Hatay Arkeoloji Müzesi

 
hatay arkeoloji müzesi

En Büyük Mozaik Müzesini Görmek İsteyenlere: Hatay Arkeoloji Müzesi

Çağdaş müzecilik denilince sahip olunması gereken tüm unsurları içerisinde barındıran Hatay Arkeoloji Müzesi, yenilenmiş yapısı ve geniş imkanlarıyla 2014 yılından beri ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Hatay’ın sahip olduğu zengin kaynağın ne derecede büyük olduğunu anlamak için medeniyetlerin buluşma noktasında yer alan müzeyi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

 

Hatay Arkeoloji Müzesi Tarihi

İlk müze çalışmaları 1934 yılında başlamış olup kazı çalışmaları da Fransız arkeolog Claude Prost önerisiyle gerçekleştirilmiştir. 1938’de tamamlanmış olup sonrasında Türkiye’ye katılan Hatay için arkeoloji müzesi çok özel anlam ifade etmekteydi. Sekiz salon ve çeşitli sergi alanlarına sahip olan müzenin yenilenme çalışmaları ise son olarak 2011 yılında yapıldı. 2014 yılında günümüzde var olan binasında açılış gerçekleşirken halihazırda dünyanın en iyileri arasında gösterilmeye devam ediyor. Toplamda 32.754 metrekare kapalı alana sahip olan Hatay Arkeoloji Müzesi ki diğer adı Antakya Arkeoloji Müzesi olarak geçer, misafirlerine ağırlamaya yaz-kış devam ediyor. 10.700 metrekarelik sergi alanı olup çeşitli dönemlerden eserler bulunmaktadır.

Hatay Arkeoloji Müzesi içerisinde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik çağlara ait eserler bulunduğu kayıtlarda mevcuttur. Ayrıca Tunç Çağı eserlerinin çok fazla sayıda olması da önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösterir. Hitit dönemlerinden Hellenistik döneme kadar geniş bir yelpazeye yayılmış tüm tarihi eserlerin sergilenmesine devam edilir. Medeniyetler beşiği olarak ifade edilen bölgedeki kazılarda çok daha farklı eserler çıkarılmaya da devam ediyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden eserlerde azımsanmayacak kadar çoktur. Mozaik kavramını en iyi yansıtan arkeoloji müzesi olması açısından da değerini korumayı sürdürüyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi Mozaik Koleksiyonu

Özellikle işlenmiş nitelikte benzersiz renkli taşların çokça olduğu mozaik koleksiyonu görülmeye değerdir. Büyüleyici bir atmosfer söz konusu olmakla beraber eserlerin büyük boyutlarda olması ve aşınma-yıpranmanın söz konusu olmaması da kaliteyi gösterir. Aralıksız bir şekilde tüm dönemleri kapsayacak şekilde bir sikke koleksiyonu da yine Hayat Arkeoloji Müzesi’nin ayırt edici yanları arasındadır.

İlk olarak Princeton Üniversitesi tarafından 1932 ile 1939 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda bulunan eserler şu an itibariyle 20 farklı müzede sergilenmeye de devam ediyor. Verimli toprakları bulunduran Hatay ve çevresine bakıldığında hemen her medeniyetten bir ürün kendisini gösteriyor. İskenderun, Harbiye, Samandağ, Erzin, Dörtyol, Altınözü, Kırıkhan, Hassa ilçelerinin her birinde kazı faaliyetlerinin yapılmış olması da bunu gösterir niteliktedir. Tüm çıkarılan eserler bir tarihi misyon ve sorumluluk getirirken Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bunları görebilmek mümkün.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Hatay Arkeoloji Müzesi Eserleri

Birçok eserin yer aldığı müzede Gece Alemi Mozaiği, Lakedemonia Evrotas Mozaiği, Hokkabazlar Mozaiği, Psykheler Kayığı Mozaiği öne çıkanlar arasındadır. Dünyaca ünlü Koçbaşları Mozaiği, Bios ve İşret Mozaiği, Khresis Mozaiği ise mutlak surette görülmesi gerekenler listesinde vardır. Bu görsel şölen alanını ziyaret etmek için Hatay’a gidebilir, Atatürk Caddesi üzerindeki dev sergi alanını doyasıya gezebilirsiniz.

Hatay Arkeoloji Müzesi Ulaşım

Sadece Hatay ve Türkiye'nin değil dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı olan Hatay Arkeoloji Müzesine dünyanın her yerinden ziyaretçi gelmektedir. Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde bulunan müzeye ulaşım oldukça kolaydır. İster toplu taşıma ister taksi ister özel aracınızla Antakya Arkeoloji Müzesine ulaşım saylayabilirsiniz.
Müzeye şehir dışından gelecek misafirler için Hatay Havalimanı sayfamız ile Hatay Otobüs Firmaları sayfalarımızı inceleyerek Hatay Arkeoloji Müzesi ulaşım bilgilerine ulaşabilirsiniz.