İlin Adı: ANTALYA - (Antalya ilinin 19 tane ilçesi vardır.)
Antalya İlçeleri: Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik
Antalya Plaka Kodu: 07
Antalya Telefon Alan Kodu: 242
Antalya Nüfusu: 2.328.555
Antalya Bölgesi: Akdeniz
Akdeniz sahili boyunca uzanan Antalya, tarihi, doğal güzellikleri, iklim koşulları ve turizm etkinlikleriyle öne çıkan Türkiye'nin en kalabalık şehirlerindendir.
Antalya, tarihi mirası, doğal güzellikleri, muhteşem manzaraları, sahilleri ve eşsiz koylarıyla yaz turizmi denildiğinde akla gelen ilk yerlerdendir. Kent, yılın çoğu gününü güneşli geçiren iklimiyle yerli ve yabancı turistlerin tatil amaçlı tercih ettiği deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfinin çıkarıldığı bir turizm cennetidir.
Antalya Tarihi
Antalya şehrinin adı nereden geliyor?
Antalya ve çevresinin tarihi binlerce yıl öncelerine dayanır. İlk yerleşenleri ise Hititlerdir.
Bergama Kralı İkinci Attalos doğal güzellikleri zengin olan bu bölgede bir şehir kurulmasını istemiştir. Kurulan bu şehre kendisi bizzat “Antalela” ismini vermiştir.
İlk çağdan itibaren Akdeniz milletler için iyi bir pazar yeri olmuş ve korsanlar bütün kıyılara egemendiler. Roma, ancak İ.Ö. 79 yılında egemenliğini tam olarak kurabilmişti.
Türklerin bu bölgeyi fethetmesiyle, şehrin ismini Antalya olarak değiştirilmiştir.
Cumhuriyet döneminde Antalya;
Antalya il olmuştur. Anadolu halkının, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verdiği Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ardından 1923 yılının Ekim ayında ilan edilen Cumhuriyet, çağdaş uygarlık düzeyine varma yolunda başarıyla ilerleyerek bugüne gelir. Antik Çağ’da ulaştığı, sonraki çağlarda sürdürdüğü özgün kent ve çevre kimliğini Cumhuriyet döneminde de geliştirerek sürdürmeyi başarmıştır.
Antalya'nın Coğrafyası
Antalya, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ilimizdir. Doğusunda Mersin, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur, Isparta ve Konya, güneyinde de Akdeniz ile çevrilidir. Yüzölçümü, 20.723 kilometrekaredir.
Dar kıyı şeridi. Bu şeridin Antalya Körfezi’nin kzeyinde genişleyen bölümü ve iç kesimlerdeki bazı yüksek düzlükler dışında, Antalya ili oldukça dağlık ve engebelidir. Akdeniz Bölgesinin en önemli kentlerinden olan Antalya'nın kara sınırını Toros sıradağları oluşturur. İl topraklarının üç tarafı yüksek dağlarla çevrilidir. En yüksek dağı Beydağı (3085m.) ve Akdağ (3075m.) dır. Bu dağların tümüne Güney Toroslar denilmektedir. Batıdan Eşen Çayı'ndan doğuda Kaledron (Kaldıran) Çayı'na kadar uzanan kıyı bandından kuzeyinde ovalar yer alır. İl sınırları içinde belli başlı akarsuları ise Alara Çayı, Dimçay, Manavgat Irmağı, Köprüçay, Eşençay ve Devrense Çayı'dır. Yörenin bitki örtüsünü oluşturan maki türleri Toroslar'ın etekleri boyunca ve yamaçlarında 300 m.ye kadar görülürler. Bu türler arasında ladin, katran ardıcı, mersin ve kocayemiş sayılabilir.
Antalya İklimi
Antalya da sahil bölgesinde tipik Akdeniz iklimi; Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yukarı bölgede ise Akdeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş teşkil eden kara iklimi hakimdir.
Antalya'nın Ekonomisi
Antalya, dünya çapında tatil turizm sektörünü elinde tutan en önemli kentlerin başında gelir. Antalya'da turizm pek çok farklı alanda yapılmaktadır. Turizmin Antalya ekonomisine katkısı sanayiden ulaştırmaya ve ticarete kadar birçok sektörün turizme bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Turizm geliri kavramı turistin yaptığı halı, giyim, mücevher gibi alışverişten elde edilen geliri de içine almaktadır.
Antalya, dünyanın en çok ziyaret edilen 4. şehri unvanına sahip olup, dört mevsim boyunca turizm sektörüne hizmet vermektedir. Tatil, deniz, kültür, spor, sağlık, kış, kongre, yayla, mağara, kamp, düğün ve inanç turizmi adında çeşitli sayıda tesisleri vardır.
Antalya Ulaşım
Antalya Şehiriçi Ulaşımı:
Antalya’da şehir içi ulaşımın en başında tramvay gelir. Havaalanının yakınından da geçer. Bunun dışında şehir içi otobüsleri ile istediğiniz yere gidebilmeniz mümkündür.
Antray İdari Büro Telefon: 0242 331 01 00
Antobüs Şubesi İdari Büro Telefon: 0242 335 20 85
Antalya Karayolu Ulaşımı:
Ülkemizin güney kıyılarının büyük bir bölümünü oluşturan Antalya şehir dışından gelecekler için bir çok ulaşım kolaylığına sahiptir.
Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali Telefon: 0242 331 12 50 - 51 - 52 - 53 - 54 – 55
Antalya Havayolu Ulaşımı:
Antalya Merkezinde ve Gazipaşa İlçesinde olmak üzere 2 adet uluslarası uçuşlara açık havalimanı mevcuttur. Bu havalimanlarından ülkemizin de birçok şehrine uçuşlar mevcuttur.
Fraport TAV Antalya Havalimanı: Yurtiçi arama: 0242 444 7 423 / Yurtdışı arama: 0090 444 7 423
Gazipaşa Havalimanı TAV Çağrı Merkezi: 0850 222 9828
Gazipaşa Havalimanı TAV Telefon: 0242 582 71 26 - 0 242 582 71 27 - 0242 582 74 26 - 0242 582 74 27
Antalya Denizyolu Ulaşımı:
Antalya İli sınırları içinde Kaleiçi Yat Limanı (Merkez), Çelebi Marina (Konyaaltı), Kaş Setur Yat Lİmanı, Finike Setur Yat Limanı, Kemer Türkiz Yat Limanı, Alanya Yat Limanı bulunmaktadır. Bu yat limanlarından düzenli gemi seferleri bulunmamakla beraber yaz aylarında Alanya Yat Limanından Kıbrıs'a seferler düzenlenmektedir.
Antalya Deniz Otobüsleri İdari Büro Telefonu: 0242 244 41 45
Sponsorlu Bağlantılar
Antalya Gezilecek Yerler
Türkiye’nin turizm başketi, Antalya’nın gezilip görülecek yerleri içinde bulunan; doğa harikası şelaleler, tertemiz mavi bayraklı denizler, doğa sporlarına uygun arazi alanları, kültürel faaliyetler ve eğlenceli aktivitelerle dopdolu bir tatil destinasyonlarındandır. Yemyeşil ormanların ve berrak denizin eşsiz uyumu ile Antalya, tüm bu güzelliklere ev sahipliği yaptığı için ‘’Türk Rivierası’’ olarak bilinir.
Türkiye’nin en çok yabancı turistleri misafir ettiği ve sahil kesimindeki gerekse de iç bölgelerindeki çok sayıdaki turistik alanıyla Antalya, konuklarına dört dörtlük bir tatil deneyimi yaşatıyor.
Antalya Doğal Güzellikler
Aşağı Düden Şelalesi: Kent merkezinin güneydoğusunda Düden Çayı 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülür. Antalya’nın simgeleşmiş tabiat güzelliklerindendir.
Alara Çayı: Çayın geçtiği Alara Bölgesi tarih boyunca birçok denizci toplumu için yerleşim yeri olmuştur.
Alanya Tekne Turu: Alanya'da yaz sezonu döneminde düzenli olarak tekne turları düzenlenmektedir.
Çıralı Yanartaş: Kemer İlçesi Çıralı Köyü sınırları içinde kalan bu bölgedir.
Dim Çayı: Dim Çayı üzerinde kurulu Dim Barajının hemen altından başlayarak neredeyse Tosmur Beldesi sahiline kadar olan bölgede, çay kenarında çeşitli pinkik alanları, restaurantlar, çay bahçeleri turizme hizmet vermektedir.
Düden Şelalesi: Antalya'yı simgeleyen tabiat güzelliklerindendir. 20 metre yükseklikten dökülür. Ana kaynağı Kırkgöz mevkisidir.
Göynük Kanyonu: Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu üzerinde yer alır.
Güver Uçurumu Kanyonu: Yüzey suyunun karstik araziyi aşındırması ile 1 milyon yılda oluşmuş 115 metre yüksekliğinde yaklaşık 2 km uzunluğundadır.
İncekum Tabiat Parkı: Alanya İlçesi, Avsallar beldesinde yer almaktadır. Alanya İlçe Merkezine 24 km uzaklıktadır.
Kale İskelesi Üçağız: Kaşa uzaklığı 33 km, Demreye ise 20 km uzaklıktadır. SS Üçağız-Kekova Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifinin hizmet verdiği liman burasıdır. Tarifeli ve özel Kekova Tekne Turları düzenlemektedir.
Kekova Adası - Batık Şehir: Kale Köyü'nün karşısında uzanan büyükçe bir adadır. Burada Bizans Devri'ne ait bir kilise yapısı vardır.
Kekova Bölgesi: Kekova ziyaret eden herkesi büyüleyen manzarası ile Türkiye’nin dalış cenneti ve antik uygarlıkların beşiğidir.
Köprülü Kanyon: Doğal güzelliği ile ziyaretçileri etkileyen Köprülü Kanyon'da rafting yapmak vazgeçilmezlerinden olmuştur.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı: Antalya'nın Aksu İlçesi sınırları içinde yer alan doğal güzelliği ile ziyaretçilerinin kendine hayran bıraktıran bir yerdir.
Manavgat Şelalesi: Antalya İlinin Manavgat İlçesinde Manavgat Çayı üzerinde bulunan ülkemizin en ünlü şelalelerinden birdir. Yılda yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Manavgat Şelalesi Manavgat ilçe merkezinde yer almaktadır.
Manavgat Tekne Turu: Manavgat Çayı üzerinde bulunan özel iskelelerden başlamaktadır. Tur firmalarının bazıları müşterilerini çevrede bulunan turizm bölgelerinden de almaktadır.
Oymapınar Barajı: Ülkemizin en büyük 3. barajıdır ve Manavgat Çayı üzerinde kurulmuştur. Turkuaz rengi, yeşili sulara sahip Manavgat Çayının Dumanlı kaynağı baraj gölü altında kalmıştır.
Saklıkent Kanyonu: Antalya ve Muğla il sınırları içinde yer alan Saklıkent Milli Parkının en bilinen yeri Saklıkent Kanyonu dur.
Sapadere Kanyonu: Yoluda en az kanyonun kendi kadar etkileyici ve güzel manzaralara sahiptir. Sapadere Kanyonuna giderken Torosların kalbine seyahat ettiğiniz hissine kapılırsınız.
Seyir Terası: Alanyayı çok geniş açıdan kuşbakışı seyredebileceğiniz güzel bir park, piknik ve dinlenme alanıdır.
Tahtalı Dağı - Olimpos Teleferik: Torosların kolu Bey Dağlarının 2365 metre yüksekliği ile en büyük zirvelerinden birisi olan Tahtalı Dağı deniz ve dağ turizmini birleştiren önemli bir noktadır.
Tazı Kanyonu: Sınırları Antalya Serik, Manavgat İlçeleri ile Isparta Sütçüler İlçesi arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı içindedir.
Uçansu Şelaleleri: Aşağı Uçansu Şelalesi ve Yukarı Uçansu Şelalesi olmak üzere 2 ayrı şelaleden oluşur. İkisi de farklı irtifadadır ve yükseklikleri farklıdır.
Zeytinpark: Antalya, 22 bini zeytin ağacı olmak üzere 25 bin ağaç, Antalya’ya özgü bitki çeşitliliği; Ayrıca, Manisa’da yol yapımı sırasında kesilmekten kurtarılmış 800 ve 1200 yıllık iki zeytin ağacıda Zeytinpark’ta yer almaktadır.
Antalya Mağaralar
Altınbeşik Mağarası: Antalya'nın İbradı İlçesi Ürünlü Köyünün güneydoğusunda bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı içinde, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında yer almaktadır.
Damlataş Mağarası: Alanya merkezde sahil kesiminde yer alan Damlataş Mağarası 15 bin yıllık bir süreçte oluşmuştur. Sarkıt ve dikitleriyle ziyaretçilerinin büyük ilgisini çekiyor.
Dim Mağarası: Alanya merkeze 11 km uzaklıkta bulunan Dim Mağarasına ulaşım kolaydır. Dim Mağarasının içi kadar bulunduğu yer ve konumuda çok güzel manzaraya sahiptir.
Karain Mağarası: Antalya'ya 27 km uzaklıktadır. 1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır.
Yalan Dünya Mağarası: Gazipaşa İlçesi Anamur Karayolu üstünde Beyrebucak Köyünde/Mahallesinde bulunmaktadır.
Antalya Plajlar
Adrasan Koyu: Antalya İli Kumluca İlçesinin bir köyü olan Adrasan Köyünün plajıdır. Koyu çevreleyen dağlar ormanlarla kaplıdır.
Andrea Doria Koyu: Finike ilçesinde yer alan yapılaşma olmayan bozulmamış tabi çevresi ile eşsiz bir güzelliğe sahip olan koy Radyofor Koyu olarak da anılmaktadır.
Ayışığı Plajı: Kemer İlçe Merkezinin batısında yer alan çok özel bir koyda bulunur.
Büyük Çakıl Plajı: Antalya ilinin Kaş İlçesi'ndedir. Plaj doğal güzelliği ile görenleri etkileyen bir manzaraya sahiptir.
Delik Deniz ve Kral Koyu: Gazipaşa ilçesindedir. Güneyköy Köyünün Nohut Yeri mevkinde yer alan kalenin sol tarafında yer alır.
İncekum Plajı: Alanya'nın Avsallar Beldesinde bulunan kumu çok özel bir plajdır. İncecik sarı kumu ve geç derinleşen denizinden dolayı çok ilgi gören bir plajdır.
Kaputaş Plajı: Kaş ilçesindedir. Bu çok özel doğa harikası plaj Kaş'a 20 km, Kalkan'a ise 10 Km uzaklıktadır. Yaz aylarında Kaş'tan Kaputaş Plajına ve Kaputaş Plajı, Kalkan, Patara arasında düzenli minibüs seferleri vardır.
Keykubat Plajı: Alanya Limanından başlayıp Oba Çayı'nın denize döküldüğü yere kadar devam eder.
Damlataş ve Kleopatra Plajı: Alanya ilçesindedir. Damlataş Plajı Damlataş Mağarasının önündeki kıyıdır. Tarihi yarımadanın batı eteklerine dayanmıştır.
Konyaaltı Plajı: Konyaaltı Halk Plajı Antalya şehir merkezinin batısında yer alan Mavi Bayrak sahibi büyük bir plajdır.
Koru Plajı Doğal Havuzlar: Gazipaşa ilçesinin Koru Plajının doğu kesiminde yer alan Doğal Havuzlar kayalıkları halk arasında “yalı taşı” olarak adlandırılır.
Küçük Çakıl Plajı: Kaş İlçe merkezinin sol tarafında küçük bir koyda yer alan soğuk suyu ile meşhur, küçük olmasından dolayı bulunması zor bir plajdır.
Olimpos (Olympos) Plajı: Kumluca ilçesindedir. Plaja bir liman kenti olan Olympos Antik Kenti içinden dere boyunca yürüyerek ulaşılır.
Patara Plajı: Kaş ilçesindedir. Türkiye'nin en uzun kumsallarından birine sahip olan Patara Plajı genişliği 280 m ile 1500 metre arasında değişen toplam 18 km uzunluktadır.
Phaselis Plajları: Kemer ilçesindedir. Phaselis koyları denize kadar ulaşan kızılçam ağaçları arasında tertemiz yeşille mavinin buluştuğu yerdir.
Portakal Plajı: Alanya ilçesindedir. Yarımadanın doğusunda Keykubat Plajından sonra gelen plajdır. Oba ve Tosmur semtlerinin önünde yer alır.
Tersane Koyu: Kekova Adasının batı ucunda yer alan Tersane Koyu, günümüzde Kaş, Demre ve Üçağızdan gelen teknelerin demirleme alanıdır.
Tersane Plajı: Alanya da Kızılkule'nin önündeki alandan tarihi bir kapıdan geçerek merdivenlerden inerek ulaşılmaktadır.
Tosmur Plajı: Alanya ilçesindedir. Turkuaz rengi berrak ve serin suları ile Alanya'da farklı bir serinleme noktasıdır.
Ulaş Parkı ve Plajı: Antalya yolunun 5. kilometresinde yer alan Alanya'nın en eski karayolu parkıdır.
Antalya Tarihi Eseler
Akseki - İbradı Düğmeli Evler: Antalya İli'nin yoğunluklu olarak Akseki ve İbradı ilçeleri ve köylerinde uygulanmış yöreye özgün mimari yapılardır.
Akşebe Sultan Mescidi ve Türbesi: Alanya Kalesinde bulunan Selçuklu dönemine ait bir mescitdir.
Alanya Kalesi: Üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar İçkale, Ehmedek (Ortakale) ve Dış kaledir.
Alanya Feneri: Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından inşa edilmiştir.
Alanya Tersanesi: Tarihi Alanya Tersanesi Selçuklular tarafından yapılmış ve bugüne dek korunabilmiş tek tersanedir.
Alara Han: Anadolu Selçuklu Hanları içinde eş odaklı planı temsil etmektedir.
Alara Kalesi: Kale surlarının dışında, Alara Çayı kenarında aşağı hamam yer alır. Bu hamam 13. yüzyılda inşaa edilmiş bir Seçuklu eseridir.
Antalya Kaleiçi - Yat Limanı: Tarihi yat limanında falezlere, kıyı şeridine, aşağı Düden Şelalesine ve özel yüzme alanlarına tur düzenleyen tekneler yer almaktadır.
Antalya Saat Kulesi: Antalya'nın sembolü olan tarihi eserlerden birisidir.
Gelidonya Feneri: Fener ve gardiyan binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce koruma altına alınmıştır.
Gemili Mescit: Alanya Kalesi’nde yer alan 14.yy ile 17.yy la tarihlenen Selçuklu dönemine ait yapılarından birisidir.
Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar): İmparator Hadrianus'un Antalya'ya gelişi dolayısıyla MS 130 yılında yaptırılmıştır.
Hıdırlık Kulesi: Kaleiçi surlarının güneyinde en uç noktada bulunur.
Kesik Minare Camii (Korkut Camii): Antalya Kaleiçi'nde yer alır. Bizanslılar tarafından yapılan bu yapı Meryem Ana adına yapılan Panaghia Kilisesidir.
Kızılkule: Alanya'nın tarihi simgelerinden biridir.
Sarıhacılar - Tarihi İpek Yolu: Akseki İlçesi girişinde başlangıç noktası yer alan "Akseki - Sarıhacılar Tarihi Kervan Göç Yolu" yürüyüş yolunun bu etabı 3650 metredir.
Süleymaniye Camii: Yıldırım düşmesi ve yangın sebebiyle yıkıldığı düşünülen cami 16. yüzyılda aynı malzemeler kullanılarak Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Aspendos Köprüsü: Serik İlçesinde Aspendos Tiyatrosu yolu üstünde yer alır.
Yivli Minare Külliyesi: Antalya Kalekapısı semtinde bulunan ve çok sayıda Selçuklu yapıtından oluşan eserler topluluğudur.
Antalya Müzeler
Antalya Müzesi: Bugün 30.000 metre kareyi kaplayan bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır.
Alanya Arkeoloji Müzesi: Alanya merkezde yer alır. Müzenin simgesi durumundaki çok iyi koruna gelmiş olan İ.S. 2. yy’a tarihlenen 52 cm yüksekliğindeki bronz Herakles Heykeli ise ayrı bir salonda sergilenmektedir.
Noel baba kilisesi (Aziz St. Nikolaos Müzesi): Dünyada Noel Baba olarak tanınan Aziz Nikolas, Lykia bölgesinin önemli kentlerinden biri olan Patara'da doğmuş ve Myra'da (Demre) yaşamıştır.
Elmalı Müzesi: 1941 yılında inşaa edilen eski hükümet konağı ve bahçesinin yeniden düzenlenmesi ile oluşturulan binada hizmet vermektedir.
Kemer Yörük Parkı: Devlet Ormanı ve Milli Park statüsündeki yarımada Küçükburun üzerinde kuruludur.
Likya Uygarlıkları Müzesi: Demre İlçesi Çayağzı bölgesinde Myra Antik Kentinin liman şehri olan Andriake Örenyeri içinde tarihi bir binada kurulmuştur.
Side Müzesi: Hellenistik, Roma ve Bizans Devrinden; yazıtlar, silah kabartmaları, Roma Devrinden yapılmış Grek orijinallerinin kopyası olan heykeller, torsolar, lahitler, portreler, ostotekler, amphoralar, sunaklar, mezar stelleri, sütun başlıkları ve sütun kaideleri sergilenmektedir.
Antalya Antik Kentler
Andriake Antik Kenti: Andriake MÖ 197 yılında Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos'un kenti Ptolemaioslar'dan ele geçirmesiyle tarih sahnesine çıkmıştır.
Antioche Ad Cragum Antik Kenti: Adını Kommegene Kralı IV.Antiochos’tan almıştır. Günümüzde kazı çalışmaları devam eden antik kentin kalıntıları denize doğru dik inen üç tepe üzerinde bulunmaktadır.
Arykanda Antik Kenti: Adı, Likya dilinde "Ary-ka-wanda", "yüksek kayalığın yanındaki yer" anlamına gelmektedir.
Aspendos Antik Kenti: Aspendos, sadece Anadolu'nun değil tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunan Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.
İotape Antik Kenti: Adını, Kommagane kralı 4. Antiochus'un (İ.S.38-72) karısı İotape'den almıştır. İmparator Traianus'tan Valerianus'a kadar kent kendi adına sikke bastırmıştır.
Kale Simena Köyü: Günümüzde Kaleköy olarak anılan antik Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup, M.Ö. 4.y.y.dan günümüze kadar iskan görmüş stratejik bir nokta olma özelliği gösterir.
Letoon Antik Kenti: Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır ve 30.25 m’ye 15.75 m. büyüklüğündedir.
Limyra Antik Kenti: Finike İlçesinde bulunmaktadır. Limyra Antik Kenti'nde yolun sol tarafında ve kenarında antik tiyatro binası bulunur.
Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti: Bugüne ulaşan kalıntılar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine aittir.
Myra Antik Kenti: Demre İlçe merkezinde yer alan antik Likya kentidir. Likya Birliğinin altı büyük kentinden biri olan Myra'nın M.Ö. 5. yy dan itibaren varlığını sürdürdüğünü kanıtlamaktadır.
Olimpos Antik Kenti (Olympos): Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen Olympos, Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biridir.
Patara Antik Kenti: Fethiye Kalkan arasında Xanthos vadisinin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyünde yer alan Patara Antik Kenti, Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir.
Perge Antik Kenti: Antalya şehir merkezinin 17 km. doğusundaki, Aksu sınırları içinde yer alan Perge, sadece bölgenin değil, tüm Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biridir.
Phaselis Antik Kenti: Kumluca Karayolu üstünde Çamyuva mevkinden sonra yol ayrımından 1 km yolla sahilde yer alan antik kente ulaşılır.
Rhodiapolis Antik Kenti: Kumluca şehir merkezinin batısındaki tepelerin üstünde kurulmuştur.
Selge Antik Kenti: Pisidya Bölgesinin önemli kentlerinden biridir. Tarihçi Strabon’a göre şehir MÖ İkinci Binyılın sonuna doğru Dor göçleri sırasında kurulmuştur.
Selinus Antik Kenti: Roma İmparatoru Traianus'un (İ.S. 97-117) Part seferinden Roma'ya dönerken 117 yılı Ağustos ayında bu kentte hastalanarak ölmesi ve küllerinin Roma'ya götürülmesi, Romalılar'ın bu kente olan ilgisini arttırmıştır.
Side Antik Kenti: Manavgat İlçesi'nin sahil kesiminde bir yarım ada üzerinde kurulmuştur. Side Antik Kenti'nde günümüze ulaşan görebileceğiniz kalıntılar, şehir surları, şehir kapısı, Nymphaeum, su yolu, sütunlu caddeler, evler bulunmaktadır.
Sillyon Antik Kenti: Antalya Serik ilçesine 15 km. uzaklıkta olan Aspendos ve Perge arasında yüksekçe bir tepe üzerinde kurulmuş yerleşim yeridir.
Syedra Antik Kenti: M.Ö. 3. yy. da, bugünkü Kargacı ve Seki köylerinin sınır oluşturduğu bir tepede kurulmuştur.
Termessos Antik Kenti: Antalya Korkuteli yolunun 12 km sinde sol tarafta Güllük Dağı Termessos Milli Parkı girişi, sağ tarafta ise Karain Mağarası yolu yer almaktadır.
Xanthos Antik Kenti: Xanthos örenyeri, Likya uygarlığının özgünlüğü ve kazılarda elde edilen buluntuların önemi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiştir.
Antalya Gezilecek Yerler Hakkında Herşey
Antalya Şenlik ve Festivalleri
1. ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ
1950'li yıların ortalarında Aspendos Tiyatrosu'nda düzenlenmeye başlanmıştır.
2. PLAJ HENTBOL ŞAMPİYONASI
Alanya’ tanıtımında uluslararası organizasyonlar önemli katkı sağlamaktadır.
3. SKY-BALL (URBAN BALL)
Sky-Ball ya da uçan-top 1999 yılında Fransız futbolcu Dean G. Ildefonse tarafından futbol, basketbol, hentbol ve jimnastik sporlarının dans figürleri ile geliştirilmesinden yaratılmıştır.
4. SOKAK HENTBOL ŞAMPİYONASI
1995 yılından bu yana her yıl düzenlenen sokak hentbol şampiyonası Organizasyonu 2001 yılından itibaren Türk Hentbol Milli Takımı oyuncusu Ramazan Demirci'nin anısına düzenleniyor.
5. PLAJ FUTBOLU
Türkiye'de Spor organizasyonlarının yapıldığı şehir olarak isim yapmıştır.
6. ULUSLARARASI ALANYA YÜZME MARATONU
1992 yılından beri düzenlenmektedir. Ekim ayı içinde Uluslararası Alanya Triatlonunun birkaç gün öncesi ya da sonrasında yapılıyor.
7. ULUSLARARASI ANTALYA PİANO FESTİVALİ
Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın organize ettiği Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 1999 yılından bu yana düzenlenmekte ve dünyaca ünlü piyanistleri Antalyalılarla buluşturmaktadır.
8. PLAJ VOLEYBOLU ŞAMPİYONASI
Türkiye'de ilk defa 1993 yılında Alanya Belediyesinin katkılarıyla GAP'S Alanya Plaj Voleybolu turnuvaları düzenlenmektedir.
9. PHASELIS SANAT ETKİNLİKLERİ
2003 yılında gerçekleştirilen Phaselis Sanat Etkinlikleri KETAV (KEMER TANITIM VAKFI) öncülüğünde, sponsorların desteğiyle düzenlenmeye devam etmektedir.
10. ALANYA TRİATLONU
Spor dalı olan triatlon artık Türkiye'de Alanya ismi ile birlikte anılmaktadır.
11. KEMER ULUSLARARASI SUALTI GÜNLERİ
Antalya’nın kıyılarındaki sualtı doğal ve arkeolojik değerlerin dünyaya tanıtılması amacıyla, KETAV (Kemer Tanıtım Vakfı) , ASAD (Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Derneği) ve KETAB (Kemer Turistik Otelciler Birliği Derneği)'nin düzenlediği bir organizasyondur.
12. KEMER RALLİSİ
Dünya Ralli Sampiyonası’nın 7. ayağını oluşturan ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından organize edilen 'Türkiye Rallisi' 2003 yılından beri Kemer'de düzenlenmektedir.
13. KEMER KARNAVALI
Kemer Belediyesi tarafından her sene haziran ayında düzenlenen Kemer karnaval üç gün üç gece boyunca, gelenlere dans, müzik ve eğlence imkanı sunmaktadır.
14. ULUSLARARASI ALANYA DAĞ BİSİKLETİ TURNUVASI
1997 yılından beri yapılan yarışma, Alanva Kalesi etrafında düzenlenmiş olan parkurda gerçekleştirilmektedir.
15. ALTIN POTA SOKAK BASKETBOLU TURNUVASI
2007 yılından bu yana yapılan bir turnuvadır.
Antalya'da Ne Yenir?
Antalya, yörüklerin beslenme tarzının temelini, hayvancılık ve buğdaydan elde edilen besinler belirler. Yöreye özgü yemekleri de bunlardan oluşmaktadır.
Antalya Meşhur Yemekleri:
Enginarlı Girit Kebabı: Yunanistan adalarından Antalya’ya uzanan bir lezzet. Aslında sac kavurmaya benziyor fakat enginar ve etin buluşması ile damaklarda bambaşka bir tat bırakıyor.
Gökçesu Pilavı: Antalya’nın eşsiz doğasında yetişen, dalından koparılmış, taptaze sebzeler ve pirinci buluşturan bu pilav her yemeğin yanına yakışacak türden bir lezzettir.
Sedik Aşı: Antalya Akseki yöresine ait bu çorba ülke genelinde az bilinse de Antalya’nın meşhur yemeklerinden biridir.
Antalya’dan Ne Alınır?
Kentte, yerli ve yabancı turistlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak çok sayıda mağazalar var. Şehre özgü reçeller (her tür sebze ve meyveden yapılan bergamot ve patlıcan reçeli gibi), kökboyası ile boyanan Yörük halıları, boncuk ve iğne oyaları, kilim, keçe, heybe, magnetler, rengarenk takılar, keten elbiseler hediyeler satın alınabilir.
Antalya'da Eğlence
Antalya'da gece gündüz eğlenebilecek etkinlikler yapabilir. Gündüz bol sulu bir eğlenceden ve gezmeden sonra gece dans ederek günü sonlandırabilirsiniz.
Antalya Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Antalya Valiliği
Adres: Elmalı Mh. Cumhuriyet Meydanı 07280 Muratpaşa / ANTALYA
E-Posta: antalya@icisleri.gov.tr - antalyavalisi@antalya.gov.tr
Telefon: 0242 243 18 80
Faks: 0242 248 93 95
Antalya Büyükşehir Belediyesi
Adres: Yüksekalan Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı No:20 07310 Muratpaşa/ANTALYA
Santral: 0242 249 50 00
E-Posta: info@antalya.bel.tr
Dilek Şikayet ve Öneri: 444 94 20 (ABİM)
İletişim ve İzleme Merkezi: 0242 606 07 07
Sahipsiz Hayvan İhbar Hattı: 0242 332 22 33 - 0530 575 04 31
Antalya Emniyet Müdürlüğü
Adres: Güvenlik, Vatan Blv. No:33, 07030 Muratpaşa/Antalya
Telefon: 0242 345 41 00
Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Merkez Yerleşkesi
Adres: Üçgen Mah. Güllük Cad. No:100 Muratpaşa / ANTALYA
Telefon: 0242 345 45 50
Faks: 0242 334 33 73
E-Mail: antalyadhs12@saglik.gov.tr
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Varlık Mh. Kazım Karabekir Cd. 07100 /Antalya
Telefon: 0 242 249 44 00
Fax: +90 242 249 44 87
E-Posta: antalyaeah@saglik.gov.tr
ANTALYA Vergi Dairesi Başkanlığı
Adres: Soğuksu Mah. Kazım Karabekir Cad. 07030 Muratpaşa / ANTALYA
Tel: 0242 237 84 00
E-posta: antalyavdb.mhak@gelirler.gov.tr
Antalya Tapu ve Kadastro VI. Bölge Müdürlüğü
Adres: Meltem Mah.3802.Sk. No:4 K:2 Muratpaşa/AntalyaTelefon: 0242 280 10 00 - 01 - 02 - 03 - 0242 238 63 16
E-mail: antalya@tkgm.gov.tr
Antalya Kadastro Müdürlüğü
Adres: Meltem Mh 3802 Sk. No:4 Antalya
Telefon: 0242 280 13 21 - 13 24
Faks: 0242 238 63 20
E-Posta: antalya-km@tkgm.gov.tr
Antalya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Kışla Mahallesi 51 Sokak No:12 Muratpaşa/ANTALYA
Telefon: 0242 243 45 69 – 0242 243 79 18