Gümrük ve Ticaret Bakanlığı | E-İhale (Elektronik İhale-TASİŞ)

Araç ve Eşya Satış;

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı E-İhale (Elektronik İhale) uygulamasını başlatmıştır. Bu uygulamanın amacı; 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelen eşyanın satışlarının elektronik ortama taşınarak satışlara katılan kişi sayısı ile rekabetin daha da arttırılması ve bu suretle tasfiyelik eşyadan elde edilen gelirlerin artırılmasıdır.

 

Elektronik ihale (e-ihale) hakkında detaylı bilgi:

1- Elektronik ihalenin (e-ihale) amacı nedir?
4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelen eşyanın satışlarının elektronik ortama taşınarak satışlara katılan kişi sayısı ile rekabetin daha da arttırılması ve bu suretle tasfiyelik eşyadan elde edilen gelirlerin artırılması amaçlanmaktadır.

2- Tasfiye işletme müdürlüklerinde yapılan tüm satışlara elektronik ortamda teklif verebilir miyim?
E-ihale uygulaması ilk etapta, Ergazi Tasfiye İşletme Müdürlüğünde yapılan araç satışları ile başlayacak ve yıl sonuna kadar diğer işletme müdürlüklerinde yapılan araç satışlarında, 2015 yılında da tüm işletme müdürlüklerinde yapılan eşya satışlarında uygulanacaktır. Bu nedenle, elektronik ortamda teklif sadece e-ihale yoluyla satışa sunulan eşya/araçlar için verilebilmektedir.

3- Elektronik ihaleye girebilmek için ne yapmam gerekiyor?
Elektronik ihaleye girebilmek için ana sayfadaki “Üye ol” bölümünden kayıt olunması ve ihalesine katılmak istediğiniz araçlar için gerekli teminat bedelinin e-ihale uygulaması için döner sermaye adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Tüzel Kişilerin üye olma aşamasında Tüzel Kişi Bilgilerinin doldurulmasının ardından Tüzel kişiyi temsile yetkili kişi tarafından “Üyelik Başvuru Formunun” imzalanarak iadeli taahhütlü olarak Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu İşletme Müdürlüğü tarafından “Üyelik Başvuru Formu”ndaki bilgilerin kontrol edilmesinin ardından tüzel kişi üyelik bilgileri aktive edilecektir. Tüzel kişi üyelikleri aktive edilene kadar üyelik askıda olacak, askıda bulunan üyeliklerden ihaleler için teklif verilemeyecektir.

4- Sisteme üyelik için herhangi bir ücret ödenmesi gerekiyor mu?
Hayır. Sisteme üyelik ücretsizdir.

5- Üye olmadan ihalelere katılabilir miyim?
Hayır. İhalelere katılabilmek için e-ihale sistemine kayıt olmak zorunludur.

6- Sisteme üye olmadan da ihalesi yapılacak araçların bilgilerini görebilir miyim?
Evet, e-ihale ana sayfasından “Güncel İhaleler” bölümünü tıkladığınızda üye olmadan da ihalesi yapılacak araçları görebilirsiniz.

7- Elektronik ihaleye girebilmek için gereken teminat tutarı nedir?
İhale teminat bedeli ihaleye vereceğiniz teklifin %10’udur. Azami teminat tutarı idare tarafından araç için belirlenen eşya satış bedelinin %10’ undan fazla olamaz. Azami teminat tutarı ise 100.000 TL’den fazla olamaz.

Örnek: 100.000 TL’den satışa çıkan bir araç için azami teminat tutarı 10.000 TL’dir. Kişi bu araç için 50.000 TL teklif verilmesi halinde 5.000 TL’lik teminatının bulunması yeterli olacaktır. Üyenin bu araç için 100.000 TL ve üzeri teklif vermesi halinde ise aranacak teminat tutarı 10.000 TL olacaktır. 1.000.000 TL ve üzeri satışa esas bedelli ihalelerde azami teminat tutarı 100.000 TL olacaktır.

 

8- Teminat bedelini nasıl ve nereye yatırmam gerekiyor?
Üyeler tarafından sistem üzerinde kullanılacak teminat ve satış bedelleri Vakıfbank Hesap No: 00158007301516475 (IBANTR36 0001 5001 5800 7301 5164 75) iban veya hesap numaralarına havale, EFT, ATM ya da şubeden yatırılabilmektedir. Hesaplara yatırılan tutarlar e-ihale kullanıcı hesaplarına tanımlanmaktadır. (EFT işlemlerindeki gecikmeler bankanın sorumluluğunda bulunmaktadır.)

9- Kredi kartı ile teminat yatırma imkânım var mıdır?
Kredi kartı ile teminat yatırma imkânı bulunmamaktadır.

10- Teminat yatırırken nelere dikkat etmem gerekiyor?
Teminat bedelini şube ve ATM’lerden yatırırken TC kimlik numaranız ile birlikte yatırmanız, EFT yolu ile yatırılacak miktarlar için ise transfer edilecek tutarın ihaleye girecek kişi adına açılmış banka hesaplarından yatırılması gerekmektedir. Üyeye ait olmayan hesaplardan yapılan EFT ve havaleler kullanıcı hesaplarına tanımlanmayacaktır.

11- Elektronik ortamda satışa konu eşyaya ne zamana kadar teklif verebilirim?
Satışı yapılacak olan aracın ihale bitiş saatine kadar yeter teminat bulunması halinde teklif verebilirsiniz. İhaleler yayın için onay verildikleri günün ertesi saat 12:00’da başlayıp 7 gün sonra saat 12:00’da sonlanmaktadır. İhale bitimine 1 saatten az kala verilen her teklif tüm üyeler için ihale süresini 30 dk, ikinci ve üçüncü teklifler 15 er dk. uzatır. Bir ihalenin süresi toplamda en çok 1 saat uzayabilir.

12- Teklif vermede herhangi bir sınırlama var mı?
Teklif verme sayısında herhangi bir sınırlama olmamakla birlikte her yeni teklifiniz bir önceki teklifinizden daha yüksek miktarda olmalıdır. Teklifler ve teklif artışları 100 TL ve katları olarak yapılır.

13- Verdiğim teklifler gizli tutuluyor mu?
Evet. İhaleler kapalı teklif usulüne göre yapılmaktadır. İhaleye verilen teklifler veri tabanında şifrelenmiş bir şekilde tutulmakta, teklif verme süresi bitmeden herhangi bir idari personel ya da üçüncü kişi tarafından görüntülenememektedir.

14- İhale süresinin uzadığından nasıl haberdar olurum?
İhale süresinin uzadığı hallerde sistem ihalelere teklif veren kişileri e-posta yoluyla bilgilendirmektedir.

15- Yatırmış olduğum bedelin tarafıma iadesi nasıl olacaktır?
Yatırdığınız teminatı e-ihale sistemi içerisinden tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz. Talepler değerlendirdikten sonra sisteme tanıttığınız banka hesabınıza iade edilmektedir.

16- Elektronik ortamda vermiş olduğum tekliften vazgeçebilir miyim?
Elektronik ortamda verilmiş olan teklif geri alınamamaktadır.

17- İhale sonucunda ihaleyi kazandığımı nasıl öğrenebilirim?
Kullanıcı ekranınızdan bulunan “Kazandığım İhaleler” bölümünden ihale sonucunu öğrenebilirsiniz. Tarafınıza ayrıca e-posta/SMS ile bilgilendirme yapılacaktır.

18- İhale sonucunda aracın kaça satıldığını öğrenebilir miyim?
İhalenin tamamlanmasının ardından ihale detayında aracın kaça satıldığına ilişkin bilgiler yer alacak olup ayrıca sonuçlar e-ihale ana sayfasında sonuçlanan ihaleler bölümünde yayınlanacaktır.

19- Teklif verdiğim ihaleyi kazanamazsam ne olacak?
İhaleyi kazanamadığınız durumlarda teklif verdiğiniz ihaleler e-ihale sistemi üzerinde bulunan “Kaybedilen İhaleler” bölümünde listelenir. Kaybedilen ihale için bloke edilen teminatlar sistem üzerinde serbest bırakılır.

20- İhaleyi kazanmam halinde ihale bedelini nasıl yatıracağım?
İhale bedelinin ihaleyi kazandığınız bilgisinin size iletilmesinin ardından 7 gün içinde 6 numaralı maddede belirtilen banka hesap numaralarına yatırılması gerekmektedir. Bedel yatırıldıktan sonra üyelerin e-ihale sisteminden ödemeyi onaylaması gerekmektedir.

21- Teminatımın satış bedeline mahsubu mümkün mü?
Kazandığınız ihale için sistemde bloke edilen teminatı ödeme aşamasında mahsup edebilirsiniz.

22- İhalesini kazandığım aracı nasıl teslim alabilirim?
İhalesini kazandığınız aracın bedelini bankaya yatırdıktan sonra sistem üzerinden ödeme onayı yapmanız gerekmektedir. Ödeme onayı aşamasında onayladığınız satış şartnamesinin ıslak imzalı bir örneği satışı yapan birime iadeli taahhütlü posta ya da elden ulaştırılmadan teslim işlemlerine başlanmaz. Satış şartnamesinin ihaleyi yapan birime ulaşmasını müteakip teslim evrakları hazırlanarak iadeli taahhütlü ya da talep etmeniz halinde elden teslim edilecektir. Teslim evrakları ile başvurmanız halinde aracı bulunduğu yerden teslim alabilirsiniz.

23- Ödeme için ek süre talep edebilir miyim?
7 günlük süreye ek olarak bir defaya mahsus olmak üzere 7 günlük ek süre talep edebilirsiniz. Ek süre 7. günün sonunda işlemeye başlar. Ek süre talepleri e-ihale sistemi üzerinden alınır ve 7 günlük gecikme zammı 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanarak satış bedeli üzerine eklenir. Bu sürede ihale bedeli yatırılmazsa güvence bedeli döner sermayeye gelir olarak kaydedilir. 7 günlük sürenin son günü tatil gününün son gününe rastlar ise süre takip eden ilk iş gününün sonuna kadar uzatılır.

24- İhaleler iptal edilebiliyor mu?
İhaleler idare tarafından her aşamada iptal edilebilir. İhaleyi kazananlar ise belirli şartların oluşması halinde idareye başvurarak ihalenin iptalini talep edebilir. İptal talepleri idare tarafından değerlendirilir ve sonuçlanır.

e-ihale
T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı E-İhale uygulamasında ekran görünümü.