Tarihi Sinop Cezaevi

 
sinop tarihi cezaevi

Sinop Tarihi Cezaevi

Türkiye tarihinde siyasi ve tarihsel anlamda çok önemli bir yere sahip olan Tarihi Sinop Cezaevi, yakın süreçte yapılan düzenlemeler ile turizme kazandırılmış bir müze haline gelmiştir. Bu müze günümüzde hem yerli hem yabancı turistler tarafından ziyaret edilen çok önemli turistik lokasyonlar arasında yer almaktadır.

 

Sinop Tarihi Cezaevi Tarihçesi

Anadolu'da Alkatraz olarak tanımlanan ve dünyanın meşhur cezaevleri arasında gösterilen Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, çok uzun yıllar boyunca kullanılmış ve adı birçok farklı hikaye ile anılmıştır. Türk tarihinde şiirler ve şarkılarda adı geçen Sinop Tarihi Cezaevi, aslında deniz kenarında inşa edilmiş tarihi Sinop Kalesi’nin duvarlarıyla birleştirilmiş bir cezaevinin yıllarca kullanılması sayesinde de tarihi bir değer oluşturmuştur.

Bahsedilen kale, 4000 yıl öncesinde bölgede hüküm süren Gaskalılar tarafından inşa edilmiştir ve tarih boyunca Grekler, Pontuslar, Roma İmparatorluğu, Bizanslar, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmıştır. Tarihi belgelere göre 1568 yılı itibarıyla Osmanlı İmparatorluğu bu kaleyi bir cezaevi olarak kullanmaya başlamıştır.

Evliya Çelebi tarafından Seyahatname'de de bahsedildiği şekilde korkunç bir kale olan Sinop Cezaevi, 300 farklı demir kapısı gibi ayrıntılarıyla dev gardiyanların çalıştığı bir kaledir. Azılı mahkumların ceza gördüğü bu zindanlarda, her burcu üzerinde ejderha gibi dolaşan gardiyanlar ve kuş bile uçurtmayan bir zindan kültürü yer almaktadır.

1887 yılında kalenin tamamen zindan olarak kullanılmaya başlandığı ifade edilirken, daha sonraki yıllarda da 1939 yılıyla birlikte çocuk hapishanesi konumuna gelmiştir. Kale 1999 yılında kapatıldıktan sonra önemli bir yapı olarak Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Sinop Tarihi Cezaevi Anıları

Ünlü Türk roman yazarı Sabahattin Ali, Sinop Cezaevinde kaldığı dönemlerde “Aldırma Gönül” gibi önemli şiirlerini yazmıştır. Ferhan Şensoy'un meşhur filmi Pardon, 2004 yılında büyük bir kısmı ile cezaevinde çekilirken, daha sonraki yıllarda da ünlü televizyon yapımı “Parmaklıklar Ardında” dizisi de bu cezaevinde çekilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Türk tarihi boyunca özellikle siyasi suçluların ve düşünce suçlularının yargılandığı ve sonrasında hüküm giydiği dönemlerde Tarihi Sinop Cezaevi Sabahattin Ali başta olmak üzere Refik Halit Karay, Ahmet Bedevi Kuran, Eşber Yağmurdereli, Osman Deniz, Zekeriya Sertel, Mustafa Suphi ve Refi Cevat gibi isimlerin hapis yattığı çok önemli bir yapıdır.

Sinop Tarihi Cezaevi Giriş Ücreti

Yıl boyunca ziyarete açık şekilde bir müze olarak hizmet veren Sinop Tarihi Cezaevi, 12 TL gibi bir giriş ücreti ile birlikte hem yaz hem kış döneminde ziyaretçi kabul etmektedir. Yaz döneminde 15 Mart-15 Ekim arasında 10.00-18.00 saatleri arasında kış döneminde ise 15 Ekim-15 Mart tarihlerinde 08.00-17.30 arasında ziyaret edilebilir.

Sinop Tarihi Cezaevi Ulaşımı

Tarihi Sinop Cezaevi’ne ulaşmanız için Sinop il merkezinden cezaevinin yer aldığı Kaleyazısı Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'ne ulaşan toplu ulaşım araçlarını seçebileceğiniz gibi birçok farklı noktadan yürüyerek de kaleye ulaşabilirsiniz.

Şehir dışından Tarihi Sinop Cezaevini görmek için gelen tarih severler havayolunu tercih etmek isterse Sinop Havalimanını kullanabilirler. Karayolunu tercih edecek yolcular ise Sinop Otobüs Firmaları sayfamızdan Sinop'a sefer yapan otobüs firmaları bilgilerine ulaşabilirler.