Karadeniz’de Giresun Adası
Havadan görünümü çokça ilginç olmakla beraber Türkiye’ye bağlı iki adadan biri olan Giresun Adası Karadeniz’dedir. Kıyıdan yaklaşık 1,6 kilometre açıktadır. Bununla birlikte Giresun şehrine bağlı olup 40.000 metrekarelik bir alandan oluşur. Karadeniz bölgesi özelinde farklı bir bölge görmek isteyenler için çokça tercih edilir. Özellikle yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak alanlarından olur. Piknik yapılacak uygun alanların bulunması ve çok sayıda nadir görülen bitki türleriyle merak uyandırır.
Giresun Adası Tarihi
Daha çok efsane anlatılarına sahip olan Giresun Adası’nın savaş tanrısı olarak bilinen Ares adına yaptırıldığına inanılır. Burada II Alexius zamanında kalma yapılar olduğu tahmin edilir. Sur kalıntıları, kuleler ve manastırla birlikte bazı temel ihtiyaç ürünleri bunu gösterir. Halihazırda koruma altında olan bir sit alanı hüviyetindeki adada çeşitli kültürel çalışmalar yapılmıştır.
Mitolojide Giresun Adası
Güneydoğu tarafında yer alan kartal gagası şeklindeki bir bölgenin koparak denize düşmesiyle oluşmuş olduğuna inanılır. Romalılar tarihi açısından önemli olup dört tarafının surlarla kaplı olduğu da var olan kalıntılarla anlaşılmaktadır. Doğu bölgesinde “Hamza Taşı” isimli bir dikit vardır. Burasının mistik bir güce sahip olduğuna günümüzde de inanılır. Bu açıdan yabancı turistlerin mutlak görmek istediği yerlerdendir.
Giresun Adası Gezisi
Tam olarak bağımsız bir ada hüviyetinde olan Giresun Adası gezilecek yerler denilince akla hemen gelir. Karabatak ve martıların üreme merkezi olmasıyla da bilinir. Bunun haricinde 71 tür otsu bitkinin bulunduğu da hakkında bilinenler arasındadır. Çok fazla görülme olasılığınızın olmadığı doğal unsurların var olması da cezbedici bir gezi olacağını gösterir niteliktedir. Ayrıca tarihi ve kültürel bir gezi olması da muhtemeldir. Çünkü mitolojik çağlardan kalma çok sayıda kalıntı bulunmuştur. İkinci derece sit alanı olan Giresun Adası bu yönüyle de baş döndürücüdür. Göçmen kuşların dinlenme yeri olarak da ifade edilen bölgeye sizlerde ziyaretler gerçekleştirebilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Giresun Adası Nerede, Nasıl Gidilir?
Ada Giresun şehri sınırlarında olup deniz yoluyla kısa zamanda gidilebilir. 20 Mayıs günü Uluslararası Aksu Festivali gerçekleştirilir. Burada sacayaktan geçme geleneği çerçevesinde ada etrafında dolaşılması işlemi yapılır. Hamza taşı başlangıç ve bitiş noktası olurken Giresun Adası etrafında dolaşılma imkânı vardır. Yaz aylarında turistlerin yoğun olarak geldiğini söylemek de yanlış olmayacaktır.
Giresun'a şehir dışından gelerek Erzurum Kalesine ulaşım için karayolunu tercih edecek yolcular Giresun Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Giresun Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirler.
Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı