İlin Adı: HAKKARİ - (Hakkari ilinin 3 adet ilçesi vardır.)
Hakkari İlçeleri: Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova
Hakkari Plaka Kodu: 30
Hakkari Telefon Alan Kodu: 438
Hakkari Nüfusu: 286.470
Hakkari Bölgesi: Doğu Anadolu
Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinin en uç noktasında yer alan, dört bir yanı heybetli dağlarla çevrili Hakkari, Anadolu ve Mazopotamya da yer alan coğrafi konumuyla birçok topluluğa vatan olmuştur. Günümüzde kent, sıcakkanlı halkı ve güzel doğasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Hakkari Tarihi
Hakkari Şehrin Adı Nereden Geliyor ?
Hakkari adı, bu Van gölü güneyinde ve güneydoğusunda yaşayan göçebe bir aşiretin adıdır. Bu aşiret adından alarak Araplar bu bölgeye Hakkariye adı olarak “Hakarların şehri” demişlerdir. Osmanlı Devleti’nde Türkler toprakları ele geçirdiğinde bu yerde “Hakkariye Beyleri” vardır. Hakkariye Beylerine dayanarak bu bölgeye “Hakkariye” denmiştir. Halkın dilinde zamanla bu kelime Hakkari olarak değiştirilmiştir.
Hakkari Şehrinin Tarihi
Türkiye’nin yüksek, sarp, dağlık ve nüfusu en az ilimizdir. En büyük Dağı Cilo’da Reşko doruğudur. Çok eski çağlardan beri yerleşme yeri olan Hakkari dağlarında ilk çağ resimleri bulunmuştur. Tarihi İ.Ö. 260 dönemlerinde bu bölgede Sümer ve Akadların “lülibi” dedikleri halk yaşardı.
Urartı döneminde Hakkari çevresinde İ.Ö. 900-600 yıllarında büyük bir uygarlık gelişmiştir. Yüksekova bölgesinde, Asur ile Urartu arasında Musassır Beyliği’nin geniş bir kültürünün var olduğu Asur Karlı Sargon’un seferleri sonunda yazdırdığı yazıtlardan bıraktığı tasvirlerden anlaşılmaktadır.
Bölge uzun zaman İran, Arap, Selçuklu ve Karakoyunluların egemenliğinde kılmış, 1514’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Hakkari, 1915 yılında Rus işgaline uğramış, 1918’de kurtarılmıştır. 1933 yılında Van’a bağlı bir ilçe yapılmışsa da üç yıl sonra (1936) yeniden il olmuştur.
Hakkari'nin Coğrafyası
Hakkari, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır, Doğusunda Türkiye-İran sınırı, batısında Siirt ve Mardin, kuzeyinde Van, güneyinde de Türk-Irak sınırı ile çevrilidir. Hakkari yüzölçümü 7.179 kilometrekaredir.
Türkiye’nin en engebeli topraklarıyla en sarp dağlarının bulunduğu il topraklarını ünlü Hakkari Dağları kaplar. Çoğu yerde yükseltileri 3500 metreyi aşmaktadır. Kuzeydoğu Modur ve Mor dağları da 3800 metre yüksekliktedir. Çölemerik kasabasının güneydoğusundaki Cilo Dağları, 4000 metreden yüksektir. Bu kütlenin en yüksek yeri 4168 metredeki Gelyasin Tepesi’dir. Bu ve Sat Dağı’nda doruklar kar ve buzullarla kaplıdır. Çoğu yerde geçit vermezler. Onları aşılmaz duruma getiren engel, bu dağların yüksek oluşları değil, vadilerin dağları arasında yüzler hatta binlerce metreden çok derinlikteki uçurumlar halinde olmasıdır.
Bu yüksek dağlar arasında yine yüksek düzlükler de yer alırlar. Bunların başında Yüksekova (Geva Ovası) gelir.
İlin en önemli akarsuları; Zap Suyu ile Habur Çayı’dır. İkisi de Türkiye sınırları dışında Dicle Nehri’ne kavuşurlar. Zap Suyu, ülke dışında Büyük Zap adını alır.
Hakkari Dağlarının kimi yüksek kesimlerinde küçük buzul göllerine rastlanır. Gelyana Gölü başlıca gölllerindendir.
Hakkari İklimi
Hakkari ilinde karasal iklim hüküm sürmektedir. Bu nedenle kışları mevsimi soğuk ve sert geçer. Erken gelir geç gider. Kış sürekli kar demektir ve yağan kar kalın bir örtüye dönüşerek ulaşımı da engeller. Buna karşılık yaz mevsimi ise sıcak ve kuraktır.
Hakkari'nin Ekonomisi
Ülkemizde en az gelişmiş illerimizden biridir. Halkın çoğu hayvancılık ve ormancılıkla geçimini sağlamaktadır.
Hakkari'de uğraşıldığı takdirde birçok tarım ürünleri yetiştirilmektedir. İlin ekonomisinin temeli hayvancılığa dayanıyor. Yaylaları, çayır ve meraları ve suyu oldukça fazla olmasıyla birlikte. Koyun, keçi, sığır ve Arıcılık yapılarak geçimini sağlamakadır.
Hakkari Ulaşım
Hakkari Karayolu Ulaşımı:
Van-Hakkari arası kısa süreli otobüs yolculuğu ile ulaşılabilmetedir. Karayolu ile büyük kentlere de otobüs seferleri vardır.
Hakkari Otogarı Telefon Numarası: 0438 -
Hakkari Havayolu Ulaşım:
Hakkari'nin Hakkâri Yüksekova Selahaddin Eyyûbî Havalimanı var, ayrıca havayolu ile ulaşımı en yakın Van ilinden de sağlanıyor.
Hakkâri Yüksekova Selahaddin Eyyûbî Havalimanı Telefon Numarası: 0438 300 33 33
Van Ferit Melen Havalimanı Telefon Numarası: 0432 227 00 01
Sponsorlu Bağlantılar
Hakkari Gezilecek Yerler
Hakkari ili, tarihi ve turistik yerleriyle ulaşımı kolay olamayan illerdendir. Günümüzde bilinen olumsuz nedenlerden dolayı turizm sektörü gelişmemiştir.
Hakkari, 5000 yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişiyle, krater gölleri, kış-dağ sporları, avcılık bakımından zengin bir turizm potansiyeline sahip olmasıyla gezilecek yerlerine herkez gitmediği için merak edilmektedir. Hurri, Urartu, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı egemenlikleri altında, mağaralar içinde bulunan eşyalar ve kaya resimleriyle tarihinin eski olduğu bilinen Hakkari'nin gezilecek yerleri vardır. Hakkari, dört mevsimi bir arada yaşayan bir bölge olmasıyla gezilecek yerleri vardır.
Seyithan Gölü: Berçelan yaylasında bulunmaktadır ve ziyaretçileri gün geçtikçe artmaktadır.
Meydan Medresesi: Hakkari ili merkezinde Biçer mahallesinde yer almaktadır.
Kitabede kim tarafından yapıldığı belirtilmemekle beraber, Hakkari hükümetinin yöneticisi olan İzzetin oğlu İbrahim Bey tarafından yapılmış olabilir.
Cennet Cehennem Vadisi: Hakkari il merkezine 20 km mesafede bulunan içerisinde “Avaspı” denilen suyun aktığı Kırıkdağ, üst kısmında yayla, yayladan sonra “Cehennem” olarak bilinen buzullar bulunmaktadır.
Yurdumuzun pek az tanınan yörelerinden biri olan Cilo Dağları’ndaki bu buzullar, doğallığıyla gerçekten görülmeye değer bir güzellik.
Şemdilli Taş Köprüsü: Hakkari ili Şemdinli ilçesinde Nehri Köyü’ne Şemdinli Deresi üzerinde bulunmaktadır.
Cilo Bozları: 3500 yıllık Buzul Dağı’nın olduğu Cilo-Sat Dağların da 4 mevsimin bir arada yaşanmaktadır. Dağlarda buz kütlelerinden oluşan mağaralarda yer almaktadır.
Durankaya Yaylası: 2500 metre rakımlı bir yayladır. Yöre halkı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde hayvanlarını alıp yaylalara çıkmaktadır.
Yöre halkı bahar aylarında ailesini ve hayvanlarını alıp bu yaylalara giderler. Burada birkaç ay kalırlar. Özellikle İlkbahar ve Yaz aylarında buraya gelip çok güzel zaman geçirebilirsiniz.
Ore Şelalesi: Halk yaz mevsiminde serin havayı tercih ederek şelaleye akın etmektedir.
Buraya yaz aylarında çevre il ve ilçelerden birçok kişi akın etmektedir. Buraya gelip şelalenin serinliğinde oturup piknik yapabilirsiniz.
Mergan Vadisi: Vadinin soğuk suyu, havası ve yeşilliğiyle insanları kendine çekmektedir. Bahar mevsiminde halkı yaylada hayvancılık yapmaktadırlar.
Peri bacaları: Yavuzlar köyündeki peribacaları kent merkezinde, Hakkari Kapadokyası olarak bilinmektedir.
Hakkari Kayak Merkezi: Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Hakkari, il merkezinden 12 km mesafede yer alan Merga Bütan Yaylası‘nda inşa edilen Kayak Evi hizmet vermektedir.
Hakkari Şenlik ve Festivalleri
Ters Lale Festivali: Hakkari il merkezinde tahmini tarihle her yıl Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
Doğa Sporları Festivali: Hakkari ili Yüksekova ilçesinde tahmini tarihle her yıl
Haziran ayında düzenlenmektedir.
Hakkari Kar Festivali: Hakkari il merkezinde tahmini tarihle her yıl Mart ayında
düzenlenmektedir.
Hakkari'de Ne Yenir?
Hakkari Mutfağı
Hakkari, etrafı dağlarla çevrili bir kent olduğundan dağlar da yetişen her şey, yöre halkının besinini oluşturur. Sabah kahvaltısı otlu peynirsiz olmaz. Yemekleri ağırlıklı olarak etten yapılır baharat olarak sumak kullanılır ve bilindiğinin aksine acı hiç kullanılmaz.
Hakkari yöresel lezzetleri:
Lalaped Tatlısı,
Doleme,
Kıris,
Köftesir,
Soğani,
Doğaba,
İçli Köfte,
Çorti Aşı,
Sengeser
Otlu peynir,
Tandır Ekmeği,
Aside Tatlısı,
Keşkek,
Dewin,
Keledoş,
Kepaye ve Gulol eşsiz lezzetleridir.
Hakkari’den Ne alınır?
Yöre kültürünün simgesi olan kök boya ve yünden yapılan, Hakkari kilimleri, halıları, yünden yapılan çorapları ve gıda olarak Şemdinli Balı, Şemdinli Cevizi hediyelik satın alabilirsiniz.
Hakkari Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Hakkari Valiliği
Adres: Bulak Mah. İstiklal Cad. Hükümet Konağı No:17/Hakkari
Telefon: 0438 211 60 23 - 0438 211 37 73 - 0438 211 78 22
Mail: hakkari@icisleri.gov.tr
Fax: 0438 211 53 16
Hakkari Belediyesi
Adres: Bulak Mah. Bulvar Cad. Belediye Hizmet Binası
Telefon: 0438 211 61 81 - 0438 211 60 18
Faks: 0438 211 89 52 - 0438 211 61 89
Hakkari Emniyet Müdürlüğü
Adres: Halife Derviş Mahallesi Hakkari-Van Blv. No.144
Mail: hakkari155@egm.gov.tr
Telefon: 0438 211 65 31 - 0505 318 30 00
Fax: 0438 211 65 41
Hakkari Devlet Hastanesi
Adres: Dağgöl Mah. Çevre Yolu Üzeri Merkez / HAKKARİ
Tel: 0438 211 60 67
Fax: 0438 211 72 73
Hakkari Defterdarlığı
Adres: Bulak Mahallesi Konak Caddesi Defterdarlık Hizmet Binası 30000 / HAKKARİ
Telefon: 0438 211 34 39 - 0438 211 29 15
Fax: 0438 211 69 45
Hakkari Tapu Müdürlüğü
Adres: Pevlivan Mah Mühürdaroğlu Cad.Hizmet Binası 1 kat Hakkari
Telefon: 0438 280 10 16
Faks: 0438 211 60 94
E-mail: hakkari-tsm@tkgm.gov.tr
Hakkari Kadastro Müdürlüğü
Adres: Pehlivan Mah.Mühürdar Cad.No:8/1-2 HAKKARİ
Telefon: 0438 280 10 10
Faks: 0438 211 80 69
E-mail: hakkari-km@tkgm.gov.tr
Hakkari İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Bulak Mah. İstiklal Cad. Hükümet Konağı Zemin Kat / Hakkari
Telefon: 0438 211 61 28
E-Posta: nufus@hakkari.gov.tr
Fax: 0438 211 62 89