Alacahöyük Müzesi ve Antik Kenti

 
alacahöyük antik kenti

Alacahöyük Müze ve Ören Yeri Hakkında

Türkiye’nin ilk yerel müzesi olma özelliğine sahip Alacahöyük Müzesi, günümüzde Çorum Müzesi’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Çorum’un Alaca ilçesi Alacahöyük beldesinde bulunan müze, Çorum şehir merkezine 45 km mesafede yer alıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde gezilip görülecek tarihi ve arkeolojik eserler arasında önemli bir yere sahip olan müze, Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı içerisinde yer alıyor.

Tunç Çağı ve Hitit döneminde önemli bir dinsel tören sanat merkezi olarak kabul edilen Alacahöyük’te Frig dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Yapılan kazı çalışmalarında çıkartılan Kalkolitik, Hitit, Frig ve Eski Tunç çağına ait eserlerin sergilendiği müzede ayrıca yöreye ait halı, kilim, ahşap ve dokuma tezgâhları gibi çok sayıda etnografik eser de yer alıyor. Osmanlı döneminde kullanılan delici, kesici alet ve ateşli silahların da sergilendiği müzeye gittiğinizde çağlar ötesinden gelen o derin tarihi izleri yakından görme şansına sahip olabilirsiniz. Bu nedenle yolunuz Çorum ve civarına düşerse gezi listenize Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri’ni mutlaka eklemelisiniz.

 

Alacahöyük Müzesi Tarihi

Alacahöyük tarihi incelendiğinde bölgenin 1835 yılında W.C Hamilton tarafından keşfedildiği ve daha sonraki yıllarda yurtdışından gelen birçok arkeolog tarafından yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarıldığı biliniyor. 1835-1907 tarihleri arasında aralıklarla süren kazılara Birinci Dünya savaşından sonra ara verilmiş ve Atatürk’ün önderliğinde Cumhuriyet döneminde tekrar başlatılmıştır.

Atatürk Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’daki Türk tarihinin başlangıcına ve gelişimine büyük önem vermiş ve kurduğu Türk Tarih Kurumu ile ilk kazı çalışmalarına parasal olarak destek vermiştir. Hatta bazı kaynaklarda 1935 yılında başlatılan ilk kazı çalışmalarının parasını Atatürk’ün kendi şahsi mal varlığından karşılandığı da yazmaktadır. Atatürk, bu kazı çalışmaları için dönemin ilk arkeoloğu olan Hamit Zübeyr Koşay ve Remzi Oluş Arık’a öneride bulunmuş ve böylece Türk tarih ve arkeoloji literatürüne geçen ilk milli kazılar başlatılmıştır. 1940 yılında halkın ziyaretine açılan müze, 1982 yılında Ören yeri içerisindeki yeni binasına taşınmış ve 2011 yılında yapılan son düzenlemelerle bugünkü halini almıştır.

Alacahöyük ve çevresinde gün ışığına çıkan tüm bulgu, buluntu ve tarihi eserler Alacahöyük Müzesi’nin dışında Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde de tarihe ışık tutmak için sergilenmektedir. Bu açıdan bakıldığında Alacahöyük’te yapılan kazı çalışmalarının ve bulunan tarihi bulguların ülkemizdeki müzeciliğe katkısı son derece büyüktür. Alacahöyük Müzesi’nde birçok müzede olmayan bir pano üzerinde Atatürk’ün tarihe ve arkeolojik kazılara ne kadar önem verdiğine dair bilgiler de yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri Giriş Bilgileri ve Ücreti

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri’nde yapılan tüm bu kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan Hitit dönemine ve Eski Tunç Çağı’na ait eserler günümüzde Remzi Oğuz Arık salonunda, Friglere (Demir Çağı) ve Hititlere ait eserler ise Mahmut Akok salonunda sergilenmektedir. Ayrıca Tunç Çağı’na ait 13 kral mezar buluntusunun da yer aldığı müzede birçok müzede yer almayan arkeolojik eserleri de görmeniz mümkün.

Alacahöyük Ören Yeri’nde görülebilecek bir diğer yapı ise, kalker temek üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş bir kapıdır. 10 metre genişliğinde olan bu sfenksli kapı, büyük mabede bağlanan yol üzerinde bulunan en dikkat çeken anıtsal yapılardan biridir.

Adı Didim ile özdeşleşen Altınkum Plajı kentin en önemli plajları arasında ilk sırada geliyor.Berrak ve sığ bir plajdır. Plaj kente sadece 2 km uzaktadır. Plajın bulunduğu bölgede çok sayıda irili ufaklı otel insanlara konaklama olanağı sağlıyor.

Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri’ne girişler müze kartı olan için ücretsizdir. Eğer müze kartınız yoksa giriş ücreti 10 TL.’dir. Yılın her ayı açık olan müzenin ziyaret saatleri ise; yaz dönemi olarak kabul edilen 1 Nisan ve 1 Ekim tarihleri arasında sabah 10.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında, kış dönemi olarak kabul edilen 1 Ekim ve 1 Nisan tarihleri arasında sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasındadır.

Çoruma havayolu ile ulaşım için Merzifon Havalimanı sayfamızı, Çoruma karayolu ile ulaşım içinse Çorum Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Çorum Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz. Web sitemizin "Seyahat Rehberi" bölümü Çorum Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri için yapacağınız seyahatin planlamasında gerekli tüm bilgileri bulmanıza yardımcı olacaktır.