Kars Müzesi

 
kars müzesi

Kafkasya-Anadolu Bağlantılı Kars Müzesi Gezisi

Klasik bir kültür turizminden çok daha fazlasına sahip olmak isteyenler için Kars Müzesi farklılıklarıyla adından söz ettirmektedir. Şehrin çeşitli bölgelerindeki kazı çalışmalarıyla elde edilen eserlerin sergilendiği ve çok daha fazlasına sahip olan müzenin ziyaretiyle çok farklı medeniyetlere ait unsurlar görülebilir. Kars denilince akla en doğu bölgeler gelirken Kafkasya ile Anadolu arasındaki bir bağlantıdır aslında. Anadolu için ilk yerleşim merkezlerinden olması da bir istasyon görevinin uzun yıllar görülmesini sağlamıştır. Böylelikle uygarlığın geçişinin en büyük tanıklıklarından bir tanesi Kars kenti olmakla beraber birçok medeniyette bu bölgede kurulmuştur. Binlerce yıllık iskan durumunun bulunması da antik bir yerleşim yeri özelliğini ortaya çıkarır. Çok farklı medeniyetlerin geçiş noktası olması da İpek Yolu ile açıklanır. Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının çok olması da korunmayı gerektirir.

 

Kars Müzesi Tarihi

İlk olarak 1959 yılında buna yönelik çalışmalar hız kazanırken 1978 yılına gelindiğinde modern bir müze binası projesi gerçekleştirilir. 1981 senesinde hizmete açılırken Kars Müzesi gezilecek yerler sıralamasında öncüdür. Uzun yıllar toplanan eserlerin sergilenmesi söz konusu olurken özellikle taş eserler müzesi denilince akla ilk gelir. Birçok bölümden oluşan müzenin her geçen yıl çok daha geniş bir çerçevede hizmet vermeye başlaması da bölgenin ne kadar zengin olduğunu gösterir niteliktedir.

Kars Müzesi Çalışmaları, Eserleri

Arkeolojik, Etnografik ve taş eserler olarak üç kısımda sergilemeler görülür. Arkeoloji bölümünde yontma taş çağına ait eserler bulunur. Taş el baltaları, dinozor kemikleri vardır. Eski tunç çağı eserleri, Urartu dönemi eserleri ve Roma dönemi eserleri de bulunur. Çeşitli sikkelerin yanı sıra kullanılan dönem eşyaları da görülebilir. Selçuklu dönemi eserleri için ayrı bölüm bulunurken Etnografya Salonu çerçevesinde de yün dokuma aletleri, Osmanlı dönem kaftanları, gümüş Kafkas kemerleri ilk dikkat çekenlerdir. El yazma eserleri, mühürler, mutfak kapları, semaver ve şamdaların sayısı da fazladır.

Kazım Karabekir’in Beyaz Vagonu

Bizzat Rus Generaller tarafından hediye edilmiş Kazım Karabekir’e ait beyaz vagonda vardır. Bahçede bulunan 13 metrelik beyaz vagonun iç kısmında salon, oda, yemek odası ve banyo bulunur. Kars ile Erzurum arasında Kazım Karabekir Paşa tarafından uzun yıllar bu vagon aktif şekilde kullanılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kars Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

İstasyon Mahallesinde yer alan Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Kars Müzesi, merkez ilçededir. Minibüs ve otobüslerle müzeye kadar gitmek söz konusu olup ulaşımı son derece basittir. Sizlerde Kars Müzesi ziyareti yaparak farklı dönemlere ait hangi eşyaların çıkarıldığını görebilir, mimari açıdan farklara bakabilirsiniz. Dönemlere ait fikir sahibi olarak güzel bir kültür turizmi yaşayabilirsiniz.

Kars'a şehir dışından gelerek müzeyi gezmek isteyen tarih severler ulaşım için tren yolunu tercih edebilir, bunun için Ankara-Kars arası sefer yapan Doğu Ekspresini kullanabilir. Karayolunu tercih edecek yolcular ise Kars Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Kars Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirler. Kars'ta havalimanıda vardır, bunun içinde Kars Harakani Havalimanını kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı