Portakal Ağacı ve Portakal Meyvesi:
Portakallar (Citrus sinensis) orjinini kuzey doğu Hindistan ve merkezi Çin den almıştır. Orta derecede dona dayanımı, geniş iklim şartlarına uyum sağlayabilmesi ve çok sayıda çeşide sahip olması portakalın pek çok yetiştirme bölgesine yayılmasını sağlamıştır. Portakallar morfolojik özellikleri,kimyasal bileşimi bakımından yuvarlak portakallar, kan portakalları , göbekli portakallar ve tatlı (asitsiz) portakallar olarak gruplara ayrılırlar.
Portakal çeşitleri: MORO, NAVELİNA, SANGUİNELLİ, TARACO, VALENCİA LATE, WASİNGTON NAVEL, YAFA 45-A
Kaynak:BATEM
Portakalın Faydaları:
Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir. Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Vitamin, özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteylerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içeceklerin yapımında uçucu yağları çıkarılır.
Portakal Yetiştiriciliği:İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;
Portakal Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (MEB)
Turunçgil Yetştiriciliği Broşürü .pdf (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)
Turunçgil Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Broşürü .pdf (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)