Samsun Şehir Rehberi

samsun ili

Samsun Hakkında

İlin Adı: SAMSUN (Samsun ilinin 17 adet ilçesi vardır.)

Samsun İlçeleri: 19.Mayıs, Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, Havza, İlkadım, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent

Samsun Plaka Kodu: 55

Samsun Telefon Alan Kodu: 362

Samsun Nüfusu: 1.335.7166

Samsun Bölgesi: Karadeniz

Samsun ili Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ve en gelişmiş şehridir. İl pidesi, tütünü ve pirinci ile meşhurdur. Samsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna şahitlik ederek önemli rol oynayan şehirlerinden biridir. Bunun yanında bölgenin turizm merkezlerinden olan kent, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile görmeye değer bir ilimizdir.

Samsun Tarihi

Samsun Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Samsun, İyonyalılar (Miletliler) tarafından kurulmuş ve “Amisos” adı verilmiştir. Türkler kenti fethedince yeni bir şehir kurmuşlar ve bu şehre “Canik ili” demişlerdir. Fakat şehrin adı sonradan “Samsun” ismini alarak şimdiki ismini almıştır.

Samsun'un Tarihi

Karadeniz’in orta kesiminde bulunan Samsun, İ.Ö. VII. Yüzyılında (İyonyalılar) Miletler tarafından kurulmuştur. IV. yüzyıldan sonra Pontos Krallığı’nın ve Mitridat Savaşlarının ardından Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.

XII. Yüzyılda kent, Selçuklu Kılıçaslan tarafından fethedilmiş ve 1419’da II. Beyazıt, Osmanlı ülkesine katmıştır.

Ankara Savaşı’ndan sonra yeniden çeşitli beyliklerin eline geçmiş ve 1418 yılında Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir.

Ulusal Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basmasıyla Milli Mücadele başlatılmıştır. Samsun ili 1923 yılın da il olmuştur.

Samsun'un Coğrafyası

Samsun, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Ordu, batısında Sinop, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Çorum, Amasya ve Tokat illeri ile çevrilidir. Samsun ilinin yüzölçümü 9.579 kilometrekaredir.

İlin yer biçimleri Doğu ve Batı Karadeniz bölümlerine bakarak yükseltisi az olan Orta Karadeniz Dağları, bu dağları yaran akarsuların (Kızıl ve Yeşil Irmaklar) açtığı dar vadiler boyunca uzanan ovalarla akarsu ağızlarındaki delta ovaları oluşturmaktadır.

Dağlar iki sıra halinde uzanırlar. Birinci sıradakilerinin yükseltileri daha azdır. Canik Dağlarının Batı uzantıları olan Sıralıdağ, Kocadağ ve Tütmen Dağı bunlar arasındadır. İkinci sıranın dağları, Çal Dağı, Kunduz Dağı, Tavşan Dağı ve Amasya il sınırındaki Akdağ ilin en yüksek noktasıdır.
Samsun İlinin önemli ovaları; Bafra Ovası, Çarşamba Ovası ve Akçay Ovası’dır.

 

Samsun İlinin önemli akarsuları; Kızılırmak, Yeşilırmak, Mert Irmağı, Kürtün, Terme Çayları, Abdal ve Karaboğaz Dereleridir.
Samsun İlinin gölleri; Balık, Dutdibi, Karaboğaz, Ladik, Kocagül, Dumanlı ve Akmaz’dır.
Samsun ilinde denize girmeye uygun plajlar; İlin başlıca plajları Mert Plajı, Atakum-Atakent Plajları, Yakakent, Alaçam, Fener Plajı, Bandırma Plajı, Bafra ve Terme sahilleridir.

Samsun iklimi

Samsun ilinin iklimi, sahilde ve iç kesimlerde farklılık göstermekte ayrıca, her mevsim yağışlı geçmektedir. Sahil kesiminde Akdeniz iklimi, iç kesimlerde ise İç Anadolu iklimi hüküm sürmektedir. Yaz mevsiminde, serin yağışlı ve nemli geçmektedir. Kış ayları da kar yağışlı, az soğuk ve bol yağışlı geçmektedir.

Samsun'un Ekonomisi

Samsun ilinin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Son yıllarda sanayi hızla gelişmektedir. Kara, hava ve deniz yolları ulaşım kolaylığı ile ticari açıdan hareketlidir.

Bafra ve Çarşamba ovaları ülkemizin en verimli ovalarının başında gelmektedir. Başlıca tarım ürünleri; pirinç, nohut, ayçiçeği, soya, fasulye, buğday, çavdar, yulaf, mısır, şekerpancarı, soğan, sarımsak, patates, her çeşit sebze ve meyveler yetişmektedir. Samsun ili Bafra ilçesi tütünüyle meşhurdur ve gelir kaynağıdır.

Samsun’un iklimi hayvancılığa müsaittir. Koyun, sığır, kıl keçisi ve kümes hayvanları beslenir. Ayrıca Arıcılık da yapılmaktadır.

Sakarya Ulaşım

Samsun Karayolu Ulaşımı:

Samsun şehirlerarası otobüs terminali merkez ilçe olan İlkadım da yer almaktadır.

Samsun Otogarı Telefon Numarası: 0362 465 60 91

Samsun Havayolu Ulaşımı:

Samsun Havaalanı il merkezine 19 km mesafede bulunan Çarşamba ilçesinde bulunuyor. Havalimanına özel ve belediye araçları ile ulaşım mümkündür.

Samsun Çarşamba Havalimanı Telefon Numarası: 0362 844 88 30

Samsun Demiryolu Ulaşımı:

Tren garı il merkezinde yer alır. Samsun ilinden Sivas ve Amasya demiryolu bağlantıları vardır. Bunun yanında kentte hafif raylı sistem ile Gar-üniversite arasında şehir içi ulaşım sağlamaktadır.

Samsun Tren Garı Telefon Numarası: 0362 233 50 02 - (Çalışma saatleri: 07.00-12.00, 13.00-18.30)

Samsun Denizyolu Ulaşımı:

Liman Samsun merkez de bulunup feribot seferleri Haziran-Ağustos aylarında düzenlenmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Samsun Gezilecek Yerler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında başlangıç noktası olan Samsun ili, Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş ve en güzel ilidir. Samsun, temiz plajları, doğal güzellikleri, kaplıcaları, tarihi ve zengin kültürüyle gezilecek yerleri görülmeye değer bir şehrimizdir.

Gazi Müzesi: Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun iline geldiğinde konakladığı otel burasıdır. Daha sonra müzeye dönüştürülmüştür.

Kabaceviz Şelalesi: Tertemiz havası ve görüntüsüyle gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.

Tekkeköy Mağaraları: Mağara olmasa da heykel yapıtları ile görülmesi gereken bir mekandır. Rumlardan kalan restore edilmiş tarihi evleri ilgi çeken bir yerdir.

Amisos Tepesi: İl merkezine 4 km mesafede olup, çıktığınızda görsel şölene şahit olacaksınız.

Bandırma Vapuru: Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren vapurun bire bir aynısı olmakla birlikte müze olarak kullanılmaktadır. İçerisinde balmumu heykelleri de vardır.

Ladik Gölü: Şehrin gürültüsünden uzaklaşacağınız ve balık tutabileceğiniz doğal güzelliktir.

Akdağ Kayak Merkezi: Ladik ilçesinde kış mevsiminde hafta sonunuzu kayarak geçireceğiniz bir yerdir.

Atatürk Anıtı: Samsun limanında yer alan anıt 1969 yılında açılmıştır. Samsun’un simgelerindendir.

Samsun Sahili: Sahili ile meşhur olan kentte her yerden suya girebilir denizin keyfini çıkartabilirsiniz.

Lerdüge Tümülüsleri: Betimler, bitkisel ve geometrik motifleriyle çevrili olan timülüs içerisinde tunç kandiller, şişeler ve altın süs gereçleri bulunmaktadır.

Amazon Adası ve Amazon Köyü: Amazon Adası sahilde yer ala ilin simgelerindendir.
Efsaneye göre; Karadeniz bölgesinde yaşadığına inanılan ve amazon savaşçı kadınların bal mumu heykelleri ve yaşam yerlerinin canlandırılmıştır. Amisos Tepesi’nden muhteşem manzarayı güzelleştiren görülmeye değer bir yerdir.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Amisos antik kentinin tarihi kalıntıları ve kentte olan bir mezar odasında bir erkek, bir kadın ve bir kız çocuğuna ait olan altın takılar “Amisos Hazinesi”dir.

Atatürk Evi Müzesi: 19 Mayıs Galerisi konseptiyle Eski Fuar alanında bulunan müze mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Samsun Kent Müzesi: İlkadım ilçesinde yer alan müze Samsun’un tarihi, kültürel, coğrafyasıyla ilgili bilgiler ve malzelemeler sergilenmektedir.

Sevgi Gölü: Yapay göl yöre halkının uğrak yerleri arasındadır. Güzdüz ve akşamları ayrı bir güzellikte olmasıyla huzurlu zaman geçireceğiniz bir yerdir.

İlkadım Anıtı: Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’ndan inerek kıyıya çıktığı iskelenin yerinin belli olması adına dayanışmayı simgeleyen ilin simgelerindendir.

Hayvanat Bahçesi: Karadeniz Bölgesinin hayvanat bahçesi, şehirde Sevgi Parkının yanında yer alır.

Atakum Sahili: Karadeniz’in en büyük sahilinde birçok tesisin bulunduğu denizi ve kumsalıyla suyun güneşin tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu: Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip kanyon son yıllarda turizmde adını duyurmuştur. Kanyon da tekne turuna çıkarak gezinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.

Kabaceviz Şelaleleri: Samsun’un doğal güzelliklerinden 60 metre yükseklikten akan şelale, dağcılık, trekking ve fotoğrafçıların uğrak noktasıdır.

Samsun Şenlik ve Festivalleri

Nebiyan Doğa Festivali: Her yıl Samsun ili 19 Mayıs ilçesinde tahmini tarih ile Kasım ayında düzenlenmektedir.
Karadeniz Kitap Fuarı: Her yıl Samsun ili Tekkeköy ilçesinde tahmini tarih ile Şubat ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali: Her yıl Samsun ili Atakum ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Tarihi Karadede Panayırı: Her yıl Samsun ili Bafra ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Akdağ Kültür Ve Sanat Etkinlikleri: Her yıl Samsun ili Ladik ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Vezirköprü Kültür Sanat Doğa Ve Turizm Festivali: Her yıl Samsun ili Vezirköprü ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Ladik Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Samsun ili Ladik ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Falcon Fest Ekstrem Sporları: Her yıl Samsun ili Vezirköprü ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Kapıkaya Doğa Sporları Ve Kültür Festivali – Kapıkayafest: Her yıl Samsun ili Bafra ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Yakakent Kültür Sanat Ve Deniz Oyunları Festivali: Her yıl Samsun ili Yakakent ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Bafra Bengü Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Samsun ili Bafra ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Doğa, Kültür, Sanat Ve Turizm Festivali: Her yıl Samsun ili Kocaali ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali: Her yıl Samsun ili Atakum ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Samsun Gençlik Festivali: Her yıl Samsun ili İlkadım ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Terme Oğuzlu Mahallesi Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Samsun ili Haziran ilçesinde tahmini tarih ile Şubat ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Alaçam Belediye Başkanlığı Hıdrellez Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Samsun ili Alaçam ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.

Samsun'da Ne Yenir?

Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ve büyük şehri olmasıyla geçmişten gelen kültürü ile mutfağı da oldukça zengindir. Kentin meşhur lezzetlerinin başında Bafra pidesi ve Çakallı menemeni yer almaktadır. İlin diğer meşhurları ise Tütün ve pirinç’tir.
Samsun’un yöresel lezzetleri:
Samsun Pidesi,
Döner,
Mısır Çorbası,
Turşu Kavurması,
Nokul,
Balkaymak Dondurması,
Çakallı menemeni,
İçli tava,
Kaz tiridi,
Palüze,
Çarşamba kıvratması,
Haluçka ve Kaymaklı Bafra Lokumu’dur.

Samsun’dan Ne Alınır?

Samsun iline yolunuz düştüğünde sevdiklerinize ve kendinize hatıra için yöreye has hediyelikler alabilirsiniz.
Samsun hediyelik gıda ve eşyalar;
Kaymaklı Bafra lokumu,
Tütün,
Keten bezinden giysiler,
Süt çökeleği,
Orak gömleği ve Yün kazak satın alabilirsiniz.

Samsun Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Samsun Valiliği

Adres: Kale Mahallesi Atatürk Bulvarı No:185 Hükümet Konağı 55030 İlkadım/SAMSUN
E-posta: valilik@samsun.gov.tr
Telefon: 0362 431 64 75
Belgegeçer: 0362 431 64 77

Samsun Büyükşehir Belediyesi

Adres: Pazar Mah. Necip Bey Cad. No:35 55020 İlkadım / SAMSUN
E-mail: info@samsun.bel.tr
Telefon: 0362 431 60 90
Fax: 0362 431 15 78

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Denizevleri Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı No:35 D:1.Kısım, 55200 Atakum/SAMSUN
Mail: samsun155@egm.gov.tr
Telefon: 0362 311 30 90
Fax: 0362 230 84 21

Samsun Gazi Devlet Hastanesi

Adres: Yenidoğan Mah. Aziziye Cad. No: 86 PK: 55070 İlkadım/SAMSUN
Telefon: 0362 311 30 30
Fax: 0362 230 79 60
E-posta: samsundh09@saglik.gov.tr

SBÜ Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Barış Bulvarı Kadıköy Mahallesi No: 199 PK: 55090 İlkadım / Samsun
Telefon: 0362 311 15 00 (Pbx)
Fax: 0362 277 88 65
E-posta: samsuneah1@saglik.gov.tr

Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Kale Mah. Gazi Cad. No:57 İlkadım /SAMSUN
Telefon: 0362 432 56 10 - 0362 432 97 10
Faks: 0362 435 72 73
E-mail: samsunvdb@gelirler.gov.tr

Samsun İlkadım Tapu Müdürlüğü

Adres: Liman Mah. Gezi Cad. No:10 Samsun
Telefon: 0362 280 16 65
Faks: 0362 445 22 60
E-mail: ilkadim-tsm@tkgm.gov.tr

Samsun Kadastro Müdürlüğü

Adres: Liman Mah.gezi Cad. No:10 Ilkadım/Samsun
Telefon: 0362 280 15 39
Faks: 0384 445 22 90
E-mail: samsun-km@tkgm.gov.tr

Samsun İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası, Kale Mahallesi Atatürk Bulvarı No:185 İLKADIM/ SAMSUN
Telefon: 0362 431 25 02
Belgegeçer: 0362 431 32 63

Samsun Haritası

Haritayı Göster