Yolcu Gümrük Rehberinde Hangi Bilgiler Var?
Yolcuların gümrük vergileri ödenmeden getirebilecekleri eşyalar nelerdir? Yolcular beraberlerinde kendi kullanımlarına ait, gayri ticari nitelikteki kullanılmış veya kullanılmamış şahsi eşya. Yine yolcular tarafından beraberinde getirdiği ithal edilen ticari miktarda olmayan, yolcunun şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus hediye edilmek üzere getirilen toplam gerçek kıymeti her bir yolcu için limit kaç avrodur. 15 Yaşından küçük yolcular için bu eşya limiti kaç avrodur?
Gelen Yolcu Eşyası ve Eşya Değeri Limiti
Ülkemize gelen yolcunun beraberinde ticari olacak miktar ve ticari nitelik taşımayan eşyaya yolcu eşyası denilmektedir. Yolcunun ülkemize gelişinden 1 ay önce veya 3 ay sonra getirilen eşyalarda bu kapsamdadır. Türkiye’ye gelen bir yolcu aşağıdaki listede bulunan liste kapsamına dahil kişisel eşyayı ve en fazla 430 Avro değerinde, 15 yaşından küçük yolcular için ise en fazla 150 Avro değerinde eşyayı gümrük vergilerinden muaf olarak getirebilirler. Gelen yolcular seyahat sırasında lazım olacak olan ve kullanacakları saat, tablet, fotoğraf makinesi vb. eşya ile alkol, tütün, kozmetik, ilaç, cep telefonu ve gıda gibi ürünleri de aşağıda belirtilen limitler içinde beraberinde getirebilir.
Liste Kapsamı Giren Kişisel Eşyalar Nelerdir?
Listenin birinci kısmında belirtilen eşyalar, tütün ve alkollü ürünler, kozmetik ve gıda ürünlerinin oluşturduğu tüketim eşyalarından oluşur. Bu eşyaları sadece yolcu beraberinde getirilebilir.
Listenin ikinci kısmında belirtilen eşya, giyim ve yolculuk eşyası, elektronik eşya, müzik, spor ve oyun aletleri, sağlık cihazları mutfak eşyası gibi eşyadan oluşur. Bu kısımda bulunan eşya ise yolcu beraberinde ya da yolcunun adına ülkemize gelişinden 1 ay önce veya 3 ay sonra yurda sokulabilir.
Tütün Ürünleri Limitleri
- 600 Adet sigara
- 100 Adet sigarillo (her biri 3 gramdan ağır olmayan)
- 50 Adet puro
- 250 Gram kıyılmış tütün
- 250 Gram pipo tütünü
Not: 18 yaşın altındaki yolcuların bu muafiyetten yararlanması mümkün değildir.
Alkollü Ürünlerin Limitleri
- Alkol derecesi % 22’nin üstündeki alkol ve alkollü içkiler 1 litre getirilebilir.
- Alkol derecesi %22’nin altındaki alkol ve alkollü içkiler 2 litre getirilebilir.
- Yaşı 18’den küçük yolcuların bu muafiyetten yararlanamaz.
İlaçların Limitleri
İlaçlar için rapor veya reçete ibraz etmek şartı ile yolcu kişisel tedavisi için kullandığı makul miktardaki ilacı beraberinde getirebilir.
Gıda Ürünlerinin Limitleri
Çay, kahve, çikolata, şeker mamulü ürünlerin her birinden 1'er kilogram getirme hakkınız vardır. Et ve süt ürünleri, yolcu beraberinde ülkeye getirilemez.
Kozmetik Ürünlerinin Limitleri
Kozmetik ürünlerin hacmi 600 ml’yi geçmemek şartıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi yolcu beraberinde getirebilir.
Cep Telefonu Limitler
Yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanması şartıyla üç takvim yılında 1 adet cep telefonu getirebilir. Cep telefonuna değerine bakılmadan muafiyet tanınır. Fakat gelen cihazın IMEI kaydının 120 gün içerisinde yaptırılması şarttır.
Diğer Yolcu Eşyaları Limitleri
Yurda gelen yolcunun yanında getirdiği cins ve miktar olarak bir limit belirlenmeyen eşyalar için değerine göre vergi alınır.
Ülkeye Girişte Yeşil ve Kırmızı Hatlar
Ülkemize yurtdışından gelen yolcuların giriş yaptığı sınır kapılarında kırmızı ve yeşil hatlar (havalimanları dahil) vardır. Ülkeye gelen yolcu giriş esnasında yanında gümrüğe bildirmesi gereken eşya yoksa yeşil hattı kullanmalıdır. Yolcunun yanında gümrüğe bildirmesi gereken eşya varsa veya mevcut eşyalarınız için bir beyan yapıp yapmayacağından emin değilse kırmızı hattı kullanması gerekir.
Gelen yolcuların ülkemize girişte kırmızı ve yeşil hatlardan birini kullanması, ülkemize Türkiye'ye ithali girişi yasak olan ya da ithal edilmesi için bir izne tabi eşyayı ülkeye sokabileceği anlamına yorumlanamaz. Ülkeye girişte kırmızı veya yeşil hatlardan birinin kullanılması esnasında gümrük memurları tarafından kontrol edilebilirsiniz. Yolcunun yanında limitleri aşan ürün bulundurması cezai işleme tabidir.
Yolcu Beraberinde Gelebilecek Evcil Hayvanlar ve Sayısı
Yolcu yanında limitler içinde getirilen evcil hayvanlar yolcuların ülkemize giriş yaptıkları hava, kara, deniz sınır kapılarında veteriner kontrolünden sonra geçişlerine izin verilmektedir. Evcil hayvanlar listesi kapsamındaki evcil hayvanlara kedi, köpek ve kuş olarak sınırlandırma getirilmiştir. Listedeki evcil hayvanlar sadece yolcu beraberinde getirilebilir. Yurda girişte gümrükte bu evcil hayvanlara ait veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesinin bulunması görevlilere ibraz edilmesi gerekmektedir.
Gelen yolcular yanlarında listede belirtilen evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığını gümrük vergilerinden muaf olmak üzere getirebilirler.
Giden Yolcu Tax-Free
Tax-Free uygulamasından geriye dönük olarak 185 günden fazla süre Türkiye’de yaşamayan yabancı uyruklular ve ikamet tezkeresine sahip Türk uyruklular aşağıdaki şartlar çerçevesinde yararlanabilir.
Tax-Free satışı için yetkili olan mağazalardan alınan ve değeri KDV hariç 100 TL üstü eşyaların KDV’leri yurtdışına çıkarken iade alınabilir. Yurtdışına çıkan yolcu e-fatura çıktısı ve eşya ile gümrük Tax-Free bölümüne başvurur. Gümrük gerekli incelemeyi yapıp uygun görürse faturayı onaylar ve yolcuyu aracı firmaya sevk eder. Giden yolcu sevk edildiği aracı firmadan fatura/faturaların KDV iadesini alır. Bu uygulamada KDV iadesi alacağınız eşyayı 3 ay içinde yurt dışına çıkartmanız ve eşyanızı faturası ile birlikte gümrük görevlisine göstermeniz gerekmektedir.
Gümrüksüz Satış Mağazaları Kuralları
Yolcu girişi olan hudut kapılarında bulunan “Duty Free” mağazalarından ülkemize gelen yolcular ile nakil vasıta sürücü ve hizmetlileri limitler sınırında alışveriş yapabilir. Yolcu çıkışı olan hudut kapılarında bulunan gümrüksüz satış mağazalarından ülkemizden çıkan yolcular, transit yolcular, ülkemizden çıkış yapan nakil vasıtası sürücüleri ile hizmetlileri alışveriş yapabilir.
Nakil vasıtaları sürücüleri ile yardımcıları ülkeye girerken (yolcu girişi olan hudut kapılarındaki “Duty Free” mağazalarından) alabilecekleri eşya sınırı şu şekildedir. Mağazadan 1 karton sigara, azami 1 adet 1 litrelik alkollü içki, en fazla 1 adet 120 ml hacminde parfüm ve 1 adet kozmetik ürün alabilir. Yine azami 1 kg çikolata veya şekerden imal edilmiş yiyecek satın alabilir. Hudut kapılarından çıkış yapan nakil vasıtaları sürücüleri ve yardımcıları yurda dönüşlerinde alışveriş haklarını kara hudut kapılarındaki mağazalardan ayda en fazla 10 kere kullanabilirler.
Gümrüklerde bulunan gümrüksüz satış mağazalarında Türk Lirası veya konvertible ülke yabancı paraları türünden her çeşit ödeme aracıyla alışveriş yapabilirsiniz.
Ülkemize gelen yolcular bu mağazalardan yukarıda yer alan Yolcu Beraberi Kişisel Eşya Listesinde yazan limitler sınırına kadar dilerse alışveriş yapabilir. Ülkemizden çıkış yapan yolcular ile nakil vasıtası sürücüleri ve yardımcıları ise yolcu beraberi kişisel eşya listesinde eşyalar için yer alan miktarların 3 katına kadar alışveriş yapabilir.
Yolcu Gümrük Rehberi Mobil Uygulaması Hakkında
Yurtdışına seyahati yapan yolcuların ülkemize girişte ve çıkışta yanlarında bulundurabilecekleri eşya, nakit para ve ziynet eşyalara ilişkin gümrük muafiyetlerini gösteren ve en güncel bilgileri içeren mobil uygulamayı Google PlayStore ve Apple Store’dan cep telefonunuza yükleyebilirsiniz. "Yolcular İçin Gümrük Rehberi" mobil uygulaması ilk etapta Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça dillerinde hizmet verecek şekilde yapıldı. Zaman içinde uygulamaya yeni dillerde eklenecektir.