Mikonos Adası (Mykonos)

mikonos adası

Mikonos Adası Hakkında

Ege Denizi’nin güneyinde yer alan Kiklad Adaları, Yunanistan’a bağlı irili ufaklı 220 adet ada grubundan oluşmaktadır. Kiklad adalarının adeta merkezi kabul edilen Mikonos Adası, kozmopolit özelliğe sahip bir ada olmasının yanında, çılgın eğlenceleri ve renkli gece hayatı ile ünlü turistik bir adadır. 86 km² yüzölçümüne sahip olan Mikonos Adası’nın 89km’lik kıyı şeridine sahiptir. Ultra lüks otelleri, seçkin gece kulüpleri ve organize plajları ile çoğunlukla Avrupa’dan gelen varlıklı kesimin ve dünya jet sosyetesinin ünlü isimlerinin tatil yaptığı Mikonos adası, kişisel ve kimlik özgürlüklerinin de rahatlıkla yaşanabildiği yerlerden biridir. Bu tarzından dolayı ada, Yunanistan’ın “İbiza”sı olarak da anılmaktadır. Mikonos’ta yaşayan yerel halkını çoğunu Rum Ortadoksları oluşturmaktadır. Bitki örtüsü bakımından çok zayıf ve çorak olan ada, granitten meydana gelmiştir. Muhteşem manzaraları, masmavi denizi, adanın sembolleri olan yel değirmenleri ve tarihi eserleri ile Mikonos, en popüler tatil rotalarından biridir.

 

Adanın tarihçesine kısaca değinmek gerekirse, Mikonos’la ilgili kayıtlarda adanın geçmişinin Antik Yunan Mitolojisi ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Tanrıça Artemis ve ikiz kardeşi olan Tanrı Apollon ile Tanrıça Afrodit’in doğum yerleri Mikonos Adasıdır. MÖ.1000 senesinde İyon Krallığı tarafından yönetilen ada, o dönemlerde önemli din ve ticaret merkezi olmuştur. Daha sonraları Perslerin hakimiyetine giren Mikonos Adası, 1200’lerin başında Venediklilerin hakimiyetine girmiştir. 300 yılı geçkin bir süre zarfında Venedikliler tarafından yönetilen ada, 1537 senesinden itibaren Osmanlı Devleti’nin sınırları içine katılmıştır. Osmanlı’nın çöküş döneminde Rusların işgaline uğrayan Mikonos adasının, yerel halkı korsanlarla işbirliği yaparak oldukça zenginleşmiştir. 1820’lerde bağımsızlık savaşından çıkan Mikonos, sonrasında Yunanistan’a bağlanmıştır.

 

Mikonos Adası Gezilecek Yerler

Khora (Chora Town)

Mikonos Adası’nın merkezi özelliği taşıyan Khora kasabası, gündüz ve gece her saat kalabalık ve canlı bir yerleşimdir. Kayrak taşı denen açık renkli temiz bir taş türü ile döşenmiş dar sokaklarında kapı, pencere ve balkonları renkli boyalı kar beyaz badanalı Yunan evlerinin arasındaki begonvillerle ve sardunya saksıları ile süslenmiş, görsel olarak harika bir kasabadır. Khora’nın en meşhur caddesi olan, Matoyianni caddesinde gezerken kalabalığın arasında dünyaca ünlü yüzleri görebilirsiniz. Kasabada, sanat galerileri, ünlü markaların mağazaları, kuyumcular, şık kafeler, barlar ve tavernalar ağırlıktadır. Ayrıca yerel çarşısının hediyelik dükkanlarında, renk renk hasır şapkalar, çantalar, takı ve aksesuarlar ile el işlemesi keten giysiler, ayrıca çeşit çeşit dantel perdeler gibi ürünler satılmaktadır.

Khora kasabasında popüler olan yerlerden biri de Küçük Venedik (Little Venice) diye adlandırılan bölgedir. Deniz kıyısında olan Küçük Venedik’te denize sıfır konumda butik oteller, taverna ve restoranlarla çeşit çeşit Frappe hazırlayan şirin kafeler yer almaktadır.

Khora kasabasının üst kısmında Alefkandra Meydanında bulunan Panagia Rodario Katolik Kilisesi, adanın tek Katolik kilisesidir. Yapımı 1668 yılı olan tarihi yapı içerisindeki Meryem Ana ve bebek İsa’yı simgeleyen mizansen, 1715 yılında Venedik’ten getirilmiştir. Simgenin çevresi yerel halkın zenginlerinden Maroussa Vitali tarafından altından kemerle çevrilmiştir. Kiliseye yakın konumda olan Yel değirmenleri Mikonos’un önemli sembolleri arasındadır. Mikonos Adasının özelliklerinden birisi de çok rüzgarlı bir yer oluşudur. Mikonoslular da bu rüzgarın gücünü avantaja çevirmek için, merkezdeki tepelere yel değirmenleri inşa etmişlerdir. Bu yel değirmenleri zaman içerisinde adanın turistik yapıları arasına girmeyi başarmışlardır. Özellikle akşamüstleri, yel değirmenlerinin olduğu tepeye akın eden tatilciler, bol bol fotoğraf çekip, harika günbatımına eşlik etmektedirler.

Khora denilen ada merkezinde bulunan Mikonos Arkeoloji Müzesi gezilmesi gereken bir başka önemli yerdir. Müzenin en dikkat çeken eserleri arasında Hellenistik dönemden kalma vazo koleksiyonları, Truva ordusu ve tahta at figürleri ustalıkla resmedilmiş olan duvar resimleri, mezar stelleri, Herakles Heykeli ve çeşitli heykel ve eserler sayılabilmektedir.

Khora kasabasında ayrıca, Folklor Müzesini, Lena Evini, Tarım müzesini, Denizcilik müzesini, kasabadan küçük bir tekne ile geçilebilen Delos adasını ve adadaki Delos müzesini, Mikonos fotoğraflarının ana temalarından olan 15.yy’a ait Panagia Paraportiani Şapelini, liman bölgesini ve adanın maskotu olmuş pelikanlarını görebilirsiniz.

Ano Mera Köyü

Mikonos merkezine yaklaşık 8km uzaklıktaki Ano Mera Köyü, geleneksel Yunan tarzını görebileceğiniz küçük bir yerleşim yeridir. Köyün en tepe noktasında kurulmuş olan Gyzi Kalesi’ne ait kalıntılar bulunmaktadır. Ortaçağ kalesi özelliklerine sahip olan Venedik dönemine ait olan yapı, korsan saldırılarını engellemek için inşa edilmiştir. Harika bir manzaraya da ev sahipliği yapan Gyzi Kalesinin yanındaki antik mezar alanları dikkati çekmektedir. Kale yanına inşa edilmiş 18.yy’a ait bir de kilise bulunmaktadır.

Ano Mera Köyü sınırları içerisinde 1542’de iki rahip tarafından yaptırıldığı söylenen Panagia Tourliani Manastırı bulunmaktadır. Oldukça farklı bir mimariye sahip olan manastır, tamamı beyaz badanalı binası ile kapı ve pencereleri kırmızı boyalı ve kubbeli bir yapıdır. İç kısmında Floransalı sanatçılar tarafından yapılmış olan ve üzerinde azizlerle havarilerin ikonları yer alan, ahşap sunak perdesi bulunmaktadır. Tütsülerin asıldığı tutucular, ağızlarında kırmızı renkte yumurtalar tutan gümüş renkli ejderha figürleri ilgi çekicidir. Manastıra 1km mesafede bulunan Paleokastro Manastırı ise 12.yy’a ait diğer bir dini eserdir.

Mikonos Adası Plajları

Mikonos adası kıyılarında, kristal suları ve altın renkli kumsalları ile 25 adet plaj yer almaktadır. Özellikle adanın güneyinde bulunan plajları, iyi organize edilmiş olup, konforlu otelleri, sahil barları, restoranları, su sporları ve dalış merkezleri, binicilik olanakları ve benzersiz beach partileri ile ünlüdür. Şehir merkezine 6km mesafedeki Paradise plajı ve 7km mesafedeki Süper Paradise plajı en çılgın parti mekanlarıdır. Özellikle yaz sezonunda yoğun turist çeken bu plajların en önemli özelliği, kişisel tercih ve cinsiyet özgürlüğü konularında hiçbir sınır koymamalarıdır. Mikonos adasının diğer popüler plajlarından da bahsedecek olursak, merkeze 14km uzaklıktaki Lia plajı, 12km uzaklıktaki Kalafatis plajı, 11km uzaklıktaki Elia plajı, 10km uzaklıktaki Kalo Livadi plajı, 7km uzaklıktaki Glyfadi plajı, 5km uzaklıktaki Platis Gialos plajı, 5km uzaklıktaki Psarrou plajı, 3km uzaklıktaki Agios Stefanos plajı ve 3km uzaklıktaki Ornos plajı.. tatil sezonunda en çok tercih edilen gözde sahiller arasındadır.

Mikonos’da Yeme İçme

Mikonos, ağırladığı turist portföyü açısından ve kozmopolit bir merkez olma özelliği sebebiyle, sadece Yunan mutfağından değil Avrupa mutfaklarından da seçme lezzetler sunmaktadır. Merkezde bulunan Küçük Venedik restoranlarında deniz ürünleri, İtalyan mutfağı, Yunan Mutfağı hatta Türk mutfağına aşina yemekler servis edilmektedir. Yunan hamburgeri diyebileceğimiz Souvlaki, adanın en popüler fast food lezzetlerindendir. Deniz ürünleri restoranlarında taze balık çeşitleri, ahtapot, kalamar, ıstakoz, midye gibi lezzetler, diğer restoranlarda pizza, börek, ızgara çeşitleri, et yemekleri, Akdeniz salataları, peynir çeşitleri, dolmalar, mezeler ve zeytinyağlılar sunulmaktadır. Yunan rakısı Uzo ve Yunan şarapları ile diğer alkollü içecekler adanın restoran ve barlarında tercih edilmektedir. Sokaklarda sıklıkla rastlanan pastane (patisserie), fırın (bakery) ve dondurmacılar, atıştırmalık olarak farklı bir seçenek olabilmektedir. Bunların dışında, diğer Yunan adalarında olduğu gibi Frappe hazırlayan kahve dükkanlarında tatlı , cheesecake ve cupcake’lerin yanında tercihe göre sıcak, buzlu, sütlü veya kremalı olarak Frappe hazırlanmaktadır.

Mikonos adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mikonos Adası seyahatiniz boyunca, adada rahatça gezebilmek ve popüler yerlere daha kolay ulaşabilmek için, Mikonos adasında araç kiralama seçeneklerine Mikonos Adası Araç Kiralama Firmaları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Mikonos Ulaşım

Türkiye’den Mikonos’a gitmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Birinci yolu Yunanistan’ın başkenti Atina yada Selanik şehirleri üzerinden aktarmalı havayolu ulaşımıdır. Atina-Mikonos arası uçakla 30dk’dır. Mikonos Havalimanı merkeze 2km uzaklıkta olup, özellikle yaz sezonunda Avrupa’nın birçok şehrinden Mikonos’a uçmak mümkün olabilmektedir.

Mikonos Adası seyahatinizi Yunanistan’ın başkenti Atina ya da Selanik aktarmalı olarak planlayacaksanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ek olarak, uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Atina’nın Pire ve Rafina limanlarından Mikonos adasına gemi ile yolculuk yapılabilmektedir. Kalkış limanına göre Atina şehrinden, 3 ila 5 saatte ulaşılabilen Mikonos adasına, ayrıca Girit adasının Heraklion limanından da feribot ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Mikonos Adasına Türkiye’den seyahat etmenin ikinci yolu ise Samos Adası yada Sakız Adası üzerinden feribot ile denizyolu ulaşımıdır. Samos Adasına Kuşadası limanından, Sakız Adasına ise Çeşme limanından feribot ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bunun için öncelikle Kuşadası’na ve Çeşme’ye ulaşmanız gerekmektedir. Türkiye’nin birçok şehrinden her iki güzergah için de otobüs seferleri bulunmaktadır.

Mikonos adasına, İzmir’in turistik ilçelerinden biri olan Çeşme ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, İzmir iline seyahat etmek için İzmir Otobüs Firmaları adresinden yardım alabilir yada Çeşme ilçesine ulaşım için Çeşme Otobüs Firmaları sayfamızdan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mikonos adasına, Aydın ilinin turistik ilçelerinden biri olan Kuşadası ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, Aydın iline seyahat etmek için Aydın Otobüs Firmaları adresine bakabilir yada Kuşadası ilçesine ulaşım için Kuşadası Otobüs Firmaları sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Bir sonraki adım, tercih ettiğiniz rotaya göre, Çeşme- Sakız- Mikonos veya Kuşadası- Samos- Mikonos alternatiflerinden biri ile feribot seyahatinizi gerçekleştirmektir.

Mikonos Adası’na mevcut alternatif rotaların biri üzerinden denizyolu seyahati gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, Çeşme’den Sakız adasına yada Kuşadası’ndan Samos Adasına geçmek için Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden sizin için en uygun feribot seferlerini görebilirsiniz.

Mikonos Adası Nerede?

Mikonos Adası, Yunanistan anakarasının güney doğusunda, Ege denizinin de güneyinde yer alan Kiklad takım adalarının, en küçük yüzölçümüne sahip adalarından biridir. Mikonos Adasının coğrafi konumunu daha net görebilmek için aşağıdaki haritayı inceleyebilirsiniz.