Atakum Gezi Rehberi

 
atakum ilçesi

Samsun'un Gözde İlçesi Atakum

1993 yılında ilan edilen büyükşehir yasasına kadar Samsun il merkezini tek ilçe oluştururken, çıkarılan bu yasa ile birlikte merkez ilçe için İlkadım ve hemen komşu ilçe olarak da Atakum ilçesi ilan edilmiştir. Bu tarih ile birlikte Atakum ilçesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki merkez ilçelerden birini oluşturmaktadır. Bugün şehir merkezine tam olarak 5 kilometre mesafede bulunan Atakum, Atakent belde sınırına kadar büyük bir bölgeyi kapsamaktadır.

 

Atakum Tarihçesi

Atakum ilçesi tarih içerisinde çok uzun yıllar boyunca var olmuş bir idari alan olmamakla birlikte yine de sınırlarında bulunan topraklar, Samsun tarihinin önemli bölgelerini oluşturmaktadır. İlçe sınırları içerisinde bahsedildiği şekilde Atakent belde sınırına kadar olan topraklar bulunurken, sınır içerisinde yer alan Balaç Köyü eski zamanlarda tarım arazisi olarak kullanmış ve bugün ilçenin yerleşim alanı olarak kullanıma açılmıştır.

1993 tarihinde Samsun büyükşehir ilan edildiğinde aslında ilk olarak 1994 yılında kurulmuş bir Atakum belediyesi yer almaktadır ve bu belediye bir belde belediyesi olarak hizmet vermektedir. Daha sonrasında sınırları genişleyen ve nüfusu hızlı bir şekilde artarak yapılaşma açısından çok büyük bir gelişme kaydeden belde, Samsun'un İlkadım merkez ilçesi sonrasında yine diğer bir merkez ilçesi olarak belirlenmiştir.

Yine yakın tarihine bakıldığında, Atakum ilçesi Samsun halkının genellikle sahip olduğu geniş plaj ve temiz denizi ile birlikte yazlık olarak seçtiği bölgelerden birisidir. Fakat ilçenin oluşumu ile birlikte belde statüsünden çıkmasıyla alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin giderek gelişmesi sayesinde bugün dört mevsim yaşanabilecek bir şehir oluşturulmuştur. Yine de ilçede yaz turizmi yıllar boyunca her zaman gelişmiş ve ilçe sınırları içerisinde konaklama işletmeleri ya da plaj işletmeleri gibi işletenler açılmıştır.

Atakum Hakkında Güncel Bilgiler

Atakum ilçesi bahsedildiği şekilde eski zamanlarda Samsun ilinin yazlık bölgelerinden biri olurken bugün de hem yazlık hem de sayfiye olarak tercih edilen ve aynı zamanda elbette ki kentsel yaşam alanı olarak tercih edilen ilçelerinden birisidir. Eski dönemlerde de merkez ilçeye bağlı bir belde olurken, yaz turizmi açısından çok gelişmiş bir yapıya sahip olan ilçede bugün de özellikle birçok plaj ve Akdeniz keyfi yaşatan sahiller yer almaktadır. Yapılan son düzenleme ile birlikte ilçe statüsü verilmesi sayesinde bugün Atakum ilçe sınırları içerisinde Atakent, Altınkum, Kurupelit, Çatalçam, İncesu ve Taflan beldeleri bağlanmıştır.

Bugün kentleşme açısından çok büyük bir gelişim göstermiş olan Atakum ilçesi içerisinde son yıllarda hızlıca artan nüfus ile birlikte yaklaşık 250 bin kişi yaşamaktadır. İlçe bu yapısı ile birlikte her yıl daha fazla nüfusa sahip olarak merkez ilçeyi oluşturan İlkadım ilçesinin nüfusu ile yarışır haldedir. Bugün ilçenin belediye başkanlığını Cumhuriyet Halk partisi (CHP) adayı olarak 2019 yılında belediye seçimlerine giren ve başkanlık seçimlerini kazanan Cemil Deveci yürütmektedir. Ayrıca ilçe kaymakamlık görevinde Kemal Yıldız yer almaktadır.

Bugün Atakum ilçe sınırları içerisinde halen tarım arazileri yer almakla birlikte ilçe halkı hem tarım hem de şehir yaşamında ticaret ve hizmet sektöründe gelir elde etmektedir. Fakat bahsedildiği üzere kentte eski zamanlardan bu yana turizm tesisleri, plajlar ve konaklama işletmeleri gibi imkanlar bulunduğu için bugün halen deniz turizmi açısından Karadeniz'in en hareketli bölgelerinden biri olarak Atakum ilçesinde turizm sayesinde gelir elde eden birçok kişi bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Atakum İlçesi Ve Turizm

İlçe sınırları içerisinde turistik değer oluşturabilecek şekilde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bilhassa doğal güzelliği ile farklılık oluşturan noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar arasında da en önemli örneklerden birini Çakırlar korusu oluştururken, aynı zamanda sportif aktiviteler gerçekleştirilmesi açısından da ilçe sınırları içerisinde golf turizmi kapsamında hizmet veren tesisler yer almaktadır.

Geniş ve büyük bir ilçe sınırlarına sahip olan Atakum ilçesinde aslında tarihte Samsun ilinde yerleşik olarak hayata devam etmiş ilk insanların izlerini barındıran Akalan Kalesi gibi tarihi bölgeler de bulunmaktadır. Tarih içerisinde Selçuklu devleti ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından da hakimiyet sürülmüş bu topraklarda aslında İkiztepe gibi bölgelerde Hitit kalıntıları dahi yer almaktadır. Öte yandan ilçeye yakın mesafede bulunan Asarkale Sur kalıntıları, sarnıç kuyuları ve kale bölümleri ile birlikte yine yaklaşık 3000 yıllık bir sit alanı yer almaktadır.

Atakum Çakırlar Korusu

İlçe sınırları içerisinde doğal güzellik açısından büyüleyici bir görsellik oluşturan ve dört bir yanı yemyeşil manzara ile kaplı Çakırlar Korusu, hem tatil hem de piknik için tercih edilebilecek çok keyifli bir bölge oluşturmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nin yaşlı ormanları içerisinde bulunan bu koru dahilinde, belediye çalışmaları ile birlikte özel bir şekilde inşa edilmiş tenis kortları, piknik alanları, mesire noktaları, sosyal aktivite noktaları ve yürüyüş yolları gibi birçok eklenti sağlanmıştır.

Atakum Golf Turizmi

Dünyanın sayılı ve önemli sporlarından biri olan golf sporunun Atakum ilçesinde gerçekleştirilmesi açısından yakın tarihte 300 dönüm alan üzerinde 18 çukura sahip bir golf sahası kurulumu yapılmıştır. Samsun iline genel olarak hizmet veren golf kulübü, kapalı alanı ile birlikte tesis içerisinde fitness salonu, restoran ve golf kulübü yapılarını bir arada bulundurmaktadır. Dünyanın dört bir tarafından golf turizmi için Karadeniz bölgesini ziyaret eden kişilerin tercih edebileceği bu alan, teknik özellikleri açısından da yüksek niteliklere sahiptir.

Çobanlı Halk İskelesi

Atakum ilçesi Karadeniz Bölgesi’nde görülebilecek en uzun sahil şeridine sahip olmak ile birlikte bu sahil şeridi içerisinde de Çobanlı halk iskelesi; balıkçılık, sosyal etkinlikler, deniz keyfi veya deniz manzarası izleme gibi fırsatlar için halkın kullanımına sunulmuş 400 metre uzunluk ve 10 metre genişliğe sahip bir yapıdır. 365 gün 24 saat boyunca kullanılabilen iskelede özellikle Atakum ilçe halkı tarafından olta balıkçılığı yapılırken, aynı zamanda manzara eşliğinde kahvaltı gerçekleştirmek ya da fotoğrafçılık gibi birçok farklı noktada hem yerli hem de yabancı turistler tarafından da iskele tercih edilmektedir.

Atakum Sahilleri

Atakum ilçesi Samsun'da gece ve eğlence hayatının en hareketli bölgelerinden biri olarak, sahip olduğu Akdeniz sahillerine benzeyen tertemiz kumsalları ve denizi ile birlikte Karadeniz'in keyfini yaşamak için de özel bir bölge oluşturmaktadır. Sahil şeridi üzerinde yer alan upuzun kumsal dışında aynı zamanda bir yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve deniz manzarasına sahip restoran, kafe ve bar gibi işletmeler bulunmaktadır. Kilometreler boyunca kesintisiz şekilde ilerleyen Atakum sahilinde mavi bayrak sertifikası sahibi plajlar yer almak ile birlikte aynı zamanda birçok konforlu konaklama işletmesi hizmet vermektedir.

Atakum İlçe Mutfağı

Atakum çok eski ve köklü bir tarihe sahip olmamak ile birlikte bugün Atakum ilçe mutfağına bakıldığında da Samsun kültürünün net bir şekilde görülmesi mümkündür. Bu bağlamda da Atakum ilçesinde klasik olarak Samsun ilinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunan Bafra/Samsun yani Karadeniz pidesi ve baklalı sarma gibi örnekler bulunmaktadır. Ayrıca elbette şehrin meşhur yemeklerinden biri olan Oymaağaç kebabı veya Kaz pilavı gibi lezzetleri de deneyebilirsiniz.
Atakum ilçesinde gelişen şehir yapısı dahilinde açılan birçok restoran, geleneksel ev yemekleri sunan işletmeler ve gıda işletmeleri sayesinde örnek olarak mayalı hamurla Samsun yöresine ait şekilde yapılan haşhaşlı veya tahinli olarak seçilebilecek nokul gibi yemekler bulunmaktadır. Ayrıca sabah kahvaltısından akşam yemeğine her öğünde tercih edebileceğiniz turşu kavurması damakta ayrı bir tat bırakırken, mısır çorbası ve haluçka çorbası gibi lezzetleri de deneyebilirsiniz.

Samsun Atakum Ulaşım

Samsun ilinin Karadeniz sahilindeki ilçelerinden biri olan Atakum aynı zamanda bir turizm ilçesidir. Atakum'a şehir dışından ulaşım için İster Samsun Otobüs Firmalarını inceleyerek karayolu ile gelebilir, ister havayolunu kullanarak Samsun Havalimanına inebilirsiniz.