Bolu Şehir Rehberi

bolu

Bolu Hakkında

İlin Adı: BOLU - (Bolu ilinin 8adet ilçesi vardır.)

Bolu İlçeleri: Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yeniçağa

Bolu Plaka Kodu: 14

Bolu Telefon Alan Kodu: 374

Bolu Nüfusu: 311.810

Bolu Bölgesi: Karadeniz

Bolu, doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağı, özellikle aşçıları ile de ünlüdür. Bolu’nun şehir merkezi tarihi kalesi, hamamları, camileri, hanları ve yöresel ürünlerinin satıldığı dükkânları ile gezilmeye değer bir şehirdir.

Bolu'nun Tarihi

Bolu, tarihte ilk yerleşenlerin Bebrikler olduğu biliniyor. Bu bölgeye milattan önce 8. yüzyıldan sonra batıdan gelen Bithynialılar yerleşmiş. Daha sonra bu topraklara yerleşme yerleri Kienos ile Bithynion (Bolu)’dur. İskender’in ölümününden sonraki bu dönemde Bolu da bağımsız Bitinya Krallığı kurulmuştur.

Roma döneminde elverişli doğal konumu sayesinde Bithynia, Bizans’ın egemenliği altında 7. ve 9. yüzyıllardaki Arap akınlarından etkilenmemiştir. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularının eline geçti ve sonra İlhanlıların eline geçti. Osman Gazi katılıp sancak merkezi yapılmıştır. Bu dönemde Bolu'yu yöneten sancak beyleri Konur Alp, Gündüz Alp, I. Süleyman (Kanuni) ve Zor Mustafa Paşa’dır.

Bu dönemde, bir zamanlar İsfendiyaroğulları’nın istila ettiği Bolu, 1692'de sancak beyleri yerine atanan Voyvodalarca da yönetildi. 1811'de II. Mahmud tarih Osmanlıların Eflak ve Boğdan beylerine verdikleri unvanı kaldırılınca, Bolu-Viranşehir ismiyle tekrar sancak oldu. 1864 Vilayet Nizamnamesi ile Bolu Sancağı Kastamonu Vilayeti'ne bağlanmıştır. II. Meşrutiyetten zamanından Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetildi.

Bolu adı nereden geliyor?

Bolu’nun isminin nereden geldiği tam olarak bilinmiyor. Ama hakkında farklı hikayeler de var. Anlatılanlara göre; İlk kabileler Bitinyalılar’dı ve Bolu’nun bilinen en eski adı Bitiniyum’dur. Roma ili olunca, Bolu’nun ismi ‘Kladyopolis’ olmuştur. Sonraları ise sadece ‘Polis’ olarak söylenmiş. Yunancada şehir anlamına gelmektedir. Zamanla halk dilinde değişerek Bolu olmuştur.

Cumhuriyet Döneminde Bolu;

Mustafa Kemal Paşa liderliğinde yapılan Millî Mücadele sonunda Bolu, tarih 10 Ekim 1923`de yeni düzenlemeler çerçevesinde il olmuştur.

 

Bolu'nun Coğrafyası

Bolu ili yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. İlin batısında; Sakarya ve Düzce, güneybatısında; Bilecik ve Eskişehir, güneyinde; Ankara, doğusunda; Çankırı ve Karabük, kuzeyinde; Zonguldak illeri vardır. Bolu ilinin yüzölçümü, 8323 kilometrekaredir.

Yaz mevsiminde sıcaklık aşırı değildir. Yaz, az yağışlı geçer. Sonbaharda ise çok az yağmur yağmakta ve bol sis yapmaktadır. Rüzgarlar her gün batıdan fırtınalar da güney ve güneydoğudan eserler.

İlde başlıca yer biçimlerini, doğu batı doğrultulu Batı Karadeniz Dağları’nın batı uzantılarıyla bu dağlar arasında yer alan çukur havzalar oluşturur. İlin güneyinde 2000 metreyi aşan doruklu, volkanik yapılı Köroğlu Dağları vardır. Sakarya Irmağı’nın kollarınca yer yer yarılmış olan bu kütlenin kuzeyinde, Bolu-Ilgaz Dağları’nın batı uzantıları olan Seben Dağları ve Abant Dağları yer almaktadır. Toprakların Yüzde 62.2’si dağlarda, yüzde 29.5’i platolarla kaplıdır. Yükseltileri arasında Köroğlu Tepesi’nden başka Kartal Tepesi, Çete Tepesi ve Ardıç Dağı sayılabilir.

Başlıca akarsuları Aksu, Büyük Su, Mudurnu Suyu, Melen Suyu ve Ulusu’dur.

Gölleri: Abant Gölü, Yedi Göller, Çubuk Gölü, Eftemi Gölü, Çağa Gölü ve Gölköy Göleti’dir.

Bolu İklimi

Bolu genellikle Batı Karadeniz ve Karadeniz iklim tiplerinin içinde yer almaktadır. Bunun yanında güneybatı bölümlerinde Marmara ve İç Anadolu iklim tipleri de görülmektedir.

Bolu'nun Ekonomisi

Bolu halkının ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanıyor. Son zamanlarda ise sanayi ve turizm sektörü de gelişmiştir. Yetiştirilen tarım ürünleri; buğday, arpa, çavdar, fasülye, tütün, şekerpancarı, patates, pirinç ve fındıktır. Sebze ve meyve bakımından da çok zengindir. Amasya tipi elması, armut, kestane, üzüm ve başka meyvelerde yetiştirmektedir. Çayır ve meraların fazla olması sebebiyle hayvancılıkta koyun, sığır ve keçi beslenmektedir. Bölgede arıcılık da gelişmiş balı ve arı sütü ile meşhurdur. Göllerinde genelde sazan, alakbalık, karabalık, yayın ve turna balığı üretilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Bolu Ulaşım

Bolu Karayolu Ulaşımı:

Ankara-İstanbul arası TEM otoyolu ve D-100 karayolu Bolu'dan geçmektedir. Bu nedenle karayolu ile ülkenin her yanına ulaşım kolaydır. Şehrin çevresinde bulunan tarihi ve turistik yerlere otobüs ve dolmuşlarla gidilebilir.

Bolu Otogarı Telefon Numarası: 0374 215 11 91

Bolu'da havaalanı ve demiryolu yoktur.

Bolu'nun Gezilecek Yerleri

Tarihi milattan önce 2000'li yıllara kadar gitmekte olan Bolu'da Bizans döneminin izlerini görebilmek mümkündür. Türkmenlerin 11. yüzyılda Bolu'ya yerleşmesi ile birlikte Osmanlı döneminde de önemli geçiş noktalarınan birisi olmuştur. Yol üstünde bulunan şehir, tarihi dokusuyla, Karadeniz Bölgesinde yer alan yeşil ile temiz havası ile muazzam bir şehirdir.

Gölcük Tabiat Parkı / Gölcük Gölü: Doğanın güzelliğiyle kaplı olan gölün hemen kenarında Orman Bakanlığı’nın misafirhanesi olan şirin bir ev vardır. Göl etraflarında “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak Milli Parklarca koruma altına alınmıştır. Ziyaretçilerin uğrak noktası Gölcük Tabiat Parkı turistik merkezlerinden biridir.

Abant Gölü: Abant Dağları üzerinde yer alan bir göldür. Hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla gelinen yerlerden biridir.

Yedigöller: Milli Park içinde bungalov evler ve konaklama mekanlarıyla kamp ve piknik alanları da bulunmaktadır.

Akkaya Tranvertenler: Mudurnu yolu üzerinde bulunan travertenler, “Bolu’nun pamuk kalesi” olarak ün yapmıştır.

Akşemseddin Türbesi: Bolu İli, Göynük İlçesi yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve ilim adamı Akşemseddin, vefat ettikten sonra türbesi inşa edilmiştir.

Aktaş Türbesi: Bolu İli, Merkez İlçe, Semerkant Mahallesi yer almaktadır.

Zafer Kulesi: İlçenin görüldüğü bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 1922 yılında Kaymakam Hurşit Bey tarafından Sakarya Meydan Muharebesi başarısının anısına yaptırılmış.

Mudurnu Karamurat Gölü: Mudurnu’nun 30 km. kuzeybatısında Karamurat Köyü yakınında yer alan doğal sit gölüdür.

Seben Kaya Evleri: Bolu ili, Seben İlçesinde, birbirine hemen hemen yakın, kayalara oyularak yapılmış çok sayıda evden oluşan yerleşim yerleri vardır.

Esentepe Kayak Merkezi: Bolu Gerede ilçesinde çam ormanları ile kaplı vaziyette bulunan bir yerdir.

Bolu Müzesi: Bolu’da kurulu, 15981 eser sergilenen bir müzedir.

Sülüklü Göl: Bolu ili, Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köydedir.

Sünnet Gölü: Bolu, Göynük ilçesi sınırlarında bulunan heyelan set gölüdür.

Bolu Şenlik ve Festivalleri

İzzet Baysal Anma Günleri: Mayıs Ayı 2.Haftası / Bolu
İpek Yolu Festivali: Haziran / Mudurnu
Mengen Aşçılık Festivali: Eylül Ayı 2. Hafta Sonu / Mengen
Karagöl Şenlikleri: Haziran Ayı ( 1. Pazar Günü) / Kıbrıscık
Yayla Şenlikleri: Haziran-Temmuz Ayı Pazar Günleri / Bolu
Atatürk'ün Bolu'ya Gelişi: 17 Temmuz / Bolu
Esentepe Yağlı Güreşleri: Ağustos Ayı / Gerede
Nevruz Günü: 21 Mart / Seben

Gerede Panayırı: Eylül Ayı 2. Haftası / Gerede
Seben Elma Festivali: Ekim Ayı İlk Hafta Sonu / Seben
Uluslararası Köroğlu Festivali: Ekim Ayı Son Haftası / Bolu
Akşemsettin Anma Günü: Mayıs Ayı Son Pazar Günü / Göynük
Şehriman Anma Günü: Temmuz Ayı 1. Pazar Günü / Mudurnu
Tekke Ümmi Kemal Günü: Temmuz Ayı ilk Cuma Günü / Bolu
Tokad-i Hayrettin Günü: Temmuz Ayı 3. Pazar Günü / Bolu
Ahilik Haftası: Eylül Ayı 3. Haftası / Bolu

Bolu'da Ne Yenir?

Aşçılık deyince ülkemizde herkesin aklına Bolu gelir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Yüzyıllardır Osmanlıda sarayda Aşçılık yapanlar Bolu-Mengen kökenliymiş. Sebebi de Mengen den alınan bir iki kişinin sarayda aşçılık yaptıktan sonra saray mutfağında sürekli kendi hemşerilerini yetiştirmesi sonucu Bolu ili aşçılıkta büyük isim yapmış ustaların yetişmesine vesile olmuştur. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliymiş. Günümüzde turistik tesislerin birçoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.

Turizmi canlı bir şehir olan Bolu, başlıca yöresel yemekleri;

Mengen Çorbası: Bolu’ya has bir lezzet olan Mengen Çorbası kuşbaşı et, pirinç, çeşitli sebze ve baharatlarla yapılan bir yemektir.

Abant Kebabı: Patlıcanın içerisine bonfile, bezelye, domates, patates ve baharatlar konularak yapılan lezzetlerindendir.

Bolu Köftesi: Bolu ismiyle meşhur olan köfte şehre gelenleri tadıyla kendisine çekmektedir.

Mengen Pilavı: Pirinçle birlikte kuşbaşı et, soğan, domates, mantar gibi sebzelerin olduğu lezzetli yemeklerindendir.

Tirit: Haşlanmış kazdan yapılmaktadır. Kaz önce haşlanır daha sonra fırında kızartılır. En son safhada ise didilerek lavaşların arasına doldurulur.

Gölcük Böreği: Böreğin içine mozerella peyniri, kuzu kıyması, patlıcan gibi iç malzemeleri konularak yapılmaktadır.

Ayrıca; Ekmek atımı (gözleme), cevizli çörek, paşa pilavı, kedi batmazı, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, Mengen kuzu güveç, çantıklı pide, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, bakla çullaması Bolu mutfağının diğer lezzetleridir.

Bolu Hediyelik Ne Alınır?

Bolu çikolatası, Çam kolonyası, kabaklı gözlemesi, çam balı, kaymağı, tereyağı, saray helvası, köpük helvası, fındık şekeri, şeker fasulyesi, ipek oyaları, deri ve bakır eşyaları, el dokumaları, torbaları ve kilimleri hediyelik olarak satın alınabilir.

Bolu Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Bolu Valiliği

Adres: Tabaklar Mah. İzzet Baysal Cad. No: 2 Merkez/BOLU
E-Posta: bolu@icisleri.gov.tr
Telefon: 0374 215 37 60
Belgegeçer: 0374 218 13 11

Bolu Belediyesi

Adres: Büyük Cami Mah. İzzet Baysal Cad. No: 99 BOLU
Tel: 444 26 58
Faks: 0374 217 00 64
Whatsapp Destek Hattı: 0506 838 14 00

Bolu Emniyet Müdürlüğü

Adres: Sağlık Mahallesi Poyraz Sokak No. 25 14300 Merkez
E-Posta: bolu155@egm.gov.tr
Tel: 0374 215 37 21 - 22 - 23
Fax: 0374 215 52 63

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite

Adres: Alpağut Mah. İzzet Baysal Devlet Hastanesi Bulvarı, Ağaçcılar Mevkii No:72 BOLU
Tel: 0374 270 45 75
Faks: 0374 275 30 47
E-Mail: boludhs3.info@saglik.gov.tr
Whatsapp Hattı: 0505 195 04 44

Bolu Defterdarlığı

Adres: Tabaklar Mahallesi, Çavuşlar Sk. No:3 BOLU
Telefon: 0374 215 03 18 – 19 – 20
Faks: 0374 215 03 24
Posta: boludef@maliye.gov.tr

Bolu Tapu Müdürlüğü

Adres: Sağlık Mahallesi Şehitler Cd.NO:58 / Bolu
Telefon: 0374 280 10 35
Faks: 0374 215 12 72
Email: bolu-tsm@tkgm.gov.tr

Bolu Kadastro Müdürlüğü

Adres: Sağlık Mahallesi Şehitler Caddesi No: 58 Merkez/BOLU
Telefon: 0374 280 10 00
Faks: 0374 215 52 94
E-mail: bolu-km.@tkgm.gov.tr

Bolu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Tabaklar Mah. Hattat Emin Barın Cad. No: 26 Merkez/BOLU
E-Posta: ilnufus@bolu.gov.tr
Telefon: 0374 212 65 96
Belgegeçer: 0374 215 19 68

Bolu Haritası

Haritayı Göster