Kütahya Şehir Rehberi

kütahya ili

Kütahya Hakkında

İlin Adı: KÜTAHYA (Kütahya ilinin 13 adet ilçesi vardır.)

Kütahya İlçeleri: Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Hisarcık, Merkez, Pazarlar, Simav, Şaphane ve Tavşanlı

Kütahya Plaka Kodu: 43

Kütahya Telefon Alan Kodu: 274

Kütahya Nüfusu: 572.256

Kütahya Bölgesi: Ege

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya, çinileriyle meşhur bir şehrimizdir. Kütahya tarihi eserleri, yapıları, doğal güzellikleri ve şifalı kaplıcaları ile tanınmaktadır. Dünyaca ünlü Mevlevi kültürünün izlerini taşıyan Kütahya’nın eski evleri ile tarihte ufak bir gezintiye çıkmış hissi oluşuyor.

Kütahya Tarihi

Kütahya Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Bugün kullanılan ve eskiden Kütahiye biçiminde yazılan Kütahya adının kaynağı Kotiaeion’dur. Kotys’in kenti anlamına gelmektedir. Bu kelimenin Kotiaion, Cotyaeim, Cotyaeum ve Cotyoium gibi çeşitli biçimlerde yazılış ve söylenişleri vardır. Bu Yunanca adı Türkler, Kütahya’ya dönüştürmüşlerdir.

Kütahya’nın Tarihi

Kütahya’nın tarihi İ.Ö. 1200 yıllarında başlamaktadır. Bu yıllarda Friglerin yerleşim alanı olan yöre; Kimmerler, Medelr, Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Bergama Krallığı, Romalılar ve Bizanslıların ardından 1079 yılında Selçukluların egemenliği altına altına girmiştir.

1097 tarihinde kenti ele geçiren Haçlılar, yöreyi yeniden Bizans egemenliğine vermişlerdir. 1182’de Selçuklular, Kütahya’yı geri almışlar; 1390’da Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılan bölge, Ankara Savaşı’nın ardından Timur eliyle Germiyanoğullarına bırakılmıştır.

Germiyanoğlu II. Yakub’un ölümünden sonra vasiyeti gereği, 1429 yılında, eniden Osmanlıların olmuştur. Kurtuluş Savaşı sıralarında Yunan işgaline uğramış, 30 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz ile düşman işgalinden kurtarılmış, 1923 yılında da il olmuştur.

Kütahya'nın Coğrafyası

Kütahya ili Ege Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Afyon, Eskişehir, batısında Manisa ve Balıkesir, kuzeyinde Bursa ve Bilecik, güneyinde de Uşak illeri ile çevrilidir. Kütahya’nın yüzölçümü 11.875 kilometrekaredir.

İlin yer biçimlerini İç Batı Anadolu eşiğinin doğrultusunda uygun olarak uzanmış dağlar ve bu dağlar arasında yer alan ovalar oluşturmaktadır. Kuzeyde Dominiç Dağı ve Yirce Dağı, doğusunda ve il sınırnda Türkmen Dağı, Yellice Dağı; batıda ve il sınırındaki Akdağ, iç kesimlerindeki Eğrigöz Dağı, Şaphane Dağı ve Kocadağ ile Uşak il sınırında yer alan Murat Dağı ve Simav Dağı ilin yüksek noktalarıdır.

İl topraklarındaki başlıca ovalar; Örencik Aslanpa, Altınbaş, Tavşanlı ovaları ile Simav Ovası’dır. İlde akarsu ağını Gediz’in yukarı çığırı Porsuk, Simav, Emet, Kocasu ve Murat çayları meydana getirmektedir.
Gölleri; Simav Gölü, Porsuk ve Enne baraj gölleridir.

Kütahya İklimi;

Karasal iklim ve Ege’nin ılıman iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.

 

Kütahya'nın Ekonomisi

Kütahya’nın ekonomisi tarım ve sanayiye dayanıyor. Başlıca tarım ürünleri, arpa, mısır, baklagiller, buğday, haşhaş, patates, şekerpancarı, kenevir tohumu, sakız ve soğandır. Verimli topraklarında sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Sebzeler; domates, patlıcan, biber, lahana gibi sebzeler yetiştirilir. Kütahya, meyvecilikte kiraz ve vişnesi meşhurdur.

Halk küçükbaş hayvancılıkta, koyunu, tiftik keçisi, kıl keçisi, sığır, arı kovanı, tavukçuluk ve tavşan yetiştirilmesiyle geçim sağlamaktadır.

Kütahya orman ve maden bakımından oldukça zengindir. Ormanlar 500 bin hektarlık bir alanı kaplar. Ayrıca 40 bin hektarlık fundalık vardır. 25 bin hektarlık bir alan ağaçlandırılmıştır. 135 köy orman içinde ve 262 köy orman kenarındadır.

Kütahya’nın termal suları ile şifa kaynağı olup halkın önemli bir geçim kaynağıdır. Dünyaca tanınan Seramik ve Çinicilik sanat dalı ilin simgesi halindedir.

Kütahya Ulaşım

Kütahya Karayolu Ulaşımı:

Kütahya terminali il merkezindedir. Terminale belediye minibüsleri ile ulaşım vardır.

Kütahya Otogarı Telefon Numarası: 0274 223 60 96 - 0274 223 57 31

Kütahya Demiryolu Ulaşımı:

Gar il merkezindedir. Kütahya İstasyonuna belediye minübüsleriyle ulaşım vardır.

Kütahya Tren Garı Telefon Numarası: 0274 223 61 21

Kütahya Havayolu Ulaşımı:

Altıntaş ilçesinde yer alan Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet veren bir havalimanıdır.

Kütahya Zafer Havalimanı Telefon Numarası: 444 3 937

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kütahya Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en eski kentlerinden olan Kütahya, güzel sanatları, termal kaynakları, tarihi ve el sanatlarıyla önemli bir turizm şehridir. Kütahya’da yürüyerek ve kaybolmadan ilde bulunan yerleri gezip görebilmek mümkündür. Evliya Çelebi’nin doğum yeri olan kentin müzeleri, kaplıcalarıyla, camileri gibi gezilip görülecek yerleri vardır.

Kütahya Adliyesi veya Kütahya Hükümet Konağı: Estetik yapıya sahip mimarisiyle dikkat çekmektedir.

Rüstem Paşa Medresesi: İçerisinde el sanatları ile ilgili atölyeler bulunuyor.

Ulu Cami: Mimar Sinan’ın elinin değdiği ilin en büyük camisidir.

Kütahya Arkeoloji Müzesi: Kütahya da Vacidiye Medresesi binasının içerisinde yer alır.

Kütahya Tesbih Borsası: Bu kahvehanede antika ve yeni tesbih almak için değiştirmek adına burada toplanıyorlar.

Dönenler Cami: Germiyanoğulları döneminde yapılan yapı, Kütahya Mevlevihanesi veya Erguniye Mevlevihanesi ismiyle bilinmesiyle Mevleviler için önemli bir konumdadır.

Germiyan Sokağı: Türk Evleri mimarisinde ahşap olarak yapılan evlerde cumba ve cihannüma yapısındadır. Bu sokakta konaklar ve eski Kütahya evleri yer almaktadır.

Evliya Çelebi Evi: Bina içerisinde el sanatları kursları verilmektedir.

Çinili Camii: Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında yaptırılmış dikkat çekici bir yapısıyla görülmesi gereken yerlerdendir.

Kütahya Kalesi: Bizans zamanından kalan şehrin tepeden görüldüğü bir yerdir.

Aizonai Antik Kenti: Çavdarhisar ilçesinde bulunuyor. Dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı burada bulunmaktadır.

Kütahya Şenlik ve Festivalleri

Geleneksel Gediz Tarhana Festivali: Her yıl Kütahya ili Gediz ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Domaniç Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Kütahya ili Domaniç ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Hisarcık Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Kütahya ili Hisarcık ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Bor Kültür Ve Termal Turizm Festivali: Her yıl Kütahya ili Emet ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Hayme Ana’Yı Anma Ve Göç Şenlikleri: Her yıl Kütahya ili Domani.çilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Kütahya Cimcik Festivali: Her yıl Kütahya ilinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Dumlupınar Çini Ve El Sanatları Festivali: Her yıl Kütahya ili Dumlupınar ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.

Kütahya'da Ne Yenir?

Kütahya denince ilk porselen yemek takımları aklımıza gelmektedir. Kent, porselen ve seramikte bir hayli ilerlemiş bir şehrimizdir. Kütahya mutfağı birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla mutfak kültürünü oluşturmuştur.
Tirit, Cimcik ve Sıkıcık Çorbası, Sini Mantısı, Haşhaşlı Gözleme, Dolamber Böreği ve Ağzı Açık lezzetleri yöreye has yemekleridir.

Kütahya’dan Ne Alınır?

Kütahya’da hediyelik alışverişini Kütahya Çiniciler Çarşı’sından yapabilirsiniz. Kütahya Porselen veya Güral Porselen gibi üreticilerin yanı sıra bir çok dükkanın bulunduğu çarşıda çeşit çeşit hediyelikler bulabilirsiniz.

Kütahya Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Kütahya Valiliği

Adres: Servi Mah. Zafer Meydanı No:1 43050 Merkez/KÜTAHYA
Telefon: 0274 223 69 93
Faks: 0274 223 69 97
E-Posta: kutahya@icisleri.gov.tr

Kütahya Belediyesi

Adres: Gaybiefendi Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 83 KÜTAHYA
Telefon: 0850 283 43 43 - ALO 153 - WhatsApp İhbar Hattı 0531 547 43 43
E-posta: bmasa@kutahya.bel.tr

Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: 30 Ağustos Mahallesi, Pilot Caddesi, 43040 Merkez/Kütahya
Telefon: 0274 224 81 41

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Adres: Merkez Binamız (Eski SSK Binası) İstiklal Cad. Okmeydanı Cad. 43040 Konya
Telefon: 0274 231 66 60

Kütahya Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: 30 Ağustos Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:48 KÜTAHYA
Telefon: 0274 223 61 00 - 0274 223 61 98

Kütahya Tapu Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası Bodrum Kat-KÜTAHYA
Telefon: 0274 280 10 26
Faks: 0274 223 63 75
E-mail: kutahya-tsm@tkgm.gov.tr

Kütahya Kadastro Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası Zemin Kat-KÜTAHYA
Telefon: 0274 223 61 92
Faks: 0274 223 61 93
E-mail: kutahya-km@tkgm.gov.tr

Kütahya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Valilik Hükümet Konağı, Servi Mahallesi Zafer Meydanı No:1 Merkez/ KÜTAHYA
Telefon: 0274 223 63 21
Belgegeçer: 0274 223 63 21-103

Kütahya Haritası

Haritayı Göster