlar.
A vitamini, karoten, C vitamini, flavanoidler gibi antioksidanlar ve potasyum içeriği açısından yüksek meyve ve sebzeler aynı zamanda kan basıncının azalmasında, hipertansiyonun önlenmesinde veya kontrolünde yardımcıdır.
Araştırmalar içerdiği andioksidanlar sayesinde mangonun kolon, meme, lösemi ve prostat kanserlerine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Mangonun kansere karşı olan aktivitesi incelendiğinde tümörlü hücrenin yaşam döngüsünde büyümeyi kestiği saptanmıştır.
Mango, içindeki lif ve sindirime yardımcı enzimler sayesinde sindirimi hızlandırır.
Bol miktarda C vitamini, A vitamini ve 25 farklı çeşit karoten içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir, çeşitli enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.
Mango diyabetin kontrolünde yardımcıdır. Yaprakları kandaki insülin seviyesinin normal düzeyde kalmasını sağlar. Aynı zamanda mango düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan ılımlı miktarlarda tüketilirse kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olmaz.
Beta karoten cildin güzelleşmesini sağladığı cilt için dahili ve harici kullanılabilir. Mango ciltteki tıkanmış gözenekleri açar, sivilceleri ortadan kaldırır.
İçeriğindeki A vitamini görme yeteneğini destekler, gece körlüğünü ve göz kuruluğunu önler.
Mango Yetiştiriciliği: İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;
Subtropik ve Tropik Meyve Çeşitleri ve Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Batem)