Sürücü Belgesi Randevu Alma (Nüfus)
İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinden sürücü belgesi randevu alma işlemi 2 şekilde yapılmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu web portalı üzerinden online veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezini arayarak telefonla randevu alabilirsiniz.
Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama (e-Devlet)
Bu hizmeti e-Devlet üzerinden kullanarak, kendi adınıza ya da vasisi/velisi olduğunuz kişi adına yapılan sürücü belgesi başvurularının durumunu sorgulayabilirsiniz.
Sürücü Belgesi Alırken veya Yenilerken Ödenen Ücretler
Eski tip ve yeni tip sürücü belgelerini (ehliyet) yenilerken Vakıf Hizmet Bedeli ve Değerli Kağıt Bedeli ödenmektedir. İlk defa sürücü belgesi alırken veya mevcut ehliyetinize sınıf ekleme işlem yaparken Vakıf Hizmet Bedeli, Değerli Kağıt bedeli yanında Sürücü Belgesi Harcı da yatırmak gerekmektedir. Güncel ücretleri görmek için "Randevu Portalı Ödeme" bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Sürücü Belgesi Başvurusu Sırasında İstenilen Belgeler;
- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
- Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
Ehliyet Yaşı - Sürücü Belgesi Almak İçin Yaş Şartları;
1) M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16,
2) A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18,
3) A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20, gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21,
4) C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21,
5) D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını bitirmiş olmaları gerekmektedir.
Sürücü Belgesi Randevusu Alırken Dikkat Edilecek Hususlar;
Aldığınız Randevuya Gidemeyecekseniz
Aldığınız randevuya gidemeyecek olursanız; randevu tarihinden en az iki gün önce randevunuzu iptal etmeniz gerekmektedir. İptal işlemi yapmadan randevulara gitmediğiniz takdirde; aynı veya farklı bir belge tipi için 1 ay boyunca yeni bir randevu alamazsınız. Sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşamamak için; aldığınız randevu tarihini takip ediniz ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda ise; randevunuzu aldığınız tarihten en az iki gün önce iptal ediniz.
Sürücü Belgesi Başvuru Ücreti
02.04.2018'den itibaren Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), Pasaport ve Sürücü Belgesi başvuru bedellerinin sürücü belgesi başvurusundan önce vergi dairelerinin ilgili birimlerine, veya "Anlaşmalı Bankalara" veya "İnternet Vergi Dairesi" üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla yatırılması gerekmektedir. Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde dairede gösterilmek üzere muhafaza edilmelidir.
Vakıf Hizmet Bedeli Nereye Yatırılmalıdır?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 131. ve Geçici 22. maddesi gereğince Sürücü Belgesi “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına yatırılması gerekmektedir. "Vakıf Hizmet Bedeli" ödemelerini Vergi Daireleri almamaktadır. Bu sebeple Sürücü Belgesi “Vakıf Hizmet Bedeli” aşağıda belirtilen “Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına” yatırılmalıdır.