Adalet Bakanlığı Adli Sicil Kaydı Sorgulama
e-Devlet Kapısı üzerinden halk arasında sabıka kaydı diye bilinen "Adli Sicil Kaydı Sorgulama" sını aşağıdaki linkten e-Devlet web sitesine giderek kolayca yapabilirsiniz. Bu hizmet ile Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü merkez veri tabanındaki adli sicil ve arşiv kayıtlarınızı sorgulayabilirsiniz. Resmi ve özel kurum ve kuruluşlara vermek üzere Adli Sicil Kaydı Belge (Sabıka Kaydı) oluşturabilirsiniz. Yabancı Ülkelerde kullanmak üzere yabancı dilde tercümeli belgede oluşturabilirsiniz.
Bu linkten gittiğiniz zaman önce uyarıları okuyup onaylamanız gerekiyor. Onaylama sonunda Adlî Sicil Kaydı Sorgulama Formuna yönlendirileceksiniz. Sayfanın üst kısmında sorgulamaya esas bilgilerinizin dökümü gelecek. Önce bunları dikkatli bir şekilde kontrol ediniz. Daha sonra alta forma geçerek burada Kurum Türü (Resmi, Özel, Yabancı Ülke/Tercümeli) birini seçmeniz gerekiyor. Bu yapacağınız seçime göre Belgenin Neden Verileceği seçenekleri içinden seçim yapmanız gerekiyor. En alta ise vereceğiniz kurumun adını yazmanız gerekiyor. Bir sonraki sayfada otomatik oluşturulan "Adli Sicil Kaydı"nızı ekranın sağ üst köşesinde yer alan "Dosyayı İndir" butonuna basarak bilgisayarınıza indiriniz. Daha sonra belgeyi yazıcıdan basabilirsiniz.
Adli Sicil Kaydı Belgesinin Doğrulanması
Kişilerin e-Devlet Kapısı üzerinden aldıkları "Adli Sicil Kaydı Belgesi" verildiği resmi veya özel kurumun yetkilileri, yine e-Devlet Kapısı üzerinden (aşağıda sayfanın linki verilmiştir) belge sahibinin T.C. kimlik numarasını ve belge üzerindeki bu barkod numarasını girmek suretiyle adlî sicil belgesinin aslını görüntüleyerek doğrulayabilmektedir.
e-Devlet Kapısı Adli Sicil Kaydı Sorgulamasında Dikkat Edilecek Hususlar:
- Bir günde (24 saat) içerisinde en fazla 4 adet belge oluşturulabilirsiniz. Oluşturduğunuz belgenin istediğiniz kadar dökümünü alıp, aynı özellikleri haiz kurumlar için kullanabilirsiniz.
- Formu doldururken oluşturulacak belgenin ne için kullanılacağı bilgisi önemlidir. Sorgulama yapmadan önce "Belgenin Neden Verileceği" alanını dikkatli seçiniz.
- Oluşturulacak sonuç belgesi, belge üzerindeki "Barkod Numarası" ve "T.C. Kimlik Numaranızı" paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından "Adli Sicil Doğrulama" hizmeti ile görüntülenebilecektir.
- Oluşturulan adli sicil sonucu ile ilgili tereddütleriniz var ise öncelikle bulunduğunuz yerin mahalli adli sicil bürosuna, tereddütlerinizin giderilmemesi halinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne başvurunuz.
- Adli sicil ve/veya arşiv kaydınızın bulunmaması halinde Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Flemenkçe, Danca ve Portekizce dillerine tercüme edilmiş sorgulama sonucu alabilirsiniz.
-Adli sicil ve/veya arşiv kaydınız bulunması halinde bulunduğunuz yerin mahalli adli sicil birimine veya Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvurunuz.
- Yabancı dile tercüme edilmiş sorgulama sonucuna apostil şerhi verilmesinin istendiği durumlarda; en yakın Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.