AnadoluJet
AnadoluJet ağırlıklı olarak Anadolu'ya ekonomik havayolu hizmeti vermek için kurulmuş havayolu şirketidir. Şirket Türk Hava Yollarına (THY) ait bir markadır. 2008 Yılında kurulan ve 32 Adet uçağı olan Anadolu Jet Anadolu'da 42 havalimanına tarifeli uçmaktadır.
Anadolu Jet İletişim
THY
Türk Hava Yolları'nın kuruluş tarihi 20 Mayıs 1933'dür. O tarihte “Hava Yolları Devlet İşletmesi” olarak kurulmuştur. Bugün yolcu ve kargo uçağı olmak üzere 344 uçağa sahip THY yurt içinde 52 havalimanına dünyada 125 ülkeye tarifeli uçuş düzenlemektedir.
THY İletişim
Pegasus Airlines
Ülkemizin ilk özel havayolu olan Pegasus Airlines 1990 yılında kurulmuştur. 2005 Yılında ESAS Holding bünyesine geçmiştir. 83 Adet uçağa sahip olan Pegasus Airlines yurtiçinde 35 noktaya, yurt dışında 42 ülkede 76 noktaya tarifeli uçuşlar düzenlemektedir.
Pegasus İletişim
SunExpress
Türk Hava Yolları ile Lufthansa'nın ortak şirketi olan SunExpress 1989 yılında kurulmuştur. Şirket ağırlıklı olarak Antalya Almanya merkezli uçuşlar düzenlemektedir. 75 Adet uçağı olan SunExpress Türkiye’de 21 Almanya’da ise 15 havalimanına uçmaktadır.
SunExpress İletişim
Onur Air
Atatürk Havalimanı merkezli 14 Nisan 1992 yılında kurulan Onur Air 30 uçaktan oluşan bir filoya sahiptir. Düşük maliyetli hava taşımacılığı yapan Onur Air yurt içinde ve yurt dışında birçok noktaya ve ülkeye tarifeli ve tarifesiz uçuşlar gerçekleştirmektedir.
Onur Air İletişim
Atlasglobal
Atlasglobal (Atlasjet) havayolu şirketi 2001 yılında kurulmuştur. Yolcu ve kargo taşımacılığı yapan Atlasglobal şirketi 16 uçağa sahiptir. Atlasglobal havayolu yurtiçi uçuşları yanında yurtdışında 35 farklı ülkede 50’den fazla noktaya tarifeli uçuş yapmaktadır.
Atlasglobal İletişim
Not: Bu bölümde verilen havayolu şirketlerinin uçak, havalimanı ve uçuş noktası bilgileri 2019 yılına aittir.
Yurtiçi Havayolu Firmaları
Havayolu ulaşımı, çağımızın en hızlı ve güvenli seyahat alternatiflerinden birisidir. Karayolu, demiryolu ve denizyolu ulaşım çeşitlerinden daha fazla tercih edilmesi, hem yolcu taşımacılığı hem de kargo taşımacılığı açısından son yüzyıl içerisinde önemli aşama kaydetmiştir. Teknolojik sistemlerin her geçen gün güncellendiği, içinde bulunduğumuz bilgi çağında, havayolu ulaşımında kullanılan altyapı sistemleri ve uçakların mekanik özellikleri de günbegün yenilenmektedir.
Türkiye’nin iç hatlarda hizmet veren toplam 55 adet havalimanı bulunmaktadır. Bu havalimanlarının 23 tanesi uluslararası havalimanı statüsünde hizmet vermektedir. Buna ilave olarak, bu havalimanlarından uçuş hizmeti alan toplam yolcu sayısı ise yıllık 210 milyon civarındadır. Ülkemizin en yoğun havalimanı yılda 35 milyon yolcu sayısı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’dır.
Türkiye’de havayolu ulaşımının başlangıç tarihi kabul edilen 1933 yılından günümüze kadar geçen zamanda, kalitesinde her geçen yıl gelişme ve ilerleme kaydeden uçak seyahatleri, inşa edilen havalimanları ve artan sefer sayıları ile yükselen bir ivmeye sahiptir. Ülkemizde kurulan ilk şirket Türk Hava Yolları olup, sadece 5 adet uçakla başladığı kariyerine, günümüzde 350 adet yolcu ve kargo uçağı ile devam etmektedir. THY haricinde Pegasus Havayolları, Sun Express, Atlasjet, Anadolujet, Borajet ve Onurair gibi havayolu şirketleri de iç ve dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermekte olan yerli havayolu şirketlerimizdir.