Giresun Şehir Rehberi

giresun

Giresun Hakkında

İlin Adı: GİRESUN - (Giresun ilinin 16 adet ilçesi vardır.)

Giresun İlçeleri: Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Merkez, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere

Giresun Plaka Kodu: 28

Giresun Telefon Alan Kodu: 454

Giresun Nüfusu: 453.912

Giresun Bölgesi: Karadeniz

Karadeniz Bölgesinde Fındığı ile tanınan Giresun, köklü tarihi, yemyeşil doğası ve berrak deniziyle gelen ziyaretçilerin hayran kaldığı şehirlerimiz arasındadır. Şehirde yeşilin her tonunu görebileceğiniz tarih ve doğanın iç içe olduğu şirin bir kentimizdir. Fındığı ve kirazı Giresun ilinden dünyaya yayılmaktadır. Giresun karadeniz insanının enerjik yapısıyla yöresinin halk oyunu Karşılama ve Horon’dur. Giresun il merkezi, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuştur.

Giresun Tarihi

Giresun Şehrin Adı Nereden Geliyor ?

Kentin adı eski çağlarda “kiraz” (Karesus veya Keressea) dan geldiği rivayeti vardır. Türkler bunu kendi dillerine uydurarak Giresun demişlerdir. Kerasos adı kiraz anlamına gelen bir sözcükten türemiştir. Deniz yoluyla Yunanistan’dan gelen Miletliler, bu yörede çok bol kiraz ağacı olduğunu görünce kente Kiraz Kenti anlamına gelen “Kerasos” demişlerdir.

Giresun Şehrinin Tarihi

İslamiyet'ten önce VIII. Yüzyılda Miletlerce kurulmuştur. Yine İ.Ö. 183 yılında Sinop’u alan Pont Karlı Parnas doğuya yürümüş, önce Ordu’yu ve sonra da Giresun’u almıştır. Daha sonları Roma İmparatorluğu’nun eline geçen Giresun, bu imparatorluğun ikiye bölünmesinden sonra Bizans’a bağlanmıştır. 1204’te Bizans’ın Haçlılara zaptı üzerine yeni bir Latin İmparatorluğu kurulunca Komen Hanedanından olan Aleksios Komens, İstanbul’a kaçıp merkezi Trabzon olmak üzere bir Rum İmparatorluğu kurmuş ve Giresun'da egemenliğine girmiştir. Bir ara Cenevizliler kenti yağma etmişlerdir.

Giresun, ilk kez XIV. Yüzyılın ikinci yarısında Türklerce fethedilmiş ve bundan sonra Türklerle Rumlar arasında sürekli bir çekişmeye tanık olmuştur. Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında Trabzon Rum (Pontos) İmparatorluğu’na son vermiş ve Giresun da böylece Osmanlı Devletine katılmıştır.

Erzurum Beylerbeyliğine bağlı bir sancak iken Tanzimat’tan sonra Sivas vilayetinin 4 sancağından biri olmuştur. Cumhuriyet’in ilk yıllarında sancakların illere dönüşmesi nedeniyle Giresun il olmuştur.

 

Giresun'un Coğrafyası

Giresun, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Sivas ve Erzincan illeriyle çevrilidir. Giresun yüzölçümü 317 kilometrekaredir.

İl toprakları Doğu Karadeniz sıra dağlarının orta kesimindedir. Giresun Dağları adını alan bu dağların yükseltileri 2000 metrenin üstündedir. Giresun Dağlarının Aksu batısında kalan kesinlerinde buzul aşımının oyduğu küçük göllere rastlanır ve dağların güney eteklerinde Kelkit Çayı vadisi doğudan batıya uzanmaktadır. Doruk noktaları Abbas Musa Tepesi, Cankurtaran Tepesi, Gavur Dağı ve Karataş Tepesi’dir.

Önemli akarsuları; Kelkit ve Harşit çaylarıdır. Gölleri; Ördek Gölü ve Karagöl’dür.

Giresun İklimi

İlde Karadeniz İklimi hüküm sürmektedir. Yazlar serin geçer. Sıcaklar Mayıs ayından Ekim ayına dek sürmektedir. Yılın her mevsimi yağışlıdır ve en çok yağış Ağustos ayında olmaktadır. Bölgede sürekli olarak güneydoğudan hafif rüzgarlar esmektedir.

Giresun'un Ekonomisi

Giresun ilinin ekonomisi tarıma ve sanayiye dayanmaktadır. Yöre halkı geçimini fındık ve balıkçılıktan sağlamaktadır. Dünyanın en kaliteli fındığı, Giresun fındığıdır. Dünyada fındık ihracatında Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Fndıktan sonra mısır, buğday, arpa, fiğ, patates ve baklagiller yetişmektedir. Sebzecilikte; Karalahana, domates ve fasülye yetiştirilmektedir. Meyve olarak elma, armut ve kiraz yetişiyor.

Hayvancılığın yaylarlar da bol yağış sebebiyle yeşillik içinde olmasıyla, Koyun, sığır, kılkeçisi beslenmektedir. İlin kıyı bölgesinde balıkçılık geçim kaynağıdır. Hamsi, istavrit, palamut, torik, sargan, kefal, kötek, barbunya, mezgit, kalkan ve izmarit gibi balık çeşitleri çıkmaktadır.

Giresun, günümüzde hızlı bir sanayileşme içindedir. Tarım ile ilgili birçok işletme bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Giresun Ulaşım

Giresun Karayolu Ulaşımı:

İç Anadolu ile Giresun-Şebinkarahisar yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. İl merkezinde yer alan otogarıyla Türkiye’nin hemen hemen her yerine ulaşım imkanı bulunmaktadır.

Giresun Otogarı Telefon Numarası: 0454 215 01 27

Giresun Havayolu Ulaşım:

Ordu-Giresun Havalimanı veya Trabzon Havalimanı’ndan ulaşımı sağlanmaktadır.

DHMİ Ordu Giresun Havalimanı Telefon Numarası: 0452 226 28 52

Giresun Denizyolu Ulaşım:

Giresun'a deniz ulaşımı sağlanmamaktadır. Giresun Limanı, şehir merkezinde bulunmakta ve Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan tek ticari limandır.

Giresun Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Giresun bir yarımada üzerine kurulmuş gerek doğal güzellikleri gerek ise kültürel güzellikleri ile en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. İle geldiğinizde sahil şeridi boyunca dalga sesleri ve deniz kokusuyla yürümek, ormanları, yaylaları ve akarsuları ilgi çekmektedir. Giresun yaylalarında, yeşilin her tonunu göreceğiniz ve temiz havasıyla son yıllarda yayla turizminde gelişmiştir. Kültürel değerleri, doğal güzellikleri ve tarihi varlıkları ile Karadeniz’in görülmesi gereken kentlerinden birisidir.

Giresun Müzesi: Giresun müzesinde Tunç çağı itibaren, savaş dönemlerinde kullanılan silahlar ve kıyafetler başta olmak üzere birçok tarihi kalıntılar yer almaktadır. Tarihte müze ilk olarak Gagora Kilisesi olarak kullanılmış, daha sonra cezaevi amacıyla kullanılmıştır. En son devlet kararıyla müze ilan edilmiştir.

Giresun Kalesi: İl merkezinde bulunan kalede şehrinin manzarasını görebileceğiniz en güzel yerdir.

Tirebolu Kalesi: Tirebolu ilçesinde yer alan deniz kenarında bir kayalığın üzerindedir.

Giresun Adası: Yazın teknelerle ziyaret edilip turist çeken Giresun Adası’nda birçok kalıntı vardır.

Bedrama Kalesi: Kalenin içerisinde park, fırın odaları, savaş eşyaları ve bazı harabeler vardır.

Giresun Plajları: Karadeniz’in serin sularında yüzebileceğiniz tercih edilen plajları; Jandarma, Arif Kumaş Plajı, Giresun Plajı, Tabya Plajı, Emniyet Plajı, Tirebolu plajlarıdır.

Sis Dağı Yaylası: Görele ilçesinde yer alan dağın zirvesine çıkıldığında çok güzel görüntüler sunmaktadır. Yaz aylarında şenlikler düzenlenmektedir.

Gölyanı Yaylası: Yaylanın içinde yer alan küçük gölü ve yeşillik alanları manzarasıyla, serin ve temiz havasıyla gelenlerin hayran kaldığı bir yerdir.

Kümbet Yaylası: Yaylalarının bol olduğu bölgede tercih edilen yerler arasında yer almaktadır. Harika bir doğa görüntüsü vardır.

Paşakonağı Yaylası: Yerli turistlerin tercih ettiği bir yerdir.

Giresun Şenlik ve Festivalleri

Çamoluk Bal Festivali: Giresun ili Çamoluk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Şebinkarahisar Kültür Sanat Ve Ceviz Festivali: Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Kuşdili Kültür Turizm Ve Sanat Festivali: Giresun ili Çanakçı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Görele Kemençe Ve Horan Festivali: Giresun ili Görele ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Big Bang Festival Tirebolu: Giresun ili Tirebolu ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Giresun Aksu Festivali: Giresun il merkezinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Şebinkarahisar Kar Festivali: Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.

Giresun'da Ne Yenir?

Giresun Mutfağı

Karadeniz’in incisi konumunda yer alan Giresun doğal ve tarihi güzelliklerinin yanında mutfağıyla da ünlü bir kenttir. Giresun yöresine has lezzetlerinin tatlarıyla övünmektedirler. Giresun’a özgü yemek çeşitleri;

Fasulye dibesi,
Hamsi böreği,
Etli karalahana sarması,
Yağlaş ve Pezik (pazı) mücveri damaklarda tat bırakan yöresel lezzetleridir.

Giresun’dan Ne Alınır?

Giresun, bakır el işlemeciliği, yöreye özgü yapılan el halıcılığı ve oya işlemesiyle önem taşıyan el sanatlarındandır.
Fındık,
Kiraz,
Pestil,
Köme,
Dut pekmezi,
bakırdan yapılan eşyalar ve Tamzara dokuması ürünleri hediyelik olarak satın alabilirsiniz.

Giresun Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Giresun Valiliği

Adres: Çıtlakkale Mahallesi Atatürk Bulvarı / GİRESUN
Telefon: 0454 282 0 282
Fax: 0454 215 7565
E-Posta: giresun@giresun.gov.tr

Giresun Belediyesi

Adres: Hacı Miktat Mah. Alpaslan Cad. / GİRESUN
Telefon: 444 4 028
Faks: 0454 216 33 27
E-mail: beyazmasa@giresun.bel.tr

Giresun İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Kale Mah. Mustafa Kemal Bulvarı PK:28100 Merkez/Giresun
Telefon: 0505 318 28 00 - 0454 216 40 90
Fax: 0454 216 10 90
Mail: giresunbilgi@egm.gov.tr

Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A.İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Teyyaredüzü Mah. Atatürk Bulvarı No :323 / Giresun
Telefon: 0454 310 20 00
Faks: 0454 215 51 46
E-Posta: giresundhs6@saglik.gov.tr

Giresun Defterdarlığı

Adres: Kale Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:36 Merkez/GİRESUN
Telefon: 0454 240 44 44 – 0454 216 19 37
E-Posta: giresundef@hmb.gov.tr

Giresun Tapu Müdürlüğü

Telefon: 0454 280 1114
Faks: 0454 215 7539
Adres: Valilik Binası Kat:1
E-mail: giresun-tsm@tkgm.gov.tr

Giresun Kadastro Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası Zemin Kat / Giresun
Telefon: 0454 280 1078
E-mail: giresun-km@tkgm.gov.tr

Giresun İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı Yeni Hükümet Konağı No:115 Üst Zemin kat / GİRESUN
Telefon: 0454 215 76 12 (Santral)
Faks: 0454 215 76 16
E-posta: ilnufus@giresun.gov.tr

Giresun Haritası

Haritayı Göster