İlin Adı: KARABÜK (Karabük ilinin merkez ilçe ile birlikte 6 adet ilçesi vardır.)
Karabük İlçeleri: Eflani, Eskipazar, Merkez, Ovacık, Safranbolu ve Yenice
Karabük Plaka Kodu: 78
Karabük Telefon Alan Kodu: 370
Karabük Nüfusu: 248.014
Karabük Bölgesi: Karadeniz
Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük, Osmanlı mimarisinin örneklerini taşıyan Safranbolu ilçesi ile tarihsel evleriyle turizmde adını duyurmuştur. Türk halkının tarihinde, sanayileşmeyi simgeleyen kent olmuştur. Cumhuriyetin ilk zamanlarında, Atatürk'ün sanayileşme yolunda aldığı karar ile Türkiye'nin ilk demir-çelik tesisinin yeri için coğrafi konumu ve stratejik uygunluğu ile Karabük ilini seçmiş ve bugünkü ekonomisine katkı sağlamıştır.
Karabük Tarihi
Karabük Şehrinin İsmi Nereden Gelir?
Karabük adını, bulunduğu coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, karaçalılık anlamında, Karabük adına kaynaklık yapmıştır. Bu bölgede yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaati adını almışlardır.
Karabük’ün Tarihi
Karabük tarihi kaynakların ve ilde arkeolojik kazı geçmişi olmaması ile tarihinin boşluğu vardır. Karabük ilçeleri Eskipazar ve Ovacık'da yapılan arkeolojik kazılar sonucu, eski yerleşimin Eskipazar ilçesinde Yazıboy köyü olduğu ortaya çıkmıştır.
İlkçağ'da Karabük, sırayla Hititler, Frig, Helenistik Krallıklar ve Romalılar yaşamıştır. Helenistik Krallıklar döneminde Bitinler, Roma'nin Batı Karadeniz Bölgesini (Paflagonya) ele geçirmesini önlemek için Eflani'de bölgenin savunmasını gerçekleştirmişlerdir. Roma'nın Karabük sınırlarında kurduğu kentler Eskipazar ilçesi sınırları arasında yer alıyor. Bu kentler, Hadrianapolis ve Kimistene yerleşme alanlarıdır.
Türkler, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi öncesinde de Anadolu'ya yerleşmişlerdir. Karabük iline ilk olarak, Selçuklular tarafından Türkler yerleşmiştir. Fatih Sultan Mehmet, 15. yüzyılın ikinci yarısında Amasra'yı fethedince, kentte bulunan Cenevizlileri İstanbul'a gönderirken, Eflani'de yaşayan Kıpçakları da Amasra kentine göndermiştir.
3 Nisan 1937'de Atatürk'ün talimatıyla, İsmet İnönü, hâlâ Karabük'ün en önemli geçim kaynağı olan Karabük Demir Çelik Fabrikası'nın temellerini attı.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile il olmuştur.
Karabük'ün Coğrafyası
Karabük Karadeniz Bölgesi'nde kıyıdan uzak ve iç kesimde olmasıyla farklı iklim türlerine rastlanmaktadır. Karabük ilinin yüzölçümü 1.376 kilometrekaredir.
Karabük, orman örtüsü ve birçok ağaç türleri vardır. Şehrin havası demir çelik fabrikaları olduğu için kötüdür.
Karabük’te doğal bir göl yok ve ilinin en önemli akarsuyu Filyos Irmağı’dır. Irmağın önemli kolu olan Araç ve Soğanlı çayları ilin önemli akarsularıdır.
Karabük İklimi;
Karabük'te kısmen Karadeniz ikliminin etkisi az görülmekte ve kıyıdan içeride kaldığı için, karasal iklimin özellikleri daha ağır basmaktadır. Kışları soğuk ve ilkbahar yaz ayları yağışlıdır.
Karabük'ün Ekonomisi
Karabük'ün ekonomisi ormancılık, tarım, organize sanayi, küçük sanayi, demir çelik sektörü, deri ve tekstil sanayisine dayalıdır. Tarımsal anlamda çok çeşitli meyve yetiştiriciliği, ormanlarla kaplı olmasıyla ormancılıktan sağlanmaktadır.
Karabük'te 1939 yılında kurulan Karabük Demir Çelik İşletmeleri'dir. Bu fabrikalarda çelik, demir, kütük, maden direği, metal, çelik döküm üretimi yapılarak Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Karabük Karayolu Ulaşımı:
Karabük’e hemen hemen her ilden ulaşım sağlanmaktadır. Otogar il merkezindedir.
Karabük Otogarı Telefon Numarası: 0370 415 70 60
Karabük Demiryolu Ulaşımı:
Tren ile Karabük'ten Zonguldak ve Ankara'ya ulaşım mümkündür. İstasyonun il merkezine uzaklığı 2 km’dir.
Karabük Tren İstasyon Telefon Numarası: 0370 415 77 73 - (Çalışma saatleri: 06.30 - 18.30)
Karabük Havayolu Ulaşımı:
Karabük’te havalimanı bulunmamaktadır. Karabük'e en yakın havaalanı 240 km mesafede bulunan Ankara ilindediır.
Ankara Esenboğa Havalimanı Telefon Numarası: 0312 590 40 00
Karabük Gezilecek Yerler
Karabük ili, M.Ö. 2500 yıllarında kente yerleşimin başlamasıyla sırayla Hitit, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerin izlerini taşıyor. Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarına sahip şehrin tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve antik kentleriyle gelen ziyaretçileri kendine çekmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan yerleşim alanı olarak kullanılan Karabük gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri vardır.
Safranbolu: İlçede 18 ve 20. yüzyıllar arasında yapılmış ve bu zamana kadar bozulmadan gelebilmiş tarihi Osmanlı evleriyle ünlü bir destinasyon olmuştur. 3000 yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçede Rumlar ve Osmanlıların mimarisinden ve kültüründen izler taşımaktadır. Bu dönemlerden kalma birçok mimari yapılara sahip olan Safranbolu, geleneksel Türk evlerini yansıtıyor. Safranbolu 1994 yılında UNESCO’nun koruma altına alınmıştır. Safranbolu mimari yapıları ve tarihi çarşılarıyla her yıl yüzlerce turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi: Karabük ili, ülkemizde ilk entegre demir-çelik sanayinin kuruluş yeridir. Sektörün geçmişten bugüne kadar olan ürün koleksiyonlarını sergileyebilmek için 1984 yılında açılmıştır.
Çitdere Tabiat Koruma Alanı: Ülkemizin muhteşem doğal yerlerinden biri Yenice ilçesi sınırlarında bulunuyor. Gezi ve araştırmalar için yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen tabiat alanıdır.
Hadrianapolis Antik Kenti: Eskipazar ilçesinde bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde önemli merkezlerinden olan kent birçok tarihi kalıntılardan oluşmakadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Tokatlı Kanyonu: Safranbolu ilçesinde yer alan Tokatlı Kanyonu, doğaseverlerin tercih ettiği bir yerdir. Birçok etkinliklerin yapıldığı kanyonda bunun yanı sıra muhteşem doğa manzarasını izleyebileceğiniz Kristal Cam Teras gelenlere görsel şölen sunmaktadır.
İncekaya Su Kemeri: Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alır. Osmanlı Dönemi’nde suyun karşıya taşınması için inşa edilmiştir. Tokatlı Kanyonu günümüzde ise doğa yürüyüşlerinin yapıldığı bir yerdir.
Mencilis Mağarası (Bulak Mağarası): Karabük’ün Bulak Köyü’nde yer alıyor. Uzunluğu 6 kilometreyi bulan mağara muhteşem atmoferiyle gelen ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Ulu Cami: Safranbolu’nun Kıranköy Mahallesi’nde yer alıyor. Rumlar tarafından yaptırılmış tarihi yapı eski ismiyle Aziz Stefan Kilisesi olarak biliniyor.
İzzet Paşa: Sadrazam Safranbolulu İzzet Paşa’ya ithafen yaptırılmıştır. Külliyeden oluşan cami kalem işleri ile süslüdür. Cami günümüzde hizmet veriyor.
Yörük Köyü: İl merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer alan eski Osmanlı evleriyle ünlü köy, Safranbolu’ya bağlı bir beldedir. 140 haneden oluşan birkaç yüzyıllık ahşap evleriyle 1997 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı olarak korunmaktadır.
Karabük Şenlik ve Festivalleri
Müzekent Doğa Ve Motosiklet Festivali: Her yıl Karabük ili Safranbolu
ilçesinde tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali: Her yıl Karabük ili Safranbolu
ilçesinde tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Karabük Bisiklet Festivali: Her yıl Karabük ili Safranbolu ilçesinde tahmini
tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Yenice Şeker Kanyonu Dağ Bisikleti Festivali: Her yıl Karabük ili Yenice
ilçesinde tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Karabük'te Ne Yenir?
Ülkemizin hemen her şehrinde olduğu gibi Karabük ilinin de kendine özgü mutfak kültürü vardır. Farklı yaşamları bünyesinde barındırmış şehir kendine özgü yöresel lezzetleriyle gelen ziyeretçilere eşsiz lezzetler tattırmaktadır.
Karabük yöresel lezzetleri;
Safranbolu bükmesi,
Kuyu kebabı,
Kara mancar,
Yaprak dolması,
Yayım (Ev Makarnası) perohi,
Bandırma,
Sini çöreği,
Çullu börek,
Bazlama,
Su böreği,
Safranlı zerde ve Haluşka yöreye has yemekleridir.
Karabük’ten Ne Alınır?
Turizmin her mevsim canlı olduğu Safranbolu'da, el sanatları ve hediyelik eşyaların üretilerek satıldığı birçok dükkan vardır. Karabük deyince aklımıza gelen Safranbolu, harika mimarisiyle Osmanlı evlerinin örneklerini taşıyan ilçe Karadeniz’in turizm merkezi konumundadır. Safranbolu evleri restore edilip yeme-içme ve eğlence mekanlarına dönüştürülerek gelen ziyaretçilerine hizmet sağlamaktadır.
Kastamonu dokumalarından yapılmış giysi ve örtüler,
Ahşap, seramik ve deri eşyalar,
Safranbolu evi maketleri alınabilecek hediyelik eşyalarıdır.
Karabük Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Karabük Valiliği
Adres: Yeşil Mahalle Atatürk Bulvarı No:92 Karabük Valiliği 78100
Mail: bilgi@karabuk.gov.tr
Telefon: 0370 413 04 00
Fax: 0370 412 76 54
Karabük BÜyükşehir Belediyesi
Adres: Bayır Mah. Menderes Cad. No: 4 Merkez / Karabük, 78100
Telefon: 444 21 78
E-mail: karabuk@karabuk.bel.tr
Karabük İl Emniyet Müdürlüğü
Adres: Üniversite Mahallesi Şehit Ateşe Reşat Moralı Bulvarı No:11/2 MERKEZ/KARABÜK
E-Posta: karabuk155@egm.gov.tr
Telefon: 0505 318 78 00-01/(0370) 415 71 30-35
Faks: 0370 424 64 80
Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Şirinevler Mahallesi, Alpaslan Cad. No:1, 78200 Merkez / KARABUK
Tel: 0370 415 80 00
Faks: 0370 412 56 28
E-Mail: karabukeah@saglik.gov.tr
Karabük Defterdarlığı
Adres: Ergenekon Mahallesi, Ömer Lütfü Özaytaç Cad. 78200 Karabük Merkez/KARABÜK
Telefon: 0370 415 18 10
Posta: permd78@maliye.gov.tr
Karabük Tapu Müdürlüğü
Adres: Yeşil Mahalle Atatürk Bulvarı No:92 Valilik Binası Kat:3 Merkez/Karabük
Telefon: 0370 780 10 75
Faks: 0370 424 21 30
E-mai: karabuk-tsm@tkgm.gov.tr
Karabük Kadastro Müdürlüğü
Adres: Valilik Binası Zemin Kat / Karabük
Telefon: 0370 280 10 39
Faks: 0370 412 06 62
E-mail: karabuk-km@tkgm.gov.tr
Karabük İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Karabük Valiliği Hükümet Konağı Kat 2 Merkez/KARABÜK
Telefon: 0370 415 22 08
Faks: 0370 412 74 05