Yozgat Çapanoğlu Camii

 
çapanoğlu camii

Çapanoğlu Büyük Camii

İslamiyet ile neredeyse 1000 yıl öncesinde tanışmış Anadolu'da her medeniyet kendisinden bir iz bırakmak için Anadolu topraklarında camiler inşa etmiştir. Anadolu'da İslamiyet günümüze kadar yaşamaya devam ederken, bu camiler de yaşamıştır ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bu örnek camiler arasında Yozgat ilinde yer alan Çapanoğlu Büyük Camii de bulunmaktadır.

 

Çapanoğlu Büyük Camii Tarihçesi

Yozgat şehir merkezinde 1779 tarihinde inşa edilen Çapanoğlu Camii, Osmanlı İmparatorluğu zamanından günümüze kadar gelmiş dini yapılardan birisidir. Cami Osmanlı dönemi Bozok Sancağı Valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından inşa ettirilirken bugün Yozgat kentinde Ulu Camii veya Büyük Camii olarak da adlandırılmaktadır. Yaklaşık 250 yıllık bir tarihi bulunan cami yıllar içerisinde yıpranmış ve bu nedenle değişimler geçirmiş olması ile birlikte yaşadığı restorasyonlar ile halen ayakta durmaktadır.

Çapanoğlu Büyük Camii Mimarisi

Anadolu Türk mimari tarzının en önemli örneklerinden biri olan Çapanoğlu Büyük Camii öncelikle içeri camii daha sonraki yıllarda ise dışarı camii olarak inşa edilmiş iki farklı yapının birleşimine sahiptir. Dış yapıdan iç camiye girişte çok zengin ve görkemli bir kapı yer alırken, caminin iç süslemesi ve mimarisi de Türk barok örneğini oluşturmaktadır.

Kesme taş ile inşası gerçekleştirilen camii, dikdörtgen planlı olmak ile birlikte 3 farklı kubbeye sahiptir ve tek şerefeli minaresi ile kare planlı bir türbe içermektedir. Cami sınırı içerisinde bulunan türbede Çapanoğlu ailesinin kabirleri ve Yozgat eşrafından önemli kişilerin kabirleri yer almaktadır. Camii, hem iç yapısı hem dış yapısı ile birlikte Anadolu‘da günümüze kadar ulaşmış ender ve önemli mimari örneklerden birisidir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Çapanoğlu Büyük Cami Efsaneleri

Çapanoğlu Büyük Camii hakkında iki farklı efsane yer almaktadır. İlk efsaneye göre inşaat sırasında bir işçiye harç karıştırmasında yardım eden bir ihtiyar, küreği işçiye geri vermek istediğinde, işçi onun kim olduğunu anlar ve küreği geri almak için kendisinden bir söz ister. İşçi ihtiyara kim olduğunu bildiğini ve her sabah namazında bu camiye gelmeye söz verirse, küreği geri alacağını söyler. İşçi gelen kişinin Hızır Aleyhisselam olduğunu anlamıştır ve inanışa göre Hızır Aleyhisselam işçiye sabah namazları için değil fakat her kandil ve cuma namazları için camide olacağına dair söz vermiştir. Bu inanış nedeniyle günümüzde dahi halen Hızır Aleyhisselam'ın her cuma ve kandil namazlarında Çapanoğlu Camii’ne geldiği düşünülmektedir.

Diğer bir efsaneye göre caminin temelinin atıldığı sırada temelden su çıktığı için usta caminin temeline ardıç ağaçlarını çaprazlama olarak döşemiş ve sonrasında temel duvarlarını ölmüştür. Fakat usta bu inşaat sırasında birden ortadan kaybolup tam 7 yıl sonra geri dönmüş ve caminin inşaatına devam ederek tamamlamıştır. Herkesin meraklı sorularına ise cami temelinin yerleşip yerleşmediğini ölçmek açısından beklediğini ve camiyi sağlama aldığında inşaatı tamamladığını ve bu sayede de cami duvarının çok zor çatlayacağını ifade eder.

Çapanoğlu Büyük Camii Ulaşım

Çapanoğlu Camii, bugün Yozgat il merkezinde İstanbulluoğlu Mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Bu sayede il merkezinde yürüme mesafesinde birçok farklı noktadan ulaşımın sağlanabildiği gibi özel araçlar ya da toplu taşıma araçlarıyla da camiye ulaşılabilir.

Şehir dışından Yozgat Çapanoğlu Camiine ulaşım için karayolunu tercih edecek yolcular Yozgat Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilir Yozgat'a sefer düzenleyen otobüs firmaları iletişim bilgilerine ulaşabilirler.