Sisam Adası (Samos)

sisam adası

Sisam Adası Hakkında

Yunanca adı Samos olan Sisam Adası, Ege Denizi’nin batısında, Aydın ilinin Dilek Yarımadasına yakın konumda yer almaktadır. 477,4 km² yüzölçümüne sahip olan Sisam Adası Ege Adaları adı verilen takım adalarından olup, Yunanistan’a bağlıdır. Sisam adası, bölgedeki en popüler turistik adalardan biridir. Muhteşem manzaraları, tarihi bölgeleri, cennet koyları, organize plajları ile öne çıkan ada, doğada tatil için en iyi destinasyonlardandır. Herkesin eğlence ve tatil beklentilerine cevap verebilecek çeşitliliklere sahiptir. Rustik köyleri, ormanlık alanları, şelaleleri ve doğa yürüyüşü rotaları bulunan Sisam adası, her yıl binlerce turist ağırlamaktadır.

 

Sisam adasının mitolojide de önemi büyüktür. Bereket Tanrıçası Hera, bu adada doğmuş, Tanrı Zeus ile burada evlenmiştir. Adanın koruyucusu olduğuna inanılan Tanrıça Hera adına birçok tapınak ve kutsal alan inşa edilmiştir.

Antik çağlarda son derece güçlü ve stratejik bir konumda yer aldığı belirlenen Sisam Adası, oldukça da varlıklı bir adadır. Ada aynı zamanda da antik dönemin en önemli kültür merkezlerindendir. Yunan tarihçi ve filozof Strabon’un notlarında, Sisam adasında ilk olarak yaşayanların Karyalılar olduğu, daha sonraları MÖ.10.yy’da ise İyonyalı kolonistlerin yerleştiğinden bahsedilmiştir. O dönemlerde adanın ismi “yüksek yer” anlamına gelen Samos olarak geçmektedir. MÖ.6.yy’da Polykrates’in yönettiği Samos, hem deniz ticareti hem de adada üretilen seramik ve şarapları sayesinde oldukça zenginleşmiş ve adeta altın çağını yaşamıştır. Zaman içerisinde sırasıyla Lelegler, Finikeliler, Persler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Romalılar, Bizanslılar ve Cenevizliler tarafından yönetilen ada 1475 senesinde Osmanlı Devletinin hakimiyetine girmiştir. Osmanlı döneminde adanın ismi, ada ekonomisinde büyük payı olan susam ticareti nedeniyle Sisam olarak değiştirilmiştir. Sisam Adası 1922 yılına kadar Osmanlı yönetiminde kalsa da, bu tarihten sonra Yunanistan’a bağlanmıştır.

 

Sisam Adası Gezilecek Yerler

Vathi Kenti (Vathy)

Sisam adasının merkezi ve başkenti kabul edilen Vathi kenti, adanın kuzeydoğusuna kurulmuştur. Liman kenti olan Vathi, turistlerin en yoğun bulunduğu yerdir. Neoklasik mimari yapıların öne çıktığı kentte, turizmden sonra öne çıkan geçim kaynakları zeytin ve şarap üretimidir. Limin Vatheos (Kato Vathi) adı verilen bölge, kentin tarihi zenginliklerinin ve antik çağ kalıntılarının görülebildiği bölgesidir. Arkeoloji müzesi, Bizans Müzesi, Şaraphane, Agios Spyridon Kilisesi ve önemli kamu binaları bu bölgede yer almaktadır. Adanın en önemli limanlarından olan Vathi limanının etrafında restoranlar, tavernalar ve kafeler bulunmaktadır. Kentin dar sokaklarında, Venedik evleri, güzel bahçelerinde renkli duvarları, muhteşem manzaraları ve geleneksel mimari eserleri ile Vathi kenti görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kokkari Kasabası

Kokkari, adanın merkezine 10km uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasıdır. Pitoresk mimariye sahip olan bu küçük kasaba, çam ve zeytin ağaçları ile üzüm bağlarının arasında kurulmuştur. Kasabanın atmosferi oldukça sakin ve rahattır. Sahil restoranlarında Ege ve Yunan mutfağının lezzetleri ve taze balık çeşitleri sunulmaktadır. Çeşitli su sporlarına elverişli olan plajları bulunmaktadır. Turizme daha çok hizmet edebilmesi adına, son yıllarda modern oteller ve işletmelerle geliştirilmiş olan Kokkari de alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkan yer almaktadır.

Karlovassi Kenti

Sisam adasının ikinci önemli kenti olan Karlovassi, başkente 32km mesafededir. Konaklama seçeneklerinin bulunduğu kentte, 19.yy mimari yapıları ve kiliseler öne çıkmaktadır. Kentin yüksek tepesinde kurulmuş olan Agia Triada Kilisesi gezilebilecek yerlerinden biridir. Tarihte önemli bir ticaret kenti olan Karlovassi, Osmanlı Devleti’nin adaya hakim olduğu döneme ait olan Karlıova isminden türemiştir. Kentin çevresinde Bizans döneminden kalma surlar, ayrıca seramik atölyeleri bulunmakta ve doğa severler için ormanlık alanlar içerisinde yer alan şelaleler görülebilmektedir.

Pisagor Köyü (Pythagorion)

Sisam adasında doğmuş ünlü matematikçi Pisagor’dan adını almış olan köy, Vathi kentine 11km uzaklıktadır. Adanın en güzel köylerinden biri olan Pisagor, karakteristik evleri, küçük sokakları, tavernaları ve kafeleri ile gözde turizm rotalarındandır. Küçük bir limana sahip olan Pisagor köyünde, rengarenk balıkçı tekneleri ve gezi tekneleri, manzaraya daha da güzellik katmaktadır. Plajı da bulunan Pisagor köyü yaz tatili için büyüleyici bir yerdir.

Pisagor limanından kalkan gezi tekneleri Samiopoula adasına geçmektedir. Küçük bir ada olan Samiopoula berrak sulara ve beyaz kumsallara sahiptir ve Sisam’a çok yakın mesafede olduğundan adaya günübirlik turlar düzenlenmektedir.

Pisagor köyünde gezilecek yerler bununla bitmemektedir. Dünyanın antik çağa ait sekiz harikasından biri olan Eupalinus Tüneli, Pisagor köyü sınırları içerisinde ziyaretçilerini beklemektedir. MÖ.6.yy’da inşa edilen devasa su tüneli, o dönemde ünlü olan Mimar Eupalinus tarafından yapılmıştır. Tamamlanması 10 yıl süren tünelin, teknolojinin olmadığı dönemde nasıl bu kadar muazzam inşa edilmiş sorusuna halen net cevap bulunamamıştır.

Pisagor limanına yakın bir konumdaki deniz manzaralı bir tepenin üzerinde kurulmuş olan Lykourgos Logothetis Kalesi, köy merkezinde bulunan Arkeoloji müzesi, MS.2.yy’da inşa edilmiş olan Roma Hamamları, Meryem Ana’ya adanmış olan Pangia Spiliani Manastırı ve Folklor müzesi, Pisagor köyü ve çevresinde gezilebilecek popüler yerler arasındadır.

Marathokambos Köyü

Marathokambos köyü, Vathi kentinin 42 km güneyinde bulunan, Kerhis Dağının eteklerinde kurulmuştur. Beyaz badanalı evleri, dar sokakları, zeytin ağaçları, tarihi çeşmeleri ve plajı ile çok güzel bir köydür. Zeytinyağı ve zeytinyağlı sabunların satıldığı dükkanları bulunmaktadır. Köy merkezinden tepeye doğru çıkan yürüyüş rotasında Evangelistria Manastırı ve Prophitis İlias Kilisesini görebilirsiniz. Ayrıca Kerhis Dağında bulunan Pisagor Mağarası turizm açısından önemli bir yere sahiptir.

Heraion

Heraion, Vathi kentine 17km uzaklıkta kurulmuş olan sahil kasabasıdır. Balıkçı tekneleri, tavernaları ve kristal suları ile otantik bir kasaba olan Heraion, ünlü Hera Tapınağına ev sahipliği yapmaktadır. Adanın en önemli antik bölgelerinden biri olan Hera Tapınağı ve çevresindeki kalıntılar, adanın antik dönem mimarisi hakkında önemli ipuçları vermektedir. Mitolojide çok önemli sayılan ve Sisam Adasını koruduğuna inanılan Tanrıça Hera’ya ithaf edilmiş olan tapınak her yıl çok sayıda turisti kendisine çekmektedir.

Sisam Adası Plajları

Sisam Adası yaz tatilini en yüksek memnuniyet ölçüsü dahilinde geçirmek isteyenlerin, gözde mekanlarından biridir. Zengin bitki örtüsü ve yemyeşil ağaçlık alanları içerisinde bulunan cennet koylar, kristal berraklığında Ege sularına sahiptir. Plajları genellikle organize ve çeşitli su sporları yapmaya elverişli ortamları mevcuttur. Tenha ve mahremiyet içeren sakin plajları da bulunmaktadır. Turistik tesis ve otellere yakın konumda bulunan popüler plajlarının sayısı toplam 19 olan Sisam Adasında, merkeze 13km mesafedeki Tsamadou Plajı, 14km mesafedeki Potokaki Plajı, 13km mesafedeki Lemonakia Plajı, 11km mesafedeki Psili Ammos Plajı, 8km mesafedeki Mykali Plajı, 13km mesafedeki Posidonio Plajı, 5km mesafedeki Kedros Plajı, 15km mesafedeki Platanakia Plajı, 34km mesafedeki Potami Plajı, 38km mesafedeki Megalo Seitani Plajı ve başkent Vathi’deki Roditses Plajı.. en çok tercih edilen plajlardandır.

Sisam Adasında Yeme İçme

Yunan, Ege ve Akdeniz mutfaklarının en lezzetli çeşitlerini deneyimleyebileceğiniz Sisam Adası restoranlarında öne çıkan yemeklerinden bahsetmeden olmaz. Deniz ürünlerinden başlamak gerekirse ve ada sakinlerinin balıkçılıkla ağırlıklı olarak uğraştıkları düşünülürse, taze balık çeşitleri ve özellikle, ahtapot, karides, kalamar ve midye ile yapılan yemeklerin tadına doyulmayacağını üzerine basa basa söyleyebiliriz. Ayrıca Yunan salataları ve mezeler favori lezzetler arasındadır. Mousakka(musakka), Souvlaki (şiş kebap), Cacıki (Cacık), Saganaki (kızartılmış peynir) ve Revitokeftes (nohutlu köfte), dolmades, halva, baklava, sigara böreği, zeytinyağlı yemekler ve makarnalar Türk mutfağına benzer lezzetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Adada yetişen zeytinlerden üretilen kaliteli zeytinyağlarının kullanıldığı ada mutfağı, her damak tadına hitap edebilen yemeklere sahiptir. Taverna ve barlarda Yunan rakısı (ouzo) ve yöresel üretim olan şaraplar tüketilirken, kafelerinde soğuk, sıcak, aromalı veya kremalı çeşitleri olan frappe kahve çeşitleri servis edilmektedir.

Sisam Adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sisam Adası seyahatiniz boyunca, adada rahatça gezebilmek ve popüler yerlere daha kolay ulaşabilmek için, Sisam Adasında araç kiralama seçeneklerine Sisam Adası Araç Kiralama Firmaları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Sisam Adası Ulaşım

Türkiye’den Sisam Adasına gitmek için iki farklı yoldan birini seçmek gerekir. Biri havayolu diğeri ise deniz yolu ile seyahat etmektir. İlk olarak adaya havayolu ulaşımından bahsedersek, Türkiye’den Sisam adasına direk uçuş bulunmamaktadır. Bu nedenle Yunanistan’ın Atina veya Selanik kentleri üzerinden aktarmalı seyahat etmeniz gerekmektedir. Sisam adasının havalimanı Pisagor’a 4km mesafede bulunan Samos Uluslararası Havalimanıdır. Atina- Samos arası uçak seyahati süresi yaklaşık 1 saattir.

Sisam Adası seyahatinizi Yunanistan’ın başkenti Atina veya Selanik aktarmalı olarak planlayacaksanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Ayrıca Atina’nın Pire Limanından Sisam Adasına feribot seferleri bulunmaktadır. Atina-Samos arası feribot yolculuğu ortalama 12 saat sürmektedir.

Türkiye’den Sisam Adasına seyahat etmenin bir diğer ve aslında en kolay yolu, Aydın’ın turistik ilçelerinden biri olan Kuşadası Limanından feribot ile ulaşımdır. Kuşadası- Sisam arası denizyolu ulaşımı 1,5 saat sürmektedir.

Sisam adasına, Aydın ilinin turistik ilçelerinden biri olan Kuşadası ilçesinden denizyolu ile rahatça ulaşmayı planlıyorsanız, Aydın iline seyahat etmek için Aydın Otobüs Firmaları adresine bakabilir yada Kuşadası ilçesine ulaşım için Kuşadası Otobüs Firmaları sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Aydın iline havayolu ulaşımı için en yakın İzmir Adnan Menderes Havalimanı Aydın şehir merkezine 94km uzaklıktadır. Havalimanından Aydın merkezine ulaşım araçları mevcuttur. Aydın iline seyahatinizi eğer havayolu ile planlarsanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Sisam adasına feribotla ulaşım için bir başka alternatif ise İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Teos Marina ile Samos Karlovassi limanı arasındaki rotadır. Sadece yaz sezonunda Sığacık- Karlovassi hattında seferleri bulunan feribotlarla Sisam adasına ulaşım yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.

Sisam Adası Nerede?

Sisam Adası, Ege Denizi’nin batısında, Ege Bölgemizde yer alan Aydın ilinin Dilek Yarımadasının kıyılarına 1,5-2km’lik bir mesafede bulunmaktadır. Yunanistan’a bağlı olan bu güzel Ege Denizi adasının coğrafi konumunu daha net inceleyebilmek için aşağıdaki haritadan yararlanabilirsiniz.