İzmir Tarihi Asansör

 
izmir tarihi asansör

Tarihi Asansör – İzmir’de Bir Tarih ve Gezi Notları

Tarihi Asansör İzmir şehrinin tarihi simgelerinden bir tanesidir. Asansör İzmir’in Karataş bölgesinde, Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihat Bey Caddesi arasında bulunmaktadır. Asansörün üst kısmında kalan Halil Rıfat Paşa semti ile alt kısmında kalan Mithatpaşa Caddesi’nin olduğu alan uçurumlarla birbirinden ayrılan iki bölgedir. Daha önceleri Karataş merdivenleri ya da Devidasların merdivenleri olarak adlandırılan 155 basamaklı bir yapı ile birleştirilen bu iki bölgenin üst ve alt kısmında iki önemli aile yaşıyordu. Bunlardan bir tanesi merdivenlere adını veren Devidas ailesi, bir diğeri de Levi ailesiydi. Devidas ailesinin babasının bir gün merdivenlerden düşüp ayağının kırılması sebebiyle, aşağıdaki semtte oturan dostu Levi’lerin yaptırmaya karar verdiği asansör 1907 yılında inşa edildi.

 

58 Metre Yüksekliğindeki Asansörün Tuğlaları Marsilya’dan Getirtilmiştir

Asansörün üzerinde yabancı dillerde bazı yazılar bulunmaktadır. Zamanla asansör farklı aileler tarafından işletilmeye başlandı. 1983 yılında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlandı ve Büyükşehir Belediyesi restorasyon çalışmalarına başladı. 1993 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi Asansör bugünkü haliyle hizmete açılmıştır ve İzmir’in en önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Asansöre Mithatpaşa Caddesi üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Bu cadde üzerinden giriş yapılabilen yapının bulunduğu sokağın adı Dario Moreno sokağıdır ve ziyaretçiler için sokak içinde bir otopark mevcuttur. Bu küçük çıkmaz sokağın girişinde İzmir sevdalısı müzisyen Dario Moreno ile başka bir müzisyen olan Enrico Masias’ın birer heykeli bulunuyor. Bunlarla birlikte sokağın girişinde Dario Moreno’nun vasiyeti isimli bir yazı da sizleri karşılıyor. Sokakta ilerlerken sağlı sollu hediyelik eşyalar satan dükkanlar görebilirsiniz. Asansöre ulaştığınızda sizi büyük bir kapı bekliyor.

Ayrıca bu yapının tarihinin kısaca anlatıldığı metal bir levha da bulunuyor. Bu yapının içinde iki adet asansör çalışmakta ve kapılarında bulunan görevliler yapının işleyişini organize ediyor, düzenli bir şekilde asansöre giriş çıkışı sağlamakta yardımcı oluyorlar. Yapı 58 metre yüksekliğe tek tuşla ulaşacak şekilde tasarlanmış. Asansörün hareketi sırasında pencerelerinden İzmir’i seyrederek yükseliyorsunuz ve sonunda bir çıkmaz sokaktan büyük bir şehre hakim ferah bir konuma erişerek, kapalı bir alandan açığa çıkma gibi bir duyguya kapılabiliyorsunuz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Üst kısma çıktığınızda küçük bir seyir balkonu ile bir kafesi olan yapıdan İzmir ve körfez manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. İzmir sahil şeridine ve yerleşim alanlarına hakim olan konumdan şehri gözlemleyebilirsiniz. Dilerseniz asansör kafeteryasında çayınızı ve kahvenizi alıp İzmir manzarasına karşı yudumlayabilirsiniz. Bizler yukarıya çıktıktan sonra seyir terasının tadını çıkardık. Daha sonra aynı şekilde aşağıya Mithatpaşa Caddesi tarafına doğru iniş yaptık. Böylece yıllarca içimde bir ukde olarak kalan asansör ziyaretimi tamamladık. Sizler de eğer İzmir’i ziyaret ediyorsanız ve tarihi bir nostalji yaparken, şehir manzarasının tadını çıkarmak isterseniz, tarihi asansörü görmenizi tavsiye ediyorum.

İzmir seyahat planlaması için havayolu ile ulaşım bilgilerine Adnan Menderes Havalimanı sayfamızdan, İzmir'e karayolu ile ulaşım içinse İzmir Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek İzmir Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz. Web sitemizin "Seyahat Rehberi" bölümü İzmir ve ilçeleri için yapacağınız gezinin planlamasında gerekli tüm bilgileri bulmanıza yardımcı olacaktır.