Iğdır Şehir Rehberi

ığdır

Iğdır Hakkında

İlin Adı: IĞDIR - (Iğdır ilinin merkez ilçe ile birlikte 4 adet ilçesi vardır.)

Iğdır İlçeleri: Aralık, Karakoyunlu, Merkez ve Tuzluca

Iğdır Plaka Kodu: 76

Iğdır Telefon Alan Kodu: 476

Iğdır Nüfusu: 197.456

Iğdır Bölgesi: Doğu Anadolu

Iğdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan ilimizdir. Doğu Anadolu'nun Çukurova´sı olarak bilinen kent, tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve üç devlet ile sınırıyla konum açısından önemli illerimizden biridir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, Iğdır'ın her noktasından görülebilmektedir. Şehirde dört mevsim yaşayabilen leyleklerin yaşam yeri olmasıyla “Leylekler Şehri” olarak anılmaktadır.

Iğdır Tarihi

Iğdır Şehrin Adı Nereden Geliyor ?

Iğdır ilinin adı, köklü tarihi olan 24 Oğuz boyundan 21’ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den geliyor. Iğdır Beğ, dört kardeşin en büyüğü ve Aras havzası ve Azerbaycan beldelerine yerleşmişlerdir. Iğdır'ın manası "iyi, büyük, yiğit başkan, ünlü ve sahip" gibi anlamlara gelmektedir. Günümüzde de Iğdır ismi kullanılmaktadır.

Iğdır Şehrinin Tarihi

Iğdır, çok eski bir tarihe sahiptir. Bölgeye ilk yerleşenleri Hurrilerdir. Sonra Urartuların hâkimiyetine giren bölgeye daha sonra Asurlular ve Babilliler bölgeye egemen olmak isteseler de başarılı olamamışlardır.

Milattan önce 7. yüzyılda Perslerin istilasına uğramıştır. Milattan önce 4. yüzyılda Makedonya Kralı İskender, Persleri yenerek burasını ele geçirmiştir. Milattan sonra 2. yüzyılda bölge Roma İmparatorluğunun egemenliğine girmiş ve Roma ikiye bölününce Bizans’a katılmıştır.

Sultan Alparslan Iğdır’ı fethederek Türk topraklarına katmıştır. Kısa bir süre Gürcülerin elinde kalan kent, 13. yüzyılda Moğol istilasına uğramış ve sonra bölgeye Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safeviler egemen olmuştur. Sultan Süleyman zamanında düzenlenen İran Seferi sırasında fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bölge birkaç defa el değiştirmiş ve işgal altında kalmıştır. Ermeniler tarafından 1919’da işgal edilen Iğdır ili 13 Kasım 1920’de kurtarılmıştır.

Kars iline bağlı olan Iğdır, 27 Mayıs 1992 yılında il olmuş.

 

Iğdır'ın Coğrafyası

Iğdır, Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Kuzey ve kuzeydoğu sınırı, Aras Nehri ve Ermenistan sınırı, doğusunda Azerbaycan'ın Nahçıvan sınırı ve güneydoğusunda da İran sınırı yer almaktadır.

İl topraklarının güney ve batı kesimi yüksek dağlarla çevrili olup, kuzey-doğu kısımları ovalıktır. Ova ve dağlar arasında yükseklik oldukça fazladır. Doğu Torosların doğudaki uzantısı olan Karasu-Aras engebeli sıradağlarından oluşmaktadır. Başlıca dağlar; Perili Dağı ile Zor Dağıdır. Iğdır Ovasının Nahcıvan sınırına doğru uzanan yere Dil Ovası denmiştir ve Türkiye'nin en uç noktasıdır.

Kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri, Iğdır Ovasını suladıktan sonra ülke topraklarından çıkana kadar doğal bir sınır çizmektedir. Orta Toroslar ve Manzar Dağlarıyla, Karasu, Aras Dağları, Durak Dağı, Zor Dağı, Pamuk Dağı, Büyük Ağrı Dağı, Küçük Ağrı Dağı’dır.

Iğdır’ın İklimi

Coğrafî konum açısından karasal iklim hüküm sürüyor. Kışları soğuk geçmekte ve yazları sıcaklık oldukça yüksektir ve az yağmur yağmaktadır.

Iğdır'ın Ekonomisi

Iğdır ilinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Aras Nehrinin suladığı Iğdır Ovası, önemli bir tarım alanıdır. İklimin uygun olmasıyla ovada şeftaliden pamuğa kadar çeşit çeşit sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Bu tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, patates ve pamuk'tur.

Yaylalarıyla Iğdır’da hayvancılık önemli gelir kapısıdır. En çok koyun yetiştirilir ve canlı hayvan ticareti de yapılmaktadır.

Iğdır Ulaşım

Iğdır Karayolu Ulaşımı:

Ülkemizin hemen hemen tüm illerine ulaşımı sağlanmakta ve komşu ülkeler ile karayolu bağlantısı vardır. Nahcıvan sınır kapısı ise 1992 yılında açılmış ve belirli otobüs şirketleriyle Azerbaycan’a ulaşım sağlanmaktadır.

Iğdır Otogarı Telefon Numarası: 0476 -

Iğdır Havayolu Ulaşımı:

Iğdır'a İstanbul ve Ankara illerinden uçak seferleri düzenlenmektedir.

Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı Telefon Numarası: 0476 278 60 00

Sponsorlu Bağlantılar

 

Iğdır Gezilecek Yerler

Iğdır, yüksek dağlarla çevrili olmasıyla Doğu Anadolu bölgesinin en güzel kenti “Kaleler Şehri” ve “Leylekler Şehri” olarak anılan keşfedilmeyi bekleyen illerimizden biridir. Tarihte İpek Yolu’nun Iğdır'dan geçmesi de büyük öneme sahiptir.

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi: Ermeniler tarafında katledilen şehitleri sembolize etmektedir. Anıtın yerden yüksekliği 43,5 metre olmasıyla Türkiye’nin en yüksek anıtıdır. Müzede katledilenlerle ilgili bilgiler yer almaktadır.

Leylek Heykeli: Kente ilk girişte iki büyük Leylek Heykeli karşılamaktadır. Leyleklerin dört mevsim boyunca ilde yaşamasıyla “Leylekler kenti” olarak anılmaktadır.

Tuz mağaraları: Tuzluca ilçesinde bulunuyor. Günlük 60 ton tuz çıkarılmaktadır. Sağlık sorunlarına iyi gelmesiyle bilinen bu mağaraya solunum hastası olan kişiler gelmektedir.

Köroğlu Kalesi: Tuzluca ilçesinde yer almaktadır. Zamanında Köroğlu, kaleyi gözetleme kulesi olarak kullanmıştır.

Koçbaşı Mezar Taşları: Karakoyunlu devletinden kalmasıyla ilin tarih açısından önemini vurgulamaktadır.

Meteor Çukuru: Karakoyunlu ilçesine bağlı Korhan Yaylası’nda yer alan bu çukur 1892 yılında bir gök taşının düşmesiyle meydana gelmiştir.

Gökdekli Kümbeti: Aralık ilçesinde bulunan kümbet, yöre halkı için önemli bir yere sahip olan Hacı İbrahim Gökdek adına yaptırılmıştır.

Ahura Harabeleri: Aralık ilçesinde Yakup Vadisinde yer almaktadır.

Iğdır Kervansarayı: İl merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Harmandöven köyünde yer almaktadır. Buradan geçen kervanların konaklama yeri olarak kullanılmıştır.

Karakale Harabesi: Tuzluca ilçesinde Ermenistan sınırında yer alıyor. Bölgedeki en eski yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

Hacı İbrahim Gödekli Kümbeti: Aralık ilçesinde bulunmaktadır.

Ahura Harabeleri: Aralık ilçesinde bulunmaktadır. Ağrı Dağının kuzey yamaçları üzerindeki Yakup Vadisinde tarihi kalıntılarıya gezilecek yerleri vardır.

Harmandöven Kervansarayı: Iğdır il sınırlarında bulunan kervanların konaklama yeri olarak kullanılmıştır.

Iğdır Kalesi: Ağrı Dağının yamacında bulunan diğer adıyla Korhan Kalesi, Oğuz Türkleri tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde defineciler tarafından perk kalıntılar kalmamıştır.

Karakale (Sürmeli Kalesi): Tuzluca ile Iğdır arasında bulunan Dede Korkut Hikayelerinde adı sıkça devamlı geçen bu kale, pek çok sayıda medeniyete hizmet vermiştir.

Asma Köyü Cami: Iğdır il sınırlarında bulunan gizemli bir camidir.

Aralık Ortaköy Cami: Aralık ilçesinde bulunan diğer adıyla Yetim Cami’dir.

Kul Yusuf Kümbeti: Iğdır il sınırlarında bulunan türbe harap durumdadır.

Aliköçek Çayı Köprüsü: Iğdır il sınırında bulunan başka adıyla Elli Küçe Köprüsü’dür.

Iğdır Şenlik ve Festivalleri

Nevruz Bayramı: Iğdır ilinde tahmini tarihle her yıl Mart ayında düzenlenmektedir.
Nahcıvan Kültür ve Dayanışma Festivali: Iğdır ili Nahcıvan ilçesinde tahmini tarihle her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Ağrı Dağı Korhan Yaylası Şenlikleri: Iğdır ilinde tahmini tarihle her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Iğdır Kayısı Festivali: Iğdır ilinde tahmini tarihle her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.

Iğdır'da Ne Yenir?

Iğdır Mutfağı

Türkiye’nin her şehrinde olduğu gibi Iğdır ilinin de kendine özgü yöresel lezzetleriyle, Doğu Anadolu Bölgesinde coğrafi konum itibariyle zengin mutfak kültürüne sahiptir. Iğdır mutfağı kırmızı et ağırlıklı olarak tahıllar ve eriştelerin olduğu yemekleri vardır.

Iğdır yöresel lezzetleri;
Bozbaş,
Hörre,
Lepeli Ekşili Pilav,
Katlet,
Patlıcan Reçeli ve Taş Köfte en meşhur lezzetleridir.

Iğdır’dan Ne Alınır?

Kaya Tuzu Lambası,
Iğdır Kayısısı,
Yünlü çorap ve Nebat Şekeri ile hediyelik olarak satın alınabilir.

Iğdır Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Iğdır Valiliği

Adres: Söğütlü Mahallesi Kurtuluş Caddesi No: 26 / IĞDIR
Telefon: 0476 227 71 79
Mail: igdir@icisleri.gov.tr
Faks: 0476 227 66 26

Iğdır Belediyesi

Adres: Bağlar Mahallesi. Atatürk Caddesi. No:1
Telefon: 0476 227 6553-54
Fax: 0 476 227 3744
E-mail: bilgiedinme@igdir.bel.tr

Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Konaklı Mahallesi, Doğu Beyazıt Yolu Üzeri, 76000 Merkez/IĞDIR
Mail: igdir155@egm.gov.tr
Telefon: 0476 225 10 20
Fax: 0476 225 10 39

Iğdır Devlet Hastanesi

Adres: Kışla Mahallesi. Melekli yolu Üzeri. IĞDIR / MERKEZ
Telefon: 0476 226 03 02 - 0476 226 03 03 – 0476 226 03 04 – 0476 226 03 05 - 0476 227 57 51
Faks: 0476 227 63 58
Mail: igdirdh@saglik.gov.tr

Iğdır Defterdarlığı

Adres: Bağlar Mahallesi Vali Konağı Yolu Caddesi No:120 MERKEZ / IĞDIR
Telefon: 0476 227 66 00 - 0476 227 66 01 - 0476 227 66 07
Faks: 0476 227 66 02

Iğdır Tapu Müdürlüğü

Adres: Bağlar Mah. Dr. Ahmet Sadık Cad. Merkez/IĞDIR
Telefon: 0476 280 10 00 - 0476 280 10 01
Faks: 0476 227 68 58
E-mail: igdir-tsm@tkgm.gov.tr

Iğdır Kadastro Müdürlüğü

Adres: Söğütlü Mah. Fevzi Çakmak Cad. No: 61 Merkez/IĞDIR
Telefon: 0476 280 10 32
Faks: 476 224 11 71
E-mail: igdir-km@tkgm.gov.tr

Iğdır İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Söğütlü Mah. İrfan Cad. Valilik Binası No: 23, Iğdır
Telefon: 0476 227 65 41
Faks: 0476 227 23 65

Iğdır Haritası

Haritayı Göster