Tarih Ve Medeniyetlerin Ev Sahibi Tarsus
Mersin ilinin en eski yerleşim bölgelerinden ve en büyük ilçelerinden biri olan Tarsus, tarih boyunca büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması ve her kültürü kendi içerisinde barındırması ile bir kültür ve turizm şehri olarak tanınmaktadır. Çok kültürlü yapısı sayesinde kent içerisinde onlarca farklı medeniyetten yapılar halen kendini koruyarak bugüne ulaşmayı başarmıştır.
Tarsus Tarihçesi
Çok zengin ve köklü bir tarihe sahip olan Tarsus, özellikle farklı dini inançlar açısından da kabul edilmiş önemli kentlerinden birisidir. Hem İslamiyet hem de Hristiyanlık açısından Kur'an-ı Kerim'de geçen Ashab-ı Kehf yani Yedi Uyurlar Mağarası Tarsus'ta bulunurken, Hristiyanlık açısından da Yeni Ahit yazarlarından Aziz Pavlus bu topraklarda doğmuştur. Bu bağlamda İslamiyet için sabrın önemli örneklerinden biri olan bu topraklar, Hıristiyanlık açısından da Hac yeri olarak görülmektedir. Öte yandan Hristiyanlığın önemli mekanlarından biri olan Kıyamet Kilisesi sonrasında Tarsus'ta yer alan Aziz Pavlus Kilisesi ve Aziz Pavlus Kuyusu çok büyük bir kutsal yapı olarak görülmektedir.
Yaklaşık 8000 yıl öncesine dayanan bir tarihi bulunan Tarsus, Yeni Taş Çağından mitolojinin eski dönemlerine kadar uzanan bir medeniyet kenti olmuştur. Mitolojik dönemlerde “Kanatlı At” olarak bilinen Pegasus bu topraklarda ayaklarını sakatlamış olduğu için kent ilk olarak Latince ayak tabanı anlamı oluşturan Tarsos olarak adlandırılmıştır. Antik çağlarda önemli bir tarım merkezi olarak bilinen Tarsus bugünkü bilinen adıyla Asur kaynaklarında dahi geçmektedir.
Uzun bir süre Asur egemenliğinde yer alan Tarsus, daha sonra Persler, Büyük İskender İmparatorluğu sınırları içerisinde sonrasında Roma İmparatorluğu ve Orta Çağ ile birlikte de büyük bir değişim yaşayarak Arap ve İslam bilginleri tarafından yerleşilen bir yer oluşturmuştur. Bu dönemde Arap coğrafyacılar ve bilim adamları Tarsus'u sıklıkla ziyaret ederken, sonraki süreçlerde ise Selçuklu devleti ve Osmanlı İmparatorluğu ile bir Türk toprağı haline gelmiştir.
Tarsus, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir dönem Mısır egemenliğine girmiş olsa da sonrasında 1839 Kütahya Antlaşması sayesinde tekrar Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçmiştir. Bu dönemden sonra Mersin limanı ile bağlantılı bir şekilde ekonomiye önemli bir katkı sağlayan Tarsus kenti ticaret ve tarım açısından büyük bir gelişme yaşamıştır. Hatta bu dönemlerde kentte küçük boyutlu saraylar, büyük konaklar, sivil mimari örnekleri, kiliseler ve büyük camiler inşa edilmiştir.
Yine yakın geçmiş içerisinde 1918 Fransız işgali sonrasında 1921'de Ankara Anlaşması ile kaldırılan işgal sayesinde Tarsus Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız toprakları arasında yer almıştır. Süreç içerisinde meşhur Berdan çayı üzerinde barajı inşaatı yapılmış, yeni tarım arazileri, ulaşım yolları ve şehirsel gelişim imkanları elde edilirken, bugünkü büyük ilçe yapısına ulaşılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Tarsus Hakkında Güncel Bilgiler
Tarsus binlerce yıllık tarihi sonrasında bugün Anadolu’nun en önemli ilçelerinden biri olarak hem sanayi hem de tarım anlamında ekonomiye büyük katkılar sağlamaktadır. Yaklaşık 350 bin nüfusu bulunan Tarsus ilçesinde son seçimlerde belediye başkanlığını Cumhuriyetçi Halk Partisi (CHP) belediye başkan adayı Haluk Bozdoğan kazanmıştır. İlçenin kaymakamlık mevkiinde ise Kadir Sertel Otcu yer almaktadır.
Akdeniz bölgesi sınırlarında bulunarak yine Akdeniz iklimini gösteren ve güney kıyılarında Akdeniz'e ulaşan Tarsus, gelişmiş yapısı ile birlikte özellikle tarımda önemli bir noktada bulunmaktadır. Hem yaz hem de kış mevsiminin farklı üretimlerin gerçekleştirildiği ilçede aynı zamanda çağlar boyunca hüküm sürmüş medeniyetlerden kalan birçok önemli turistik ve tarihi eser yer almaktadır.
Tarsus Ve Turizm
Tarsus, turizm açısından hem İslamiyet hem de Hristiyanlık dini için çok önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan ilçede özellikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Aziz Paul Kilisesi, Kleopatra Kapısı, Kırk Kaşık Bedesteni, Tarsus Ulu Camii, Tarsus Müzesi, Kubat Paşa Medresesi, Şemsiyeli Yol, Meşhur Tarsus Şelalesi, Taşkuyu Mağarası, Makam-ı Danyal Camii yani Danyal Peygamber Türbesi, Yedi Uyuyanlar Mağarası ve Roma Yolu gibi noktalar sayılabilir.
Bahsedilen her nokta büyük medeniyetler tarafından inşa edilmiş yapılara sahip olarak bazıları günümüze kadar korunmuş, bazıları restorasyon çalışmaları sayesinde turizme kazandırılmış ve bazıları ise halen aktif olarak kullanılan noktalar oluşturmaktadır. Örnek olarak bugün Beyaz Çarşı olarak da adlandırılan Kırk Kaşık Bedesteni halen aktif bir şekilde hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz bir çarşı olarak hizmet verilen bir alandır.
Tarsus Ulu Cami
16. yüzyılda inşa edilmiş olan Tarsus Ulu Cami, aslında döneminde St. Pier Kilisesi kalıntıları üzerinde Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiştir. Tamamen kesme taş ile inşa edilmiş bu yapı mermerler, sütunlar, 16 kubbesi ve 5 farklı kapısı ile birlikte çok önemli bir mimari görselliğe sahiptir. Cami içerisinde Hz. Şit ve Hz. Lokman peygamberlerin olduğuna inanılan ve aynı zamanda Abbasî halifelerinin olduğu belirtilen kabirler yer almaktadır.
Ashab-ı Kehf-Yedi Uyuyanlar Mağarası
Hem Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen hem de Anadolu'da gerçek bir efsane olarak bilinen Yedi Uyuyanlar yani Ashab-ı Kehf, Tarsus ilçesi için çok önemli bir yere sahiptir. İnançları dolayısı ile yaşadıkları yerden vazgeçen bu grup, inançları peşinde gittikten sonra bir mağaraya sığınır ve bu mağarada çok uzun yıllar geçirmelerine rağmen hiçbir zarar ile karşılaşmadan inançlarını yaşama fırsatı elde ederler. 300 yıl boyunca köpekleri ile birlikte bu mağarada uyuyan 7 genç, geçen sürenin hiç farkına varmamıştır ve hiç yaşlanmadan mağaradan çıkarak hayatlarına devam etmişlerdir.
Tarsus St. Paul Kilisesi
Adı İncil'de de geçen St. Paul, Tarsus topraklarında yaşamış ve döneminde inşa edilen St. Paul Kilisesi veya bugün bilinen adıyla Aziz Pavlus Kilisesi, Tarsus topraklarında inşa edilmiştir. Takriben 1000 yıllık bir maziye sahip olan bu kilise, Vatikan tarafından kabul edilmiş ve Aziz Paul Sempozyumu ve çeşitli ayinler bu kilisede gerçekleştirilirken, Hristiyanlık dini tarafından kutsal kabul edilen bu kilise günümüzde de Hristiyanlık için hac yeri olarak görülmektedir. Ayrıca yine ilçede Aziz Paul'un evinin hemen yan tarafında St. Paul kuyusu yer alır ve yine kutsal kabul edilmektedir.
Kleopatra Kapısı
Kleopatra kapısı, Antik Mısır Kraliçesi VII. Kleopatra sayesinde bu ismi kazanmıştır ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de “İskele Kapı” olarak adı geçmektedir. Anlatılanlara göre Kraliçe Kleopatra Tarsus'ta sevgilisi Roma Generali Antonius ile buluşmak için bu kapıdan geçerek şehre girmiştir.
Meşhur Tarsus Şelalesi
Tarsus'ta sadece tarihi güzellikler değil doğal güzellikler açısından da Berdan Irmağı ve ırmak bölgesinde bulunan Tarsus Şelalesi, manzara ve serin suyu ile meşhur bir yapıya sahiptir. Şelale bölgesinde keyifli ve manzaralı piknik alanları yer alırken, su içerisinde gezinmek ya da güzel vakit geçirmek için fırsat sunulmaktadır.
Tarsus İlçe Mutfağı
Akdeniz kültürünün tarih açısından en eski kentlerinden biri olan Tarsus’ta bugün halen sofralarda sunulan önemli yöresel yemekler yer almaktadır. Bu yemekler içerisinde salça, yağ, acı, bulgur ve et önemli bir yapı oluştururken, örneğin lepe olarak adlandırılan bir bulgur yemeği ya da et ve bulgur karışımı ile yapılan topalak çorbası gibi örnekler yer almaktadır. Ayrıca yine benzer şekilde kıyma et ve bakliyat karışımlarıyla hazırlanan yüzük çorbası, bölge ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla farklı şekillerde hazırlanan içli köfte, tatar çorbası ve susamlı köfte gibi örnekler bulunmaktadır.
Tarsus mutfağında ayrıca etli ve zeytinyağlı dolmalar, ekşili yemekler, sarmalar ve farklı tatlı çeşitleri sunulmaktadır. İlçenin geleneksel tatları arasında un helvası, palıza, bandırma ve sarı kabak kompostosu gibi çeşitler yer almaktadır. Ayrıca elbette tüm Türkiye'de bilindiği üzere Tarsus denilince Mersin kültüründe de ve mutfağında yer alan tantuni, cezerye, sıkma ve kerebiç denenmesi gereken lezzetlerdir.
Mersin Tarsus Ulaşım
Mersin İlinin en güzel ilçelerinden biri olan Tarsus'a şehir dışından ulaşım için İster Mersin Otobüs Firmalarını kullanarak ister direk Tarsus Otobüs Firmaları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.