Seyfe Gölü Hakkında
Kırşehir sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü, sahip olduğu geniş alan ile birlikte Türkiye'nin önemli tektonik göllerinden birisidir. Çok yüksek bir rakıma sahip bölgede bulunan bu göl derinliği, su yapısı, manzarası ve özellikle doğal yaşam alanıyla çok önemli bir turistik yere de sahiptir.
Kuş Cenneti Seyfe Gölü
Orta Anadolu Bölgesi'nin tuzlu gölleri arasında bulunan Seyfe Gölü, dünyanın en önemli kuş cenneti bölgelerinden birini oluşturmaktadır. Göl bölgesinde sulak ve bazen sazlıklar ile oluşmuş alanlar dışında bataklık alanlar da yer aldığı için birçok kuş türü açısından ideal bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Özellikle sazlıklara yakın bölgelerde yer alan adacıklar ve bu adacıkların etrafında bulunan göl kenarları ötücü kuşlar gibi farklı çeşitler dahil olmak üzere takriben 200 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Dünya geneli için göl su kuşlarının önemli üreme ve konaklama alanları arasında bulunan Seyfe Gölü, bilhassa yaklaşık 300 bin üzerinde flamingo topluluğuna ev sahipliği yaptığı için ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Her yıl sonbahar mevsimiyle birlikte yüzbinlerce ördeğin konakladığı Seyfe Gölü’nde ayrıca balıkçıllar, pelikanlar, kazlar, bababanlar, kumrular, kılıç gagalar ve yağmurcumlar gibi birçok kuş türü hem üremeyi hem de konaklamayı seçmektedir.
Seyfe Gölü'nde Dört Mevsim
Dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Seyfe Gölü, bazı dönemlerde yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşılaşsa da mevsimsel yağışlar gölün yeniden canlanmasını sağlamaktadır. Bilhassa ilkbahar mevsiminde yağışlar ile birlikte gölün Doğu bölümündeki adalarda binlerce kuş görülürken, göl kenarında bulunan Malya Devlet Üretme Çiftliği bölgesinde de toy ve turna gibi kuşlar görülebilir.
Sonbahar mevsiminde Seyfe Gölü çevresinde 500 bine yakın kuşun yaşadığı gözlemlenirken, özellikle göç yollarından gelen kuşlar göl bölgesinde konaklama sağladığında binlerce kuşu bir arada görmek mümkün olmaktadır.
Seyfe Gölü aktiviteleri arasında özellikle kuş gözlemleri en önemli bilimsel ve turistik aktiviteler arasında yer almaktadır. 1990 yılında tabiat koruma alanı ilan edilen göl çevresinde 24 saat boyunca on binlerce kuş türünü izleme imkanınız yer alırken, bugün tam anlamıyla profesyonel bir kuş gözlem evi ise bulunmamaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Seyfe Gölü Ulaşım Ve Konaklama
Seyfe Gölü’ne ulaşmanız için Kırşehir'in Mucur veya Boztepe ilçelerinden birine ulaştıktan sonra yaklaşık 15 kilometre mesafe ile birlikte göl kenarına ulaşmanız da mümkün olacaktır. Göl çevresi tarım arazileri ve köy alanlarından oluştuğu için konaklama açısından ilçe veya il merkezini tercih edebilirsiniz. Göl çevresinde herhangi bir gözlemevi ya da tesis bulunmadığı için giriş ücreti ödemeden göl etrafında gözlem ve gezi gerçekleştirebilirsiniz.
Şehir dışından Kırşehir'e Seyfe Gölünü görmek için gelen doğa severler karayolunu tercih etmek isterse Kırşehir Otobüs Firmaları sayfamızdan Kırşehir'e sefer yapan otobüs firmaları bilgilerine ulaşabilirler.