Turunç Ağacı ve Turunç Meyvesi: (Citrus aurantium)
Turunç (Citrus aurantium), sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan turunçgillerden olan bütün Akdeniz'e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.
Turunç dünyada acı portakal (bitter orange), eksi portakal (sour orange), Sevil portakal (Seville orange), Aurantii cortex, Aurantii amari cortex, Bigarad portakal (Bigarade orange) gibi isimlerle bilinmektedir. Dünyada farklı isimlerle bilinen turuncun anavatanın Güneydoğu Asya olduğu bildirilmektedir. Turunç buralardan 10 ve 11. asırlarda Akdeniz ülkelerine getirilmiştir.
Acı portakal olarak da bilinen turunçlardan reçel, marmelat, kabuk yağı, pektin üretimi gibi alanlarda yararlanılmaktadır. Bu ürünlerin üretiminde meyvenin kabuk kısmından kullanılmakta olup meyvelerin içleri (meyve eti) ise herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmadan atılmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar turunç meyvesinden kilo verme amacıyla kullanılabileceğini göstermiştir.
Turunç tohumlarından elde edilen çöğürler aşılanarak turunçgil fidesi üretiminde anaç olarak kullanılır.
Turunç Yetiştiriciliği:İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;
Turunçgil Çöğür Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Alata)
Turunçgil Yetştiriciliği Broşürü .pdf (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)
Turunçgil Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Broşürü .pdf (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)