Nakşa Adası (Naxos)

nakşa adası

Nakşa Adası Hakkında

Kiklad takım adaları diğer ismiyle Tavşan Adaları, Yunanistan anakarasının güney doğusunda aynı zamanda Ege Denizinin de güneyinde yer alan, toplam 220 adet ada ve adacıktan meydana gelmektedir. Nakşa Adası bu ada grubunun yüzölçümü bakımından en büyüğüdür. Daha çok iç turizm açısından oldukça popüler olan ada, 429,8 km² lik yüzölçümüne sahiptir. Muhteşem doğası, manzaraları, ihtişamlı anıtları, kırsal köyleri, uzun plajları ile Ege’nin en güzel Yunan adalarından birisi olan Nakşa, ünlü Zeus(Zas) Dağına ev sahipliği yapmaktadır. Nakşa adası yukarıdan bakıldığında şekli elması andırdığı için Ege’nin Elmas’ı olarak anılmaktadır.

 

Nakşa adasının tarihi ile yapılan araştırmaların ışığında, antik çağlarda adaya ilk yerleşenlerin Trakyalı kavimler olduğu bilinmektedir. Zaman içerisinde Giritliler, Karyalılar, Tesalyalılar ve İyonyalı göçmenlerin yaşadığı Nakşa adası, MÖ.5.yy’da Perslerin işgaline uğrayarak yaklaşık 10 sene aynı yönetim altında kalmıştır. Bir dönem, Atinalılar, Makedonyalılar ve Ispartalıların hakimiyetine giren ada daha sonra Romalıların sınırlarına katılmıştır. Anadolu Selçuklularının ele geçirmesiyle MS.1200’lerin başlarına kadar Türk hakimiyetinde kalan Nakşa adası, Latin İmparatorluğu döneminde bu kez Venediklilerin yönetimine geçmiştir. 1566 senesinde ise Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına katılmıştır. Yıllar boyunca yarı bağımsız bir idare şekli altında yönetilen Nakşa adası, Osmanlı’nın etkisini kaybetmesinin ardından Yunanistan’a bağlanmıştır.

 

Nakşa Adası Gezilecek Yerler

Kastro Şehri (Chora)

Nakşa Adasının en merkezi şehri Kastro’dur. Limanın girişinde yer alan Palatia adındaki adacık üzerinde yapımı MÖ.6.yy’a kadar uzanan Portara Kapısı bulunmaktadır. Mermerden yapılmış olan bu büyük kapı şeklindeki yapı, hakkındaki mitolojik hikayelere göre şarap tanrısı Dionysus’a adanmıştır. 6m yüksekliğinde ve yaklaşık 3,5m genişliğindeki dört mermer sütundan meydana gelmiş Portara Kapısının her bir sütununun ağırlığı 20ton civarındadır. Şehrin ucundaki görkemli siluetiyle bu dev anıtsal simge, muhteşem gün batımı manzarasında Nakşa adası fotoğraflarının popüler temalarındandır.

Liman yakınında bulunan küçük bir ada-kayalık üzerindeki Panagia Mirtidiotissa Kilisesi vardır ki, bu küçük kilise halk açısından saygı duyulan sembolik bir özellik taşımaktadır. Sadece ufak bir kilise binası ve yanında bulunan iki üç ağaçtan ibaret olan yer, zamanında limana girip çıkan gemileri koruması maksadıyla inşa edilmiştir.

Şehrin bir başka önemli eseri ise Venedikliler tarafından inşa edilen tarihi kaledir. Ortaçağ kalesinin surları şehrin büyük bir kısmını içine almaktadır. Surlardan kente giriş için üç büyük kapı inşa edilmiştir. Kuzeybatı yönündeki kapıda Glezos kulesi yer almaktadır. Adeta bir nöbetçi vazifesi bulunan bu kule silindirik şekilli ve dört katlıdır. Glezos kulesi içerisine bir Bizans müzesi kurmak için restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Kastro kenti aynı zamanda önemli müzelere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu müzelerin ilki Nakşa Arkeoloji Müzesidir. 17.yy Venedik eseri olan tarihi bir bina içerisinde hizmet vermektedir. Neolitik dönemden başlayarak Hıristiyanlık dönemine kadar birçok eseri bünyesinde barındıran arkeoloji müzesinde, mermerden yapılmış heykeller, kıymetli seramikler, takılar, çeşitli figürler, geçmiş uygarlıklardan kalma eşya ve araç-gereçler sergilenmektedir. Diğer müze ise Antik Kent müzesidir ki burada da Nakşa adasındaki çeşitli arkeolojik kazılarda elde edilen geçmiş uygarlıklara ait kalıntılar ve eserler sergilenmektedir.

Kastro şehir merkezinde bulunan iki önemli dini eserden biri Ortodoks Katedrali, diğeri ise hemen yakın konumundaki Katolik Katedralidir. 1870 yılında dönemin Piskopos’u Neophitos tarafından yaptırılan katedral, küçük bir şapel üzerinde yeniden inşa edilmiştir. Katedral, “Hayat Veren” olarak adlandırılan Meryem Ana’ya ithaf edilmiştir. Tarihi yapı içerisinde Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere birçok döneme ait simgeler bulunmaktadır. Katolik Katedrali ise, 13.yy’a ait bir Ortaçağ eseridir. Venedikliler zamanında tapınak olarak inşa edilen eser, doğu ve batı etkilerini içeren ikonlara sahiptir. İç kısımdaki Meryem Ana ve Vaftizci Yahya temaları oldukça ilgi çekicidir.

Kastro şehrinde görülebilecek önemli yerler içinde son olarak Ursulines Okulu ve Manastırı’ndan bahsetmek gerekir. 1600’lerin ortalarında adadaki Katolik gençlerin eğitimi konusunda kız ve erkek okullarının ayrı olması nedeniyle, ilk defa bir kız okulu inşa edilmiş ve kızların yükseköğretime eriştirilmesi amaçlanmıştır. Ursulines Okulu 1782 senesine kadar Cizvitler tarafından, saha sonra ise Lazarist keşişler tarafından yönetilmiştir. Günümüzde ise kültür ve sanat dallarında eğitim merkezi olarak hizmet vermektedir. Okul binasının altında açılan mağazada ünlü Yunan sanatçıların eserleri ve kıymetli parçalar satılmaktadır.

Apiranthos

Bir dağ kasabası olan Apiranthos, rengarenk çiçekleri nedeniyle bu ismi almıştır. Yemyeşil iki vadinin arasında kurulmuş olan bu şirin kasaba, adanın merkezine 32 km mesafededir. Mermer rezervleri ile ünlü Nakşa Adası’nın Apiranthos Kasabasında evler ince mermer kullanılarak inşa edilmiştir. Venedik Mimari tarzının açıkça görülebildiği bu evler, balkonlu tarzda olup beyaz badanalıdır. 650m rakımlı bir tepe üzerindeki kasaba, fotojenik manzaralara sahiptir. Kasabanın merkezinde bulunan geniş cadde üzerinde, Panagia Apeirathitissa Kilisesi ile Halk Sanatları Müzesi, Jeoloji Müzesi ve Arkeoloji Müzesi gezilecek yerler arasındadır. Ayrıca çok sayıda taverna ve kafelerin bulunduğu Apiranthos, Nakşa Adasının en popüler yerleşimlerinden biridir.

Halki

Nakşa adasının merkezine 16km uzaklıkta konumlanmış olan Halki kasabası, Bizans döneminden kalma yapıları ile oldukça ilgi çekici bir görselliğe sahiptir. Adanın değerli su kaynakları ile beslenmiş olan verimli vadilerinden Tragea Vadisi üzerinde yer alan Halki kasabası, aynı zamanda Kiklad Takımadalarının en büyük zeytin yetiştirme bölgesinde yer almaktadır. Kasabanın merkezinde Neoklasik tarzda inşa edilmiş evler dikkati çekmektedir. 9.yy’da Bizanslılar tarafından inşa edilen Panagia Kilisesi, yine Bizans dönemine ait bir başka eser olan St. Georges Kilisesi, Venedik kuleleri ve Gratis Pyrgos adı verilen kule evi, Halki kasabasında görülebilecek eserler arasındadır. Kasabanın merkezinde bulunan Vallindras Damıtımevi ise “Kitron” adı verilen yöresel bir likörün üretildiği müze tarzında ziyarete açık bir tesistir. 1896 yılında kurulmuş olan damıtımevinde, içki üretiminde kullanılan makinalar ve sistemler ile üretilen likör çeşitleri tanıtılmaktadır.

Sangri

Nakşa adasının merkezine 12km mesafede bulunan Sangri kasabası, Ortaçağ mimarisinin hakim olduğu yerleşim yerlerindendir. Sangri kasabası sınırları içerisinde görülebilecek iki önemli yapıdan ilki, MÖ.6.yy’a ait olan Demeter Tapınağı’dır. En iyi kaliteye sahip mermer kullanılarak inşa edilmiştir. Hıristiyan döneminde yanına bir şapel ilave edilen antik tapınak, benzerleri arasında en güzel mimariye sahiptir. Sangri kasabasındaki ikinci önemli yapı ise, 17.yy’a ait olan Bazeos Kulesi’dir. Timios Stavros Manastırı üzerinde, korsan saldırılarına karşı korunma amaçlı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde kültürel etkinlikler, çağdaş sanatın örnekleri ve festival organizasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Melanes Köyü

Nakşa adasının merkezi olan Kastro kasabasına 8km mesafede bulunan Melanes Köyü, adanın en eski yerleşimlerinden biridir. Çeşit çeşit meyve ağaçları ve zeytin ağaçları ile doludur. Köyün çevresinde yer alan Ortaçağ dönemine ait kulelerde, adada yaşayan varlıklı asilzadeler tarafından yazlık olarak kullanılmaktadır. Melanes Köyü, ada üzerindeki en popüler yürüyüş rotaları üzerinde yer almaktadır. Turist kafileleri, Kastro kasabasından başlayarak Melanes köyüne yürüyüş rotaları üzerinden antik kentleri ve yerleşim yerlerini geçerek yola, rehberlerin önderliğinde devam etmektedirler. İlave olarak Melanes köyüne yakın konumda yer alan Flerio bölgesinde Antik Kouros Heykeli görülmesi gereken eserlerden biridir.

Glinado

Kastro Kasabasına 6km mesafede yer alan Glinado köyü, yemyeşil vadi içerisinde güzel manzaralara sahip olan bir yerleşim birimidir. Beyaz badanalı evleri, dar ve basamaklı sokakları, rengarenk saksı çiçekleri ile Yunan adalarının muhteşem görsel temalarına sahiptir. Mitolojide şarap tanrısı Dionysos ‘a adanmış olan tapınak ve birkaç kilise görülebilecek yerler arasındadır. MÖ.6.yy’da İyon Medeniyeti tarafından inşa edilmiş olan Dionysos Tapınağı, Romalılar döneminde restore edilmiştir. Dionysos, mitolojik inanışta ormanlarda yaşayan şarap ve kutlama tanrısı olarak bilinmekte olup, tapınak yapıldığı dönemde mitolojik tanrıya ithaf edilmiştir.

Nakşa Adası Plajları

Nakşa adası kıyılarında bulunan plajlar genellikle uzun olup, kristal görünüşte turkuaz renkli sulara ve bembeyaz yumuşak yapıda kumsallara sahiptir. Sörf ve dalış sporlarının gözde yerlerinden olan Nakşa adası, organize ve donanımlı plajları ile tatilcileri oldukça memnun etmektedir. Nakşa Adasının merkezine 2km mesafede bulunan, Agios Georgios, Küçük Cennet ve Itonas Plajları, 3km mesafede Laguna Plajı, 7km mesafede Agios Prokopios, Agia Anna ve Maragas Plajları, 10km mesafede Orkos, Plaka ve Amitis plajları, 16km mesafede Kastraki, Sahra ve Mikri Vigla Plajları, 19km mesafede, Pyrgaki, Aliko Agios Georgios ve Abram Plajları, 45km mesafede Psili Ammos plajı ve 54 km mesafede Panermos Plajı.. adada bulunan 21 plajdan en popüler olanları arasında sayılabilir.

Nakşa Adası Yeme İçme

Nakşa Adası, doğal kaliteli su kaynakları sayesinde verimli topraklara sahip olmuş olan tarıma elverişli bir Yunan Adasıdır. Burada yetişen sebze ve meyveler özellikle zeytin ve patatesi yöresel mutfağında oldukça fazla karşımıza çıkmaktadır. Balık çeşitleri ve deniz ürünleri ile ünlü sahil restoranlarında iplere asılarak güneşte kurutulan ahtapotlara rastlayabilirsiniz. Yunan salataları, mezeleri, Yunan rakısı, şarapları ve meyvelerden üretilen likörleri ile çiftliklerinde üretilen özel peynir çeşitleri ada sofralarının vazgeçilmezleridir. Nakşa restoranlarında ne yiyebileceğinize gelince, musakka, et yemekleri, dolmalar, ızgara çeşitleri, zeytinyağlı yemekler, kızartmalar, börek çeşitleri ve makarna çeşitleri Nakşa’da bulabileceğiniz lezzetler arasındadır. Ayrıca pastane ve fırınlar ile kahve dükkanları da adada gezerken mola verip atıştırabileceğiniz mekanlar arasındadır.

Nakşa Adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nakşa Adası seyahatiniz boyunca, adada rahatça gezebilmek ve popüler yerlere daha kolay ulaşabilmek için, Nakşa Adasında araç kiralama seçeneklerine Nakşa Adası Araç Kiralama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Nakşa Adasına Ulaşım

Türkiye’den Nakşa Adası’na gitmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Birinci yolu Yunanistan’ın başkenti Atina yada Selanik şehirleri üzerinden aktarmalı havayolu ulaşımıdır. Atina-Nakşa arası uçakla 35dk’dır. Nakşa Ulusal Havalimanı, Kastro kent merkezine 3km, limana ise 2km mesafededir. Atina’nın Pire ve Rafina limanlarından Nakşa Limanına feribotla ulaşım seçeneği de bulunmaktadır. Atina-Nakşa arası feribot yolculuğunun süresi rotaya bağlı olarak, 4 ila 6 saat arasında değişmektedir.

Nakşa Adası seyahatinizi Yunanistan’ın başkenti Atina ya da Selanik aktarmalı olarak planlayacaksanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ek olarak, uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Türkiye’den Nakşa Adasına gitmenin ikinci yolu ise, deniz yolu ile Ege kıyılarımızdaki limanlarımız üzerinden diğer Yunan Adalarına aktarmalı seyahat etmektir. Samos adası, Kos Adası, Sakız Adası, Midilli Adası, Meise Adası ve Rodos Adası üzerinden Nakşa Adasına seyahat edebilirsiniz. Kuşadası-Samos, Bodrum-Kos, Çeşme-Sakız Adası, Ayvalık- Midilli, Kaş- Meise ve Marmaris-Rodos gibi mevcut olan Yunan Adası rotalarından birini seçerek Nakşa Adasına keyifli bir denizyolu ulaşımı yapabilirsiniz.

Nakşa adasına, İzmir’in turistik ilçelerinden biri olan Çeşme ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, İzmir iline seyahat etmek için İzmir Otobüs Firmaları adresinden yardım alabilir yada Çeşme ilçesine ulaşım için Çeşme Otobüs Firmaları sayfamızdan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Nakşa adasına, Aydın ilinin turistik ilçelerinden biri olan Kuşadası ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, Aydın iline seyahat etmek için Aydın Otobüs Firmaları adresine bakabilir yada Kuşadası ilçesine ulaşım için Kuşadası Otobüs Firmaları sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Nakşa adasına, Balıkesir’in turistik ilçelerinden biri olan Ayvalık ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, Balıkesir iline seyahat etmek için Balıkesir Otobüs Firmaları adresinden yardım alabilir yada Ayvalık ilçesine ulaşım için Ayvalık Otobüs Firmaları sayfamızdan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Nakşa adasına, Muğla’nın turistik ilçeleri Marmaris veya Bodrum Limanlarından denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, Muğla iline seyahat etmek için Muğla Otobüs Firmaları adresinden yardım alabilir yada Marmaris ilçesine ulaşım için Marmaris Otobüs Firmaları, Bodrum ilçesine ulaşım için ise Bodrum Otobüs Firmaları sayfalarımızdan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Nakşa adasına, Antalya’nın ilinin turistik ilçelerinden biri olan Kaş ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, Antalya iline seyahat etmek için Antalya Otobüs Firmaları adresine bakabilir yada Kuşadası ilçesine ulaşım için Kaş Otobüs Firmaları sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Eğer havayolunu kullanarak, sözü geçen limanlara ulaşımda zamandan kazanmak isterseniz, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Muğla Dalaman Havalimanı veya Muğla Milas Havalimanı, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ya da Antalya Havalimanı’na ait uçuş bilgilerine Havalimanları Uçuş Bilgileri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Nakşa Adası’na mevcut alternatif rotaların biri üzerinden denizyolu seyahati gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, gerekli tüm bilgilere Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Kos Adası Nerede?

Nakşa Adası, Ege Denizinin güney bölümünde, Yunanistan anakarasının da güney batısında konumlanmış bir Kiklad adasıdır. Nakşa Adasının coğrafi konumunu aşağıdaki harita üzerinde daha net görebilirsiniz.