Erzincan Gezilecek Yerler Kemah Kalesi
Özellikle yerleşim yeri olarak kullanılmasının Yontma Taş Devri’ne kadar gittiği Erzincan’ın Kemah ilçesindeki tarihi Kemah Kalesi, tarihi misyonu ve kültürel kazanımlarıyla görülmeye değer. Yerli ve yabancı turistlerin kentteki uğrak yerlerinden olurken günümüze kadar gelen kalıntıların önemi de büyük. Anadolu’nun Doğu bölümü yalnızca Türkler için değil, birçok medeniyet açısından kullanılmış ve değerlendirilmiştir. Bundan dolayı önemini halen korurken bir mozaik kültür oluşması da buradan gelir. Erzincan Ovası kazılarında görülmektedir ki Milattan Önceye kadar giden bir bölge tarihi söz konusudur.
Kemah Kalesi Tarihi
M.Ö. 2000’li yıllarda Kemah’ta bir feodal beylik var olurken hem Asur hem de Hitit kaynakları bunu gösterir. Kumaha olarak bahsedilen bölgenin Kemah olduğu anlaşılır ve birçok medeniyet için bir beşik niteliğindedir. Medler, Persler, Urartular, İranlılar, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar burada hüküm sürmüş olup her biri kalıntılarını bırakmıştır. Yazılı kaynaklar arasında Theodosiopolis Kemah Kalesi’nden bahsederken stratejik öneminin ne derece büyük olduğu da kaynaklarda çok sık geçer. Yine aynı şekilde Türk hakimiyeti altına girmesinden sonra da Kemah Kalesi, askeri bir yapı olarak kullanılmıştır. Anadolu’ya Türklerin gelmesi ve burada kalıcı olmasında Kemah Kalesi’nin kullanımı önemlidir.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Kemah Kalesi hakkında çeşitli bilgiler vermektedir. Sınırların genişlemesi sonrasında öneminin azaldığı ifade edilirken şehrin yayılması da fonksiyonunu geriletir. Osmanlı zamanında ticari yolun kontrol edilmesi Kemah Kalesi’ne bağlıydı. Bunun nedeni de Kemah Boğazı ki batı ile doğu demiryolu bu şekilde bağlı kalabilir, bu güzergah üzerindeydi. 16.yüzyıl sonrasında ise Kemah Kalesi, bir sancak merkezi bölgesinde olmasına rağmen önemini yitirdi. Sancak değil, bir kaza olarak Erzincan sınırları içerisinde yer almaya devam etti.
Kemah Kalesi Kazıları
Çeşitli kazı çalışmaları yapılırken hem ticari hem de askeri anlamda tarihi misyonu çok önemli olan kaledir. Kalıntıların önemli bir kısmı Mengücekliklere aittir. Selçuklu zamanından kalma yapılarda vardır. Askeri üs olması da halihazırda heybetli bir yapının görüntüsünü vermektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kemah Kalesi Nerede?
Erzincan kenti sınırlarında olup Kemah ilçesinde yer alan Kemah Kalesi, şehir merkezine 50 kilometredir. Otobüslerle ulaşım sağlanırken herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Araç kiralaması yapılarak da Kemah ilçesine gidebilir, kale ziyaretini gerçekleştirebilirsiniz.
Şehir dışından Kemah Kalesi ulaşım havayolunu tercih eden tarih severler için Erzincan Havalimanı sayfamızdan gerekli bilgilere ulaşabilirler. Karayolunu tercih edecek yolcular için ise Erzincan Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Erzincan Otobüs Biletini online satın alabilirler.
Fotoğraf: Erzincan Belediyesi