Midilli Adası Hakkında
Midilli Adası, Ege Denizi’nde, 1631km2 ‘lik yüzölçüme sahip olan Yunanistan’a bağlı Ege Adalarından biridir. Dağlık alanlara ve yemyeşil bitki örtüsüne sahip olan ada, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine oldukça yakın bir konumdadır. Turunçgil ve zeytin ağaçları açısından zengin olan Midilli Adası, kaliteli zeytinyağı üretim tesislerine sahiptir. Turizm açısından da önemli potansiyele sahip olan Midilli, tarihi yapıları, organize plajları, kaliteli işletmeleri ve konforlu otelleri ile öne çıkmaktadır. Kalloni Körfezi ve Geras Körfezi olmak üzere iki büyük körfezi bulunan Midilli Adası, Olympos Dağı’na ev sahipliği yapmaktadır. Ada, toplamda 370km uzunluğunda kıyı şeridine sahiptir.
Midilli adasının tarihçesine gelince; adanın antik çağlardaki adı bazı kaynaklarda “Pelasgiya” bazılarında ise “Mytilene” olarak geçmektedir. Tarihsel geçmişi MÖ.3000’li yıllara kadar uzanan Midilli adasının ilk yerleşenleri Pelasgoslardır. Thermi şehrinin kıyı bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda o zamanlardan kalma olduğu saptanan eserlere ulaşılmıştır. Yıllar boyunca Antik Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlıların hakimiyeti altında kalmış olan ada, tüm bu geçmiş medeniyetlerin izlerini taşıyan, yapı ve eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Adadaki Osmanlı Dönemine değinecek olursak, 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından ele geçirilmiş olan Midilli, sancak olarak dört buçuk asırlık süre boyunca yönetilmiştir. 1913 senesinde yapılan Balkan Savaşı sırasında Yunan güçleri tarafından işgal edilen Midilli adası, yapılan Londra antlaşması ile Yunanistan’a bağlanmış olup, Anadolu’da yaşayan Rum halkı ile adada yaşayan Türk halkı yer değiştirmiştir.
Midilli tarihi boyunca çok sayıda ünlü isme de ev sahipliği yapmıştır. Alkaios, Odiseas, Nobel ödüllü Elytis ve Sappho gibi ünlü şairlerle yine ünlü ressamlardan Theophilos bu adada doğmuştur. Ünlü dönem şairlerinden Namık Kemal, II.Abdülhamit’in padişahlığı döneminde, Osmanlı Anayasası Komisyonu’nda görevli iken , yazmış olduğu Arapça bir şiirde geçen bir beyit’in asayişi bozduğu gerekçesi ile Girit Adasına sürgün edilmiş, daha sonra ünlü şairin talebi üzerine sürgün yeri Midilli olarak değiştirilmiştir. 1879-1884 yılları arasında Midilli Mutasarrıfı olarak görev yapan Namık Kemal, bu süre zarfında önemli işlere imza atarak, hazine gelirlerini arttırmış, kaçakçılıkları önlemiş ve Türklerin eğitim almaları için 20’ye yakın ilkokul yaptırmıştır. Ünlü şair bu faaliyetleri sebebiyle çıkarlarını baltaladığı bir takım kişilerce Rodos Adasına sürdürülmüştür. 3 yıl sonra da benzer nedenlerle Sakız Adasına gönderilmiştir. Ayrıca, Osmanlı Devletinin büyük donanma komutanı Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’da Midilli doğumludur.
Midilli Adası Gezilecek Yerler
Mytillini (Midilli’nin merkezi)
Midilli Adası’nın en merkez noktası olan Mytillini kentinde, özellikle neoklasik mimari tarzının özgün örnekleri ile karşılaşırsınız. Limana oldukça yakın konumda olan kent merkezinde sahil boyunca sıralanmış eski dönem yapıları ve yalı tarzı binalar görsel olarak hayranlık vericidir. Kentin içerilerine doğru ilerledikçe de, dar sokaklar, antikacılar, kahve dükkanları ve hoş restoranlar göze çarpmaktadır.
Mytillini’de gezilmesi gereken mekanlara gelince ilk olarak, merkezde tüm ihtişamıyla sizi karşılayan Agios Therapon Kilisesini görürsünüz. Rönesas döneminin mimari tarzına sahip olan Bizans kilisesi, kent merkezinin sembolüdür adeta. Ortadoks cemaatine ait olan Agios Therapon kilisesi, ücretsiz olarak gezilebilmektedir. Merkezdeki bir diğer önemli yapı ise, bir Ortaçağ kalesi olan Midilli Kalesidir. Kale, bir tepe üzerinde limana yakın bir konumda yer almaktadır. Osmanlı döneminde tarihi kale içerisinde bazı ilaveler yapılmıştır.
Kent merkezindeki en ünlü cadde Ermou Caddesidir. Caddeye yakın mesafede bulunan Arkeoloji Müzesi’nde Roma ve Bizans dönemlerine ait heykeller, antik tapınakların değerli parçaları, takılar, süs eşyaları, madeni paralar ve çeşitli kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler görülebilmektedir. Kent merkezinin kuzeyinde Midilli Antik Tiyatrosu, yemyeşil çam ağaçlarının ortasında ziyaretçilerini beklemektedir. Helenistik dönemden kalma tarihi tiyatro 15000 kişilik olarak tasarlanmıştır.
Osmanlı Dönemi eserlerinden de bahsetmek gerekirse, kent merkezinde Türklere ait çeşmeler ve iki caminin kalıntıları bulunmaktadır. Yeni Cami, 19.yy’a ait bir eserdir. Kentin en büyük camisidir. Diğeri ise, yapımı 1615 yılına dayanan Valide Camii’dir. Taş duvarlara ve mermer merdivenlere sahip bu tarihi yapının tek minaresi vardır.
Merkezde ayrıca, bir Bizans eserleri müzesi bir de Folklor müzesi bulunmakta olup, her iki mekan da turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Son olarak şehir merkezinde öne çıkan bir diğer önemli eser de Agios Athanasios Kilisesi’dir. 1500’lü yılların sonlarına doğru inşa edilmiş olan tarihi kilise, neoklasik tarzda muhteşem mimarisi ile öne çıkmaktadır. Yüksek bir çan kulesine de sahip olan yapı, ahşap oymacılığındaki işçilikleri ve diğer dış cephe süslemeleri ile oldukça etkileyicidir.
Plomari
Plomari kasabası, Midilli adasının merkezine yaklaşık 40km uzaklıkta olan turistik bir yerdir. Bu kasabayı özel kılan ise su kaynakları ve yemyeşil doğasıdır. Midilli adasının ikinci büyük yerleşim yeri olan Plomari’de, tarihi evler, nostaljik kahvehaneler, zeytin ve çınar ağaçları, taverna- restoranlar ve güzel plajlar yer almaktadır. Doğal su kaynakları sayesinde Yunanistan’ın en popüler içkisi olan Uzo’nun ilk defa üretildiği kasaba Plomari’dir. Aromatik bitkilerin yaygın olarak ekildiği kasaba da, anason bitkisi de nitelikli olarak yetişmektedir. İki adet Uzo üretim merkezi müze haline getirilerek, kasabada ziyarete açılmıştır. Ayrıca Plomari’de kaliteli zeytinlerden elde edilen zeytinyağları ve zeytinyağı sabunlarının da üretim merkezleri bulunmaktadır. Sokaklarında gezerken hediyelik eşya dükkanları, Yunan mimarisinin örnekleri, kafeler ve sıcakkanlı kasaba halkı sayesinde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Plomari’de mavi bayraklı Agios Isidoros Plajı yakınlarında oldukça liks ve konforlu oteller de bulunmaktadır.
Petra
Midilli adasındaki turistik bölgelerden biri olan Petra kasabası, otellerin yoğun olduğu yerlerdendir. Kasabada bulunan 40m yüksekliğindeki kayalık alan nedeniyle “kaya” anlamına gelen Petra’nın en önemli eseri bu kayanın üzerinde kurulmuş olan Panagia Glikofilusa Kilisesidir. 114 adet basamak çıkılarak ulaşılabilen tarihi kilisenin günbatımı manzarası harikadır. Eski evleri, eski çarşısı ve rengarenk sokakları ile Petra kasabasının sahil kısmında ise, tavernalar ve kafeler bulunmaktadır. Yunanistan’a özgü bademli Kavala kurabiyesi ve dondurma çeşitlerini deneyimleyebilirsiniz. Kasaba’da ayrıca kadın girişimcilerin işlettiği müzikli restoran oldukça popülerdir.
Mandamados
Midilli merkezine 37km uzaklıkta bulunan Mandamados kasabası adından da anlaşılacağı gibi mandıraları ve süt ürünleri ile ünlü bir yerdir. Otantik evleri, taş sokakları ile şirin bir görünümü olan kasabada ahşap oymacılığı, seramik sanatı ve çömlekçilik de yapılmaktadır. Mandamados’ta görebileceğiniz en önemli eser Taksiarhis Manastırı’dır. Aynı zamanda hac merkezi özelliği taşıyan ve baş melek Mikail’e adanmış olan bu tarihi manastırda meşhur rölyef ikonası oldukça dikkat çekicidir. Manastır avlusunda bulunan kafeteryada lokma tatlısı ve yöresel ürün olan ballı fındıklı yoğurdunu yiyebilirsiniz.
Sigri
Midilli adasının batı ucunda yer alan Sigri kasabası, ada merkezine 94km uzaklıktadır. Sigri’nin en önemli tarihi eseri 1757 yılında yapılmış olan Osmanlı Kalesi’dir. Kaleye çıkılınca muhteşem bir körfez manzarası görülmektedir. Kalenin aşağısında ise Sigri plajı bulunmaktadır. Kasaba içerisinde ayrıca, geçmişte yanardağ patlamaları sonucunda oluşmuş olan Taşlaşmış Orman Parkı denilen bölge, içinde müze ve sergi salonları ayrıca kütüphane ve çarşısı bulunan popüler bir yerdir. UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan 286 km2’lik Taşlaşmış Orman Parkı’nda, günümüzden 20milyon yıl öncesine dayanan volkanik patlamalar sonucunda, lavların ormanlık alana ulaşarak, mermer görünümünde taşlaştırdığı ağaçlar görülebilmektedir.
Midilli Adası Plajları
Midilli adasında toplam 370km’lik kıyı şeridi bulunmaktadır. Ege Denizi’nde bulunan midilli Adasının 23 adet plajı bulunmaktadır. Bu plajların bir kısmı tenha bölgelerde ve sakin kıyılarda iken bir kısmı da turistik otellere yakın konumda, organize ve birçok eğlenceli aktivitenin gerçekleştirilebildiği ortamlara sahiptir. Midilli plajlarının en popüler olanlarından bir kaçını sıralarsak, ada merkezine 85km uzaklıktaki Skala Eressou plajı, 90km uzaklıktaki Sigri plajı, 60km uzaklıktaki Molyvos plajı, 60km uzaklıktaki Anaxos plajı, 57km uzaklıktaki Petra plajı, 42km uzaklıktaki Skala Kalonis plajı, 40km uzaklıktaki Agios Isidoros plajı, 40km uzaklıktaki Melinta plajı, 33km uzaklıktaki Agios Stefanos plajı, 12km uzaklıktaki Geras körfezi plajları ve 40km uzaklıktaki Plomari plajı.. ada üzerindeki popüler plajlardan birkaçıdır.
Plajlara ek olarak Midilli Adasında kaplıcalardan da bahsetmek gerekirse, adanın belli başlı bölgelerinde doğal sıcak su kaynakları nedeniyle, birçok termal havuzlar ve oteller bulunmaktadır. Sıcaklık dereceleri ve içeriğindeki radyoaktif elementler bakımından farklılık gösteren bu kaplıcalar, çok çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde etkili olmaktadır. Geras Körfezi kaplıcaları, Polichnitos kaplıcaları, Thermis Kaplıcaları, Eftalou Termal Suları.. adanın belli başlı kaplıcalarıdır.
Midilli Adası’nda Yeme İçme
Midilli, Yunan mutfağının geleneksel tarzı ve Akdeniz mutfağının karmasından meydana gelmiş biraz da Türk mutfağına benzer ürün çeşitleri ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ada restoranlarında ve tavernalarında öne çıkan lezzetlere örnek vermek gerekirse, musakka (moussaka), Akdeniz salatası (Choriatiki), şiş-kebap çeşitleri (Souvlaki), kabak çiçeği dolması, peynirli sigara böreği, kızartılmış peynir, cacıki ve yaprak sarma gibi tanıdık yemekleri örnek olarak verebiliriz. Deniz ürünlerine gelince, tuzlanmış balık ve sardalya adanın en ünlü lezzetleri arasındadır. Ahtapot, karides, midye, kalamar ve diğer balık menüleri de oldukça yoğun servis edilmektedir. Adanın Plomari kasabasında üretilen Uzo (yunan rakısı), şaraplar ve bira adada içilen içkilerin başında gelmektedir. Ayrıca diğer Yunan adalarında olduğu gibi frappe kahve çeşitleri, dondurma ve cheesecakeler muhteşem manzaralı kafelerin spesiyalleridir.
Midilli adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Midilli Adası seyahatiniz boyunca rahatlıkla gezebilmek ve popüler yerlere daha kolay ulaşabilmek için, Midilli adasında araç kiralama seçeneklerine Midilli Adası Araç Kiralama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Midilli Adasına Ulaşım
Midilli adasının merkez şehri olan Mytillini’ye 3km mesafede bulunan Uluslararası Midilli (Lesvos) Havalimanı’na, Yunanistan’ın başkenti Atina’dan her gün, Selanik’ten ise haftanın 4 günü karşılıklı uçuşlar düzenlenmektedir. Atina’dan uçakla 1 saatte gidilebilen Midilli Adasına, Girit, Rodos, Sakız Adası ve Samos gibi diğer Yunan adalarından da havayolu ulaşımı mevcuttur.
Midilli Adası seyahatinizi Yunanistan’ın başkenti Atina ya da Selanik aktarmalı olarak planlayacaksanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.
Midilli adasına denizyolu ile seyahat planı yapacaksanız, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinden Midilli adasına feribot seferleri bulunmaktadır. Ayvalık - Mytillini arası feribotla ulaşım yaklaşık 1-1,5 saat, katamaranla ise 45dk. sürmektedir.
Balıkesir’e seyahat eden otobüs firmalarını görmek ve Online Bilet Rezervasyonu yaptırmak için Balıkesir Otobüs Firmaları adresini inceleyebilirsiniz.
Midilli adasına, Balıkesir’in turistik ilçelerinden biri olan Ayvalık ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşabilirsiniz. Ayvalık ilçesine ulaşım için Ayvalık Otobüs Firmaları sayfamızdan da yararlanabilirsiniz.
Alternatif bir seçenek olarak yaz sezonunda İzmir ilinin Dikili Limanından da Midilli Adası’na karşılıklı feribot seferleri yapılmaktadır. İzmir iline seyahat etmek için İzmir Otobüs Firmaları adresinden yararlanabilir veya Dikili ilçesine ulaşım için Dikili Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bunlara ek olarak; Sakız Adası ile Midilli arası denizyolu ulaşımı mevcut olup, Atina’nın Pire Limanı üzerinden de Midilli’ye, haftada 4-5 defa feribot seferleri düzenlenmektedir.
Midilli Adası’na mevcut alternatif rotaların biri üzerinden denizyolu seyahati gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden sizin için en uygun feribot seferlerini görebilirsiniz.
Kos Adası Nerede?
Ege Denizi’nin kuzey batısında konumlanmış olan Midilli Adası, Yunanistan’a bağlı adalar arasında yüzölçümü bakımından üçüncü sıradadır. Çanakkale ilinin Assos kıyısına 5.7 deniz mili mesafede bulunan ada, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine ise 17 deniz mili uzaklıktadır. Midilli adasının coğrafi konumunu aşağıdaki harita üzerinde görebilirsiniz.