Havalimanına Gelmeden Önce
- İç hat bileti satın alırken seçtiğiniz uçuşun direk uçuş olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Bazı online uçak bileti satış portalları aktarmalı uçuşları da listelemektedir. Aktarmalı uçuşlar hem fiyat yönünden daha pahalı olmakta hem de uçuş süresi uzamaktadır.
- Ülkemizdeki bazı yabancı ülke konsoloslukların vize verirken bazı zorluklar çıkarttıklarını göz ardı etmeyin. Avrupa vizesi alırken kolaylık gösteren konsoloslukları araştırmanız önerilir. Shengen vizesi aldığınız konsolosluğun ülkesine gitmek zorunda olmadığınızı unutmayınız.
- Uçak yolculuğu yapacağınız havayolu şirketini tercih ederken uçak filosu geniş olanları seçmeye özen gösterin. Eğer bineceğiniz uçakta herhangi bir arıza veya gecikme meydana gelirse yerine kısa sürede kolayca başka bir uçak bulunabilir.
- Bazı havayolları dış hat uçuşlarında pek çok avantajlar sunmaktadır. Eğer bunları takip iyi ederseniz, istediğiniz yemeği önceden sipariş edebilir, ya da uçacağınız koltuğu biletinizi aldığınızda ayırtabilirsiniz.
- Uçuş yapamayacaksanız uçak bileti iptal, iade ve bileti açığa alma işlemleri konusunu iyi bilmeniz gerekmektedir. Tüm bu kuralların havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebileceğini unutmayınız. Uçuşa 6 veya 12 saat kala yapılacak iptallerin cezalı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bu konuda en net bilgiyi uçak biletini satın aldığınız havayolu şirketinden alabileceğinizi unutmayınız.
- Havalimanına yola çıkmadan önce canlı trafik yoğunluğunu gösteren haritalardan güzergahınızdaki trafik yoğunluğunu kontrol etmeyi unutmayınız. Kapalı yol varsa alternatif güzergahlara bakınız.
- Havalimanlarında check-in ve bagaj teslim etme işlem zamanları uçuş yapacağınız havalimanın yoğunluğuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genel olarak havalimanları veya havayolu şirketleri iç hat uçuşlarında en az 1 saat 30 dakika, dış hat uçuşlarında da en az 2 saat önce havalimanında olmanızı istemektedir. Fakat havayolu şirketlerinin gelmeyen yolcu olabileceğini düşünerek her uçuş için fazla bilet sattığından havalimanına erken gidip uçağınızın kalkış saatini havalimanında beklemenizde yarar vardır.
Havalimanına Gelirken
- Havalimanına ister toplu taşıma, ister özel servis veya özel aracınızla gelirken trafik yoğunluğunu hesaba katmayı unutmayın. Havalimanına gelmek için kafanızda belirlediğiniz zaman opsiyonunu geniş tutun. Örneğin devlet görevlilerinin şehre gelişlerinde havalimanını çevreleyen bazı yolların trafiğe kapatabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu trafik kazası da, bir yol çalışması da olabilir.
- Uçuşa başlayacağınız havalimanına kendi aracınızla gitmeyi planlıyorsanız havalimanlarındaki otoparkların en pahalı otoparklar olduğunu unutmayın. Son yıllarda havalimanı çevrelerinde uçak seyahatine çıkacakların araçlarını bıraktığı ve havalimanına servis hizmeti veren otoparklar açıldığını hatırlatmak isteriz. Bu otoparklarla görüşerek fiyat alabilirsiniz. Bu bilgilere havalimanları sayfalarımızın havalimanı ulaşım bölümerinden ulaşabilirsiniz.
- Biletinizin, kimliğinizin ve pasaportunuzun yanınızda olduğunu kontrol edin. Havalimanına gelirken üzerinizde, çantanızda havalimanına ve uçağa sokulması yasak bir eşya olup olmadığını kontrole girmeden önce yolda kontrol ediniz.
- Uçak biletiniz satın alırken bagaj hakkınızın kişi başı kaç kg olduğu havayolu firması tarafından belirtilmektedir. Uçak yolcusunun yanına alabileceği eşyalar için ağırlık sınırlaması getirilmiştir. Bagajlarınızı hazırlarken bunu unutmayınız. Bu sınırı aşarsanız havalimanında fazla bagaj ücreti ödemeniz gerekecektir.
Havalimanında
- Havalimanına gelip kontrollerden geçtikten sonra chek- in işlemlerinizi hemen yaptırın. Hamile, çocuk ve kalp pili olanlar dilerse güvenlik görevlilerini bilgilendirerek x-ray taraması veya metal dedektörden geçmeden elle rama isteyebilirler. Uçak biletinizde eğer daha önceden yer ayırtmadıysanız uçakta kalan yerlerin en iyisini almaya çalışın. Genelde kanat üstü manzaranızı kapasa da chek- in işlemlerini yapan görevliden cam kenarı isteyebilirsiniz.
- Bazı havayolu şirketlerinin havalimanlarında Kiosk Check-in Makinaları bulunmaktadır. Bu makinalar bagajsız seyahat eden uçak yolcularına büyük kolaylık sağamaktadır. Yolcular bankolarda check-in sırasına girmeden biniş işlemlerini kendileri TC Kimlik no veya telefon numarası girerek kolayca bu makinalardan yapabilmektedir.
- Büyük gövdeli ve çift koridorlu uçaklarda seyahat edecekseniz ve camdan dışarıyı seyretmek gibi bir niyetiniz yoksa orta sıranın koridor bölümlerini ve olabildiğince ön bölümlerini tercih edin ya da acil çıkış kapılarının olduğu sıradan yer isteyin . Bu bölümün koltuk aralıkları bir çok uçakta diğer sıralara göre daha geniştir. Çıkış bölümünde yer alırsanız elinizde çanta veya giysi bulunduramayacağınızı unutmayınız.
- Bagajınız üzerinde adınızın ve adresinizin yazması eşyalarınızın kaybolması durumunda size avantaj sağlayacaktır. Bavulunuzda değerli eşya bırakmayın. Ayrıca dayanıklı bagajlar seçin eşyanız birçok bavulun altında kalabilir. Küçük kilitleri bagajınızda güvenlik için kullanabilirsiniz.
- Dış hat uçuşlarında bir an öncelikli olarak pasaport kontrolünden geçmeye bakınız. Yurt dışı çıkış harcını dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) web sitesinden veya mobil uygulaması yoluyla cep telefonunuzdan ödeyebilirsiniz. Yine havalimanlarında yurt dışı çıkış pulunu bu ş için konmuş özel bankamatik türü makinalardan alabilirsiniz.
- Uçağınızın rötar yapması halinde bildirilen sürenin kesinlikle doğru olduğuna inanmayın. Bu süre çok daha uzayabilir veya kısalabilir. Bu nedenle uçağınızı arındırılmış salona girmeden kontrol altında tutun.
- Havalimanında bulunduğunuz süre içinde her kim olursa olsun tanımadığınız kişiler size gideceğiniz yere götürmek için her hangi bir eşya verirse kesinlikle kabul etmeyin. Böyle bir durumda başınıza havaya uçmaktan kaçakçılığa kadar bir çok olay gelebileceğini unutmayın.
- Bavulunuzu kesinlikle yanınızdan ayırmayın, tuvalete girdiğinizde bile yanınıza almayı, varsa bir tanıdığınıza emanet etmeye dikkat edin. Çünkü sahipsiz bagajlar havalimanlarında sorun yaratmaktadır.
- Yurda sokulmasında gümrük uygulanan eşya ile yurtdışına çıkıyorsanız bunu mutlaka pasaportunuza işletmeyi unutmayın. Aksi takdirde dönüşünüzde gümrükte sıkıntı çekmek zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi için “Gümrük Rehberi” sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Havalimanında beklerken uçağınız için yapılan anonsları ciddiye almamazlık yapmayınız, "anons etmediniz" veya "duymadım" mazeretlerinin geçerli olmadığını unutmayınız. Uçuş bilgilerinin yayınlandığı ekranlardan uçağınızla ilgili bilgileri takip ediniz. Bu ekrandan uçağa alınacağınız kapı numarasını belirleyerek bu kapıyı gören bekleme gruplarında oturunuz. Eğer uçağa biniş kapınızın açılma süresine uzunca bir zaman varsa bazen kapıların değiştiğini unutmayıp ara sıra ekranlardan kontrol ediniz.
- El bagajınız büyükse uçağa ilk giren yolculardan olmaya çalışın dolu uçaklarda bagajınızı koyacak yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz. El bagajının her yolcu için bir adet, boyutları 20 cm x 40 cm x 55 cm ve ağırlığının 8 kg’mı geçmemesi gerekmektedir.
- Evcil hayvan ile uçak seyahati mümkündür. Evcil hayvanınız güvenlik kontrollerinde sizinle beraber kapı dedektörinden ve mevcutsa kafesi de x ray cihazından geçmek zorundadır. Bunun ücreti ve kabin içi veya uçak altında taşıma prosedürleri hakkında uçuş yapacağınız havayolu şirketinden bilgi almanız gerekmektedir.
Uçakta
- Uçağa bindikten sonra uyarı yapılmadan da cep telefonunuzu veya tabletinizi kapatabilir veya uçuş moduna alabilirsiniz. Ayrıca kabinde taşınması ve kullanılması yasak olan elektronik cihazlar için konmuş yasaklardan haberdar olun kendinizin ve başkalarının can güvenliği için bu kurallara uyun.
- Uçak kalkış için hızlandığında ve tekerleklerin yerden ilk kesildiği anda bir şeyler okumak midenizi bulandırabilir bunun olmaması için uçak içinde görebileceğiniz en uzak noktaya veya camdan dışarı bakın. Kemerinizi yerinize oturduktan sonra bağlayınız. Uçak havalandıktan sonra kemer ikaz ışıkları söndüğü zaman ani bir türbülansa karşı kendinizi korumak için kemerinizi bağlı tutun.
- Uçuş sırasında ayakkabılarınızı çıkartmayın bu durum hem çevrenizdeki diğer yolcuları rahatsız edecek hem de basınç farklılıklarından dolayı ayaklarınızın şişmesine neden olacaktır. Orta kulakta hava dengesizliğinden dolayı kulak ağrısı yaşıyorsanız yanınızda sakız bulundurmayı ihmal etmeyiniz.
- Uçakta tuvalete gideceğiniz zamanı kabin memurlarının servislerine göre ayarlamaya çalışın. Aksi durumda tuvaletten dönüşte yerinize oturmak için kabin memurlarının koltuğunuzun olduğu bölüme kadar servis yapmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz.
- Oturduğunuz yerden tuvaletin boş olup olmadığını birçok uçakta bulunan küçük bir ışık sayesinde görebilirsiniz Bu ışın olmadığı uçak tiplerinde tuvaletin açma kolunun yeşil veya kırmızı gözükmesi içeride birinin olup olmadığını konusunda size bilgi verecektir.
- Uzun uçuşlarda küçük egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Bu hareketler kan dolaşımını arttırarak rahatsız olmanızı önler. Kabin memurlarından uyumak için yastık veya battaniye isteyebilirsiniz.
- Uçak yolculuğunun dünyanın en güvenli ulaşım şekli olduğunu aklınızdan çıkarmayın Ayrıca inişe kısa bir süre kala gövdeden duyduğunuz inleme sesi iniş takım kapaklarının motorlarından gelen açılma sesidir. Bunun sonunda duyduğunuz küçük sarsıntı ve gürültü ise iniş takımlarının açılarak kilitlenmesinin hissedilmesidir.
- Uçağınız tekerlekleri piste değdiğinde pilotu alkışlamak sadece Türkiye'de görülen bir eylemdir. Bunu pilot çok iyi indiği için yolcuların teşekkürü olarak algılayabileceğimiz gibi uçuş iyi ki sona erdi şeklinde de algılanabilir. Son yıllarda uçuşların çoğalması ile bu alışkanlık yok olmaya başlamıştır.
- Uçağınız tamamen durmadan ayağa kalkmayın. Acele ederek zaman kazanamazsınız. Sonuçta uçağınız körükte olsa bile bagajınızı herkesle birlikte almanız, uçağın açığa park etmesi halinde ise tüm yolcuların otobüse binmesi beklenecektir.
- Bazı yurt dışı uçuşlarında inilecek ülke için form doldurulması gerekmektedir. Bu formlar kabin memurları tarafından uçuş sırasında dağıtılır, böyle bir form aldıysanız bunu uçuş sırasında doldurmanız daha kolay olacaktır.
Rezervasyon değişiklikleri, serbest bagaj hakkı, iptal ve iade ile indirimler, açığa bilet alma havayolu şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu bilgileri acentenizden veya havayolu şirketinizden enebilirsiniz.